Rapport: Usikkert arbejdsmiljø i IT-industrien kalder på ægte engagement

Tvangsarbejde, massiv overtid og diskrimination er udbredte problemer i IT-industriens forsyningskæde. En mere socialt bæredygtig branche kræver en dedikeret indsats fra de forskellige brands, bl.a. i form af leverandørsamarbejde, lyder det i rapport fra TCO Development.

Arbejdet i IT-industriens forsyningskæder kan være hårdt. Brands bør engagerer sig og dedikere reelle ressourcer for at løse udfordringerne, lyder det i en ny rapport..

04.12.2019

SCM.dk

Rapporten peger på, at IT-produkter ofte fremstilles og samles i lavtlønslande, hvor arbejdslivet er mindre reguleret og beskyttelsen af de ansatte derfor dårligere. Og leverandørkæderne er lange, med produktion spredt over adskillige fabrikker og regioner.

Om rapporten

 • Impacts and Insights 2019 måler fremskridtene på bæredygtighed blandt brandejere med IT-produkter certificeret af TCO
 • Undersøgelsesperioden er fra 2015-2018 og resultaterne er baseret på uafhængige fabriksbesøg på 20 samlefabrikker, der fremstiller certificerede produkter, uafhængige verifikationsrapporter og interview med repræsentanter for brandejernes topledelser
 • Rapporten dækker tre hovedområder: social ansvarlighed på samlefabrikkerne, farlige substanser og konfliktmaterialer.

Det gør det nærmest umuligt for organisationer, der køber IT-produkter, at fremskaffe ordentlig information om, hvor og hvordan et givent produkt er blevet til. At få indblik i arbejds- og produktionsforhold kræver specialistkundskaber, ressourcer og de rigtige kontakter.

I rapporten identificerer TCO derfor nogle af nøglerne til at øge den sociale bæredygtighed i IT-sektoren. Det drejer sig bl.a. om uafhængige kontrolbesøg og monitorering, at sætte ind med effektive planer for at håndtere grundårsagerne til problemerne, så de ikke vender tilbage, og følge op med bindende regler og aftaler.

Konsekvenser og pres på industrien
TCO påpeger også, at bæredygtighedsarbejdet er omkostningstungt, og at der ofte findes en interessekonflikt mellem de mangelfulde arbejdsforhold og ønsket om at få produkterne på markedet så hurtigt og billigt som muligt. Derfor bør der være konsekvenser, hvis fremskridtene tager for lang tid, mener man.

”Ægte forandring kræver at IT-varemærkerne engagerer sig for alvor og afsætter tilstrækkeligt med ressourcer til bæredygtighedsarbejdet. Vi lægger pres på IT-industrien og kan trække certificeringer tilbage og begrænse fabrikker fra at fremstille certificerede produkter, hvis kravene i TCO Certified ikke bliver opfyldt”, siger adm. direktør for TCO Development, Sören Enholm.

De vigtigste fund

 • De første kontrolbesøg fandt 109 overtrædelser, hvoraf 77 procent var udbedret inden for to år
 • Arbejdsforholdene på fabrikkerne er blevet væsentligt bedre, men lange arbejdsdage og lav løn er bestående udfordringer
 • Fabrikkernes ledelser arbejder mere aktivt for at engagerer underleverandører i bæredygtighedssager
 • Antallet af brands engageret i regionale multi-stakeholder-initiativer er mere end fordoblet
 • Andelen af IT-brands, der overholder OECD’s retningslinjer for due dilligence omkring konfliktmineraler er vokset fra 43 procent til 61 procent

En af de virksomheder, er certificeret af TCO, er Electrolux Group, og her anerkender man rapportens budskaber og industriens udfordringer.

”Det er en udfordring at lykkes med bæredygtig håndtering af IT-produkter. Uafhængig verificering er helt nødvendigt for et troværdigt resultat. Vi har valgt at benytte os af TCO Certified, som gør håndteringsprocessen effektiv og hjælper os med at sætte krav på en meget enkel måde”, siger Head of IT Sustainability & Continuous Improvement, Helena Babelon.

Læs også: EU: Ny vejpakke skal sætte en stopper for dårlige arbejdsforhold i transportbranchen

Konkret serverer TCO i rapporten seks nøgler til hurtigere og mere vedvarende forandringer:

 1. Engagement – ægte forandring kræver engagement og at organisationen allokerer nok ressourcer
 2. Opfølgning – en code of conduct og fabriksbesøg er ikke nok til at løse bæredygtighedsudfordringerne, der skal kontinuerlig monitorering værd
 3. Konsekvenser – et konsekvenssystem er nødvendigt for at få IT-industrien til at prioritere udbedringer af udfordringerne
 4. Samarbejde – der er en voksende interesse for bæredygtige IT-produkter. Delte kriterier og koordination giver bedre resultater
 5. Transparens – et forbud mod skadelige stoffer er ikke nok, vi har brug for at bedømme og identificere sikrere alternativer
 6. Det lange perspektiv – due dilligence omkring konfliktmineraler er svært men essentielt for at forbedre levevilkårene i de udsatte minesamfund.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

Kunstig intelligens er langt mindre udbredt i forsyningskæden, end man måske skulle tro

20.06.2024SCM.dk

Kommentar: Leverandører drukner i ESG-spørgeskemaer

18.06.2024SCM.dk

Det offentlige indkøb bør tage den grønne førertrøje på

17.06.2024SCM.dk

Indkøberne har kåret Danmarks bedste B2B webshop

11.06.2024SCM.dk

Landbrugets omstilling kræver nye værdikæder

03.06.2024SCM.dk

Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024SCM.dk

Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup