Robusthed reducerer risici

80 procent af verdens virksomheder er nervøse for risici i forsyningskæden, og der er ifølge World Economic Forum stort behov for at bygge robusthed ind i kæderne.

WEF anbefaler at virksomheder, organisationer og stater at bygge robusthed ind i forsyningskæderne for at forebygge, at risici skaber negative effekter. Foto: Kuehne + Nagel..

07.03.2013

SCM.dk

Den moderne verden er et usikkert sted, og trusler af alle mulige typer bekymrer i stigende grad verdens virksomhedsledere. Det gælder i særlig grad for virksomhedernes supply chains. Det er konklusionen på store og aktuelle undersøgelser foretaget af både PwC, Deloitte, World Economic Forum og Accenture.

Deloittes undersøgelse ”The Ripple Effect – how manufacturing and retail executives view the growing challenge of supply chain risk” fra januar 2013 konkluderer, at 45 procent af de adspurgte ledere vurderer, at deres supply chain risk management programmer har lille eller ingen effekt. Ifølge undersøgelsen er virksomheder i stigende grad bekymrede for, at risici i forsyningskæderne vokser, og at det har voksende negativ effekt på forretningsresultaterne.

Robusthed kræver tillid
PwC’s 16th Annual Global CEO Survey fra 2013 rangerer bevægelse fra risikostyring til skabelse af robusthed som en topporioritet på CEO’ernes agenda. Skabelsen af netværk af tillidsbaserede relationer, der deler visioner, værdier og mål, er ifølge PwC vejen til at bygge robusthed ind i forretningen, der kan forebygge risici.

PwC uddyber anbefalingerne i ”10 Minutes on Supply Chain Flexibility” fra januar 2013 med at konstatere, at robusthed er det samme som fleksibilitet i kæden:

 • Virksomhederne skal gøre forsyningskæden til en strategisk topprioritet og integrere den tættere med andre forretningsfunktioner.
 • For at skabe fleksibilitet er det nødvendigt at etablere tættere samarbejdsrelationer med leverandører.
 • Ny teknologi og analyseværktøjer kan øge transparensen i kæden og gøre virksomheder i stand til at reagere hurtigere.
 • Fleksibilitet bør designes i kæden som et strategisk element, der er genstand for målstyring og derved aktiv ledelse.

Robusthed er vejen frem
The World Economic Forum (WEF) etablerede i 2011 et Supply Chain Risk Initiative, som i januar 2013 i samarbejde med Accenture barslede deres rapport nummer to. Rapporten hedder ”Building Resilience in Supply Chains”, fordi:

 1. WEF anser risici i kæderne for at være et stort og voksende problem og refererer til, at 80 procent af verdens virksomhedsledere er nervøse for de voksende risici, og
 2. WEF mener, at vejen frem er at bygge robusthed ind i kæderne for at reducere de negative effekter af forstyrrelser, katastrofer og andre trusler.

WEF anbefaler overordnet set tre tiltag:

 • En fælles terminologi for risici på tværs af lande, brancher, sektorer og organisationstyper.
 • Bedre deling af data og informationer på tværs af aktører i kæder.
 • Mere fleksibilitet i kæder og risicistyringsstrategier.

FAKTA

Definitioner af robusthed

 • ”Robusthed er den globale forsyningskædes evne til at organisere og udøve sine kernefunktioner kontinuerligt på trods af påvirkningen fra eksterne og/eller interne chok” (WEF, 2011).
 • ”… et systems evne til at vende tilbage til den oprindelige eller ønskede tilstand efter en forstyrrelse” (Cranfield University, 2003).
 • ”… evnen til at ”bounce back” efter større forstyrrelser” (Yossi Sheffi, 2008).
 • ”… at være bedre positioneret end konkurrenter til at håndtere – og endda opnå fordele i kraft af – forstyrrelser” (Yossi Sheffi, 2005).

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle