Sådan banker Danfoss sine logistikomkostninger i bund

Danfoss har i de seneste to år barberet sine omkostninger til fragt, lagerdrift og told ned med omkring 170 millioner kroner. Mange bække små har banet vejen for den gigantiske besparelse.

Danfoss har i de senere år har samlet flere produktionslinjer på campus-lokationer, så flere produktlinjer går sammen og deler produktionsmiljøet. Foto: Danfoss.

22.08.2014

SCM.dk

Danfoss har forankret arbejdet med reduktion af logistikomkostninger i en tværorganisatorisk gruppe, Logistik Forum, i erkendelse af, at det giver den bedste effekt, fortæller Kenneth Bjerregaard, VP & GM Global Logistic Services. Foto: Danfoss..

I løbet af de seneste to år har Danfoss fundet besparelser på logistikken på cirka 170 millioner kroner. Kæmpebesparelsen skal ses i lyset af, at Danfoss bruger 1,2-1,4 milliarder kroner på logistik per år, hvilket er mere end Danfoss’ globale omkostninger til timelønnede fabriksansatte.

”Besparelserne er summen af mange bække små. Vi har jagtet besparelser alle steder, og det har givet en markant virkning”, siger Kenneth Bjerregaard, VP & GM Global Logistic Services, i Danfoss Distribution Services. Han forsikrer, at jagten på besparelser kun lige er begyndt. Målsætningen er således, at der skal spares fem-syv procent på logstikken per år.

Læs også: Dansk erhvervsliv overser potentiale på 100 milliarder

Kenneth Bjerregaard står i spidsen for en tværorganisatorisk gruppe i Danfoss, Logistik Forum, der er dannet i erkendelse af, at den største effekt opnås ved at gå bredt ud i organisationen og arbejde med store som små besparelsesprogrammer. Arbejdet drives af Danfoss’ centrale logistikfunktion, som Kenneth Bjerregaard har ansvaret for.

Logistik Forum består af supply chain-ansvarlige fra divisionerne og folk fra den centrale logistikfunktions ledergruppe. Det involverer også eksterne samarbejdspartnere, blandt andet 3PL, for at finde flest mulige synergier. 

”Vores Logistik Forum fungerer rigtig godt. At få synlighed omkring logistikomkostninger og arbejde struktureret med at reducere dem har historisk fløjet lidt under radaren i Danfoss, eksempelvis ligger dele af logistikomkostningerne i resultatopgørelsen under ”andre variable omkostninger”. Det er jo en passende stor fællesnævner til, at det ikke er transparent, hvad det helt præcist dækker over. Men i 2013 fik vi virkeligt åbnet op for, hvad pengene går til”, siger Kenneth Bjerregaard.

Sådan sparer Danfoss
Nogle af de tiltag i Danfoss’ besparelsesprogram, som Kenneth Bjerregaard fremhæver som særligt vigtige for reduceringen af omkostninger, er forhandlinger om fragtrater og brug af transportformer. Her har Danfoss søgt at begrænse brugen af de dyrere fragtformer, som eksempelvis luftfragt og ekspresleveringer.

”Vi bruger rigtig mange penge på luftfragt, så der er bestemt noget at gå efter ved at se på vores styringsprincipper omkring supply chain. Vi ser også adfærdsdelen efter i sømmene, det vil sige, hvem der skal træffe beslutningen om, hvornår vi skal gøre brug af luftfragt”, fortæller Kenneth Bjerregaard.

Læs også: Transportsektoren forventer prisstigninger

Et andet besparelsestiltag er direct flow, hvor der nu bliver leveret mere direkte fra fabrik til kunde eller til distributionscentre tættere på kunden, end det var tilfældet tidligere.
   

<p>”Vi har jagtet besparelser alle steder, og det har givet en markant virkning”.</p>

- Kenneth Bjerregaard, VP & GM Global Logistic Services i Danfoss

”Før sendte fabrikkerne primært varer via distributionscentre tæt på produktionen og derfra videre ud i verden. Men når det eksempelvis gælder vores større OEM-kunder, giver det god mening at sende varerne direkte fra fabrikken, fordi de typisk kun bestiller et smalt sortiment. Mens andre kunder, der bestiller mere bredt i sortimentet og i mindre mængder, som hovedregel får en samlet levering fra et af distributionscentrene tæt på dem”, siger Kenneth Bjerregaard, der desuden fremhæver, at indførelsen af lean i logistikken, som Danfoss i mange år har arbejdet med i produktionen,  også har en stor andel i de opnåede logistikbesparelser.

Mange udfordringer
Kenneth Bjerregaard lægger ikke skjul på, at optimeringen af Danfoss’ distributionsnetværk byder på talrige udfordringer. De tre største knytter sig til kompleksitet, transparens og prioritering af indsatsområder.

Danfoss er en meget kompleks størrelse qua vores struktur og historiske baggrund. Vi vil gerne ensrette vores processer, og det er endnu ikke sket hele vejen rundt. Det får vi først hånd om over tid. Vi rummer mange forskellige forretninger og produkter, og vi har samtidig kunder med vidt forskellige behov, som vores logistiksystem skal kunne håndtere”, siger Kenneth Bjerregaard. Han nævner it-strukturen som et eksempel på kompleksiteten.

Læs også: Menneskelige relationer gør outsourcing til succes

”I dag er vores it-struktur bundet op på forskellige processer og platforme, hvilket giver en ekstra dimension at forholde sig til, når vi vil noget nyt. Så derfor arbejder vi på at komme over på en samlet platform”. Forskellige målemetoder, hvor der tidligere har været divergerende definitioner og målepunkter på tværs af lokationer, har ligeledes reduceret transparensen.
”Så der forestår et stort oprydningsarbejde i at ensrette processer og systemer”, siger Kenneth Bjerregaard.

Fremtidens distributionsnetværk
Blandt de forhåbninger, som Kenneth Bjerregaard har til distributionsnetværket i nær fremtid, er, at det i højere grad skal kunne håndtere kundernes specifikke ønsker til levering. Det handler for eksempel om at tilpasse labels på emballagen, så leverancerne passer til kundens logistiksystem, samt at leve op til stigende kundekrav om returemballage.  

”Kundetilpasning øger kompleksiteten, men giver os en konkurrencemæssig fordel, hvis vores konkurrenter ikke er i stand til det samme”, fastslår Kenneth Bjerregaard.

Om Kenneth Bjerregaard

  • Kenneth Bjerregaard har siden 2008 været vice president hos Danfoss. De sidste halvandet år med ansvaret for Global Logistic Services.
  • Han har ansvar for den løbende udvikling af Danfoss’ distributionsprocesser og -systemer, samt at Danfoss’ supply chain får den rette understøttelse i samtlige forretningsenheder og -områder.
  • Kenneth Bjerregaard er produktionsingeniør fra DTU og har en CBA fra AVT Institute. Han har tidligere været ansat hos blandt andet Martin Professional og LEGO. 

Kunder efterspørger også mere transparens, som distributionsnetværket skal geares til.

”Vi skal i fremtiden være i stand til at angive datoen for levering på kundens adresse på vores ordrebekræftigelser og ikke som i dag, hvornår varen afsendes fra vores distributionscenter. Det kræver ændringer i vores ordrehåndteringsprocesser og it-systemer. Distributionen skal samtidig understøttes af bedre globale track & trace-løsninger, integreret med vores it-systemer, og skal foregå på tværs af lande og regioner”.

Læs også: E-handel udfordrer distributionsnetværk

En mere proaktiv afvigelseshåndtering er også på ønskelisten. Kunden skal kontaktes, inden han selv konstaterer, at en vare er forsinket.

”At være proaktiv omkring afvigelser handler om at give kunderne en bedre oplevelse af, at vi er i kontrol. Vi skal analysere i hvilken udstrækning, det kan automatiseres, og hvor der er behov for mere end det. Det kommer blandt andet an på hvilken kunde, vi taler om. Det vil være dyrt, hvis vi skulle ringe alle kunder op, så alfa og omega er at finde den rette balance. Alle kunder skal ikke håndteres ens”.  

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

17.06.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Party In A Box udvider lageret

14.06.2024SCM.dk

Carlsberg omlægger distribution i Taastrup

13.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Vil du også have budgetpris på en ny traverskran?

12.06.2024Zetes

Sponseret

GUD Filters transforms distribution centre inventory counting with ZetesMedea

04.06.2024SCM.dk

Vi skal blive klogere på fangst og lagring af CO₂

28.05.2024SCM.dk

Bugnende ordrebog skaber nye logistik-arbejdspladser i Nordjylland

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup