Sådan flytter du lageret, mens driften drøner derudad

I starten af 2023 skal Normal flytte varer til mere end 400 butikker i hele Nordeuropa til et nybygget lager. Det skal ske henover cirka fire måneder, hvor kæden vil åbne nye butikker og uden, at forsyningssikkerheden mærker det mindste.

"Den helt store udfordring er, at vi jo ikke stopper vækstrejsen, og at vi vil fortsætte med at åbne nye butikker parallelt med, at vi flytter lager. Vi skal så at sige lægge skinnerne samtidig med, at toget kører for fuld damp. Det bliver meget spændende”, fortæller Henrik Bøgelund. Foto: Normal..

21.02.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Vi sælger helt normale varer til unormale priser”, lyder Normals sikkert velkendte slogan. For logistikdelen kunne sloganet lyde noget i retning af: ”Vi håndterer helt normale varer i en helt unormalt vækstpræget og omskiftelig logistik”. Vareflowet er i hvert fald udsat for en vækst i størrelsesordenen 50 procent om året, ligesom sortimentet ændrer sig hyppigt, og det kan man roligt sige ikke er helt normalt.

”Vi vækster kraftigt i både Danmark, Sverige, Norge og Holland, og rammerne for vores lager har svært ved at følge med. Vi er også en meget entreprenant virksomhed, der hele tiden prøver nye idéer af. Så vi kom frem til den beslutning, at vi bliver nødt til selv at bygge nogle lagerfaciliteter, der er store nok til at rumme den fremtidige vækst”, fortæller logistikdirektør Henrik Bøgelund.

Normal har derfor købt en større grund af Hedensted Kommune tæt på den østjyske motorvej og er allerede i gang med at bygge et nyt logistikcenter på 78.000 etagemeter, som skal stå klar til indflytning i første halvdel af 2023.

Normals vigtigste logistikopgave er at sikre vareforsyningen ud til butikker, så slutkunderne aldrig bliver mødt af tomme hylder. Vareflytningen vil derfor blive organiseret ud fra butikker og ikke kategorier. Det fortæller Henrik Bøgelund. Foto: Normal..

Anden gang på fem år
Det bliver så anden gang på fem år, at Henrik Bøgelund og hans logistikhold flytter lager. Tilbage i 2018 flyttede Normal lager fra Brabrand vest for Århus til en ny lokation ved Horsens.

Læs også: Normal satser på manøvredygtighed og lav tech-grad i nyt logistikcenter

”Da vi i 2018 besluttede os for selv at etablere og drive lager, havde vi reelt intet kendskab til vores egne lagerprocesser og ingen ressourcer til at køre en parallel drift i overgangsfasen, fordi lagerdriften dengang var outsourcet til tredjepart. Vi har siden 2018 fået god indsigt i vores processer, og vi høstede også lidt læring fra flytningen i 2018, som jeg forventer, vi skal drage nytte af i 2023”, fortæller Henrik Bøgelund.

Fakta om Normal

• Normal køber mærkevarer fra hele EU, der hvor varerne er billigst.
• Blandt varerne finder kunderne personlige plejeprodukter, husholdningsprodukter, kosmetik, dyremad, skriveartikler, helsekost, drikkevarer mm. Udvalget omfatter mere end 3.500 varenumre. Normal kører med et stort fast sortiment af varer og derudover suppleres der hele tiden med nye mærkevareprodukter.
• Normal åbnede sin første danske butik i april 2013.
• I dag består kæden af mere end 345 butikker i Danmark og Nordeuropa.
• Kæden forventer at åbne 150 nye butikker i det kommende år.

I 2018 var udfordringen sådan cirka følgende:

• Nye fysiske rammer.
• Ny organisation.
• Ny it.
• Nyt lagerlayout.
• Nye processer.

Alt sammen inden for mindre end ét år og i en ordresituation, hvor virksomheden vækster kraftigt og åbner masser af nye butikker i Danmark og specielt i udlandet.

Lægger skinnerne, mens toget kører
”I 2023 bliver udfordringen noget, der ligner. Dog vil organisationen være den samme, den vil bare blive udvidet med flere medarbejdere, ligesom vi denne gang har bedre kendskab til vores processer. Den helt store udfordring er, at vi jo ikke stopper vækstrejsen, og at vi vil fortsætte med at åbne nye butikker parallelt med, at vi flytter lager. Vi skal så at sige lægge skinnerne samtidig med, at toget kører for fuld damp. Det bliver meget spændende”, fortæller han.

Læs også: Normals nye logistikcenter kan rumme firedobling af volumen

To vigtige læringer
Henrik Bøgelund fremhæver to læringer fra sidste flytning, som han vil lægge vægt på i 2023:

  1. Han vil prioritere bedre systemunderstøttelse. I forbindelse med flytningen i 2018 klarede organisationen sig med Excel-baserede systemer. Der skal mere solide værktøjer til, når Normal flytter lager i 2023.
  2. Han vil prioritere at flytte lageret ud fra butikker og ikke ud fra varekategorier. Normals vigtigste logistikopgave er at sikre vareforsyningen ud til butikker, så slutkunderne aldrig bliver mødt af tomme hylder. Vareflytningen vil derfor blive organiseret ud fra butikker og ikke kategorier.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

27.02.2024SCM.dk

Stor international aktør udvider sit lager på Aalborg havn

19.02.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Episode 1 Fremtiden for lagerstyring: AI og automatisering

15.02.2024SCM.dk

GLS’ sjællandske kapacitet øges med 30-35 procent

15.02.2024Zetes

Sponseret

Modexpress optimises order verification with ZetesMedea RFID solution

14.02.2024SCM.dk

Første spadestik til nyt kæmpe lagercenter

12.02.2024SCM.dk

JYSK vil bygge nyt distributionscenter i Holland

07.02.2024SCM.dk

Robotter langer selv butiksvarer over disken – og gør det døgnet rundt

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup