Scania og Volvo vil have elveje i stor skala nu

Slut med pilotforsøg, nu skal de elektriske veje rulles ud i stor stil i Sverige, lyder fra topcheferne i Scania og Volvo, der konkret foreslår bl.a. E4 fra Malmö mod Stockholm som en oplagt strækning. Udbygningen skal ske på statens regning, og så skal der samarbejdes på EU-niveau.

Nu skal elvejene for alvor rulles ud i Sverige, mener Scania og Volvo, der begge arbejder på diverse elektriske løsninger. Foto: Scania.

13.09.2019

Anders Kampmann, SCM.dk

I 2030 har Sverige et ambitiøst mål om at CO2-udslippet fra landets indenrigstransport på vejene skal sænkes med 70 sammenlignet med 2010. Frem mod den deadline ventes mængden af godstransport at stige med 38 procent, og selvom jernbanen og skibsfarten skal tage en voksende bid af den kage, så kommer væksten også til at betyde flere lastbiler.

Læs også: Konsortium klar til at anlægge elvej på Gotland

Det kræver handling i en fart, mener adm. direktør for Scania, Henrik Henriksson og koncernchef for Volvo, Martin Lundstedt. I et debatindlæg i Dagens Industri peger de to, sammen med Svante Axelsson fra initiativet Fossilfritt Sverige, på behovet for at elektrificere lange motorvejsstrækninger og på den måde frigøre de tunge køretøjer fra fossile brændstoffer.

Det er disse strækninger, i alt omkring 1.500 km, Scania og Volvo mener bør elektrificeres i en fart..

De to virksomheder har tidligere argumenteret for, at Sverige skulle gøres til en ’fossilfri verdensudstilling’ ved at opskalere de forsøg med elveje, bl.a. Scania har kørt nogle år, men nu er det altså på ”… høje tid at gå fra pilotanlæg og forsøgsprojekter til at foretage storskala investeringer for alvor”, som de skriver.

Grundlæggende mener skribenterne at teknologien er moden til at udbygget en infrastruktur med såvel ladepunkter til batteridrevne lastbiler som elveje med luftledninger, der gør bilerne i stand til klare sig over endnu længere strækninger på mindre batterier.

Konkret foreslår virksomhederne i indlægget at sætte strøm på trekanten mellem Stockholm, Malmö og Göteborg, bestående af motorvejene E4, E6 og E20 samt landevejen Rv40. Det vil mindske CO2-udslippet fra lastbiltrafikken med ca. 33 procent sammenlignet med i dag, lyder det.

Læs også: Bring investerer i svensk producent af elektriske lastbiler

Hvis udbygningen af elveje skal gå tilstrækkeligt hurtigt, bør staten påtage sig finansieringen, mener Volvo og Scania, der til gengæld erklærer, at de er klar til hurtigt at ”… investere milliardbeløb i at producere lastbiler, som med forskellige teknikker kan køre på el.”

Udbygning i fem skridt
Og selvom teknologien udvikler sig hele tiden, så betyder det ikke, at man skal vente med at tage de første skridt. Selve teknikvalget udgør således kun en mindre del af omkostningerne, og investeringerne kan i øvrigt spredes ud. Derfor foreslår debattørerne fem trin, som regeringen kan følge:

  1. Træk el ud til vejene nu – Der er behov for en strategi som tydeliggør, hvilken myndighed, der er ansvarlig for at få el ud til de udvalgte områder og vejstrækninger, og hvem der finansierer udbygningen af elnettet.
  2. Få nye beslutningsprocesser på plads – Gør ’vej-el’ til en innovativ overhalingsbane, hvor nye omstillinger af elnettet kan testes.
  3. Skab en udbygningsplan for lastbiltilpasset ladeinfrastruktur – Virksomheder kan bidrage med viden om trafikflow, men regeringen skal koordinere arbejdet.
  4. Gå fra pilotprojekt til elvej i storskala nu! – Der er ikke brug for flere testforløb, Sverige bør satse på udrulning af elveje i stor stil på lange strækninger.
  5. Samarbejd med andre lande for at sætte en standard i EU – Sverige bør arbejde strategisk sammen med eksempelvis Tyskland og Frankrig for at diktere agendaen for harmoniserede elvejssystemer i EU.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup