SCM Agendaen – Geopolitiske spændinger og cybersikkerhed

Vi befinder os lige nu i det usikre grænseland mellem to æraer – en globaliseringsæra og en endnu ikke defineret ny æra. I denne podcast drøfter deltagerne, hvordan stigende geopolitiske spændinger påvirker forsyningskæderne og er med til at skabe en ny æra - samt hvad virksomheder kan gøre for at styrke deres robusthed.

Fra venstre er det Olivier Schmitt, Vincent Keating, Tina Kjær og Jan Stentoft. Foto: Horisont Gruppen

05.02.2024

SCM.dk

Podcastværterne Tina Højrup Kjær og Jan Stentoft har taget deres podcastudstyr med til Syddansk Universitet i Odense og produceret en podcast sammen med professor (mso) Olivier Schmitt og lektor Vincent Keating over temaet ”geopolitiske spændinger og cybersikkerhed”. Podcasten er produceret som en del af et projekt finansieret af Industriens Fond og er engelsksproget. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Ny geopolitisk virkelighed 
”Globaliseringen, som vi har kendt til den, er nu under pres. For det første har USA de sidste 30 år været den eneste dominerende magt, som også har indsat militær for at sikre den globale handel. For det andet var globaliseringen afhængig af, at næsten alle var enige om en neoliberal globalisering og at fremme demokrati. Disse to elementer gjorde globaliseringen mulig, men de er nu på retur”, siger Olivier Schmitt. ”USA er ikke mere den eneste supermagt, og der findes nu også konkurrerende modeller for økonomisk udvikling, som går imod den frie handel og det frie flow af varer og serviceydelser, som vi har haft de sidste 30 år”, supplerer Vincent Keating.    

Lyt også til: SCM-Dagsordenen – Cybersecurity Awareness

Påvirkninger i forsyningskæderne 
Danske virksomheder er ofte afhængige af eksport og globale forsyningskæder. Råvarer og halvfabrikata indkøbes i forsyningskæderne, som forarbejdes på op til flere geografiske lokationer og afsættes på indenlandske markeder såvel som på eksportmarkederne. Nye geopolitiske spændinger vil i stigende grad påvirke forsyningskæderne. ”Man kan sige, at der kan opstå tre typer af ’chok’. Der kan komme forsyningschok, hvor virksomheder kan få udfordringer med at skaffe råvarer og halvfabrikata. Der kan komme efterspørgselschok, hvor markeder kan lukkes. Og der kan komme connecticity chok, som handler om det, der forbinder virksomhederne i form af produktion og transport”, fortæller Olivier Schmitt. 

Deltagere i podcasten

  • Professor (mso) Olivier Schmitt, Center for War Studies, Syddansk Universitet 
  • Lektor Vincent Keating, Center for War Studies, Syddansk Universitet 
  • Podcastværter: Professor Jan Stentoft, Institut for Erhverv og Bæredygtighed, Syddansk Universitet og  
  • Freelance kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær. 

Podcasten er frit tilgængelig for alle med en smartphone gennem podcast-apps som Apple Podcasts, Google Podcasts og Pocket Casts. 

Nye risici 
Der er behov for nye tilgange til at håndtere nye risici, som vil opstå i takt med stigende geopolitiske spændinger. Der kan ske ændringer i den måde, forsyningskæder udvikles og struktureres på - for eksempel et større fokus på regionalisering i stedet for globalisering. ”Det kan være mere omkostningstungt med regionalisering, men en sådan beslutning kan bidrage til at mitigere risici, hvor alternativet kan være at miste en nøgleleverandør. I den nye kommende æra er der behov for at tænke på efterspørgsel, forsyning og connectivity på helt nye måder, og hvordan de vil blive påvirket af geopolitiske hændelser”, siger Vincent Keating. 

Strategiske forudseenhed 
Strategiske ‘foresight’ refererer til processen med at forudse og forberede sig på fremtidige begivenheder, tendenser og muligheder, så virksomheder kan træffe informerede beslutninger og udvikle effektive strategier. Det er en metode til at undersøge, hvordan fremtiden kommer til at se ud, givet at den ikke er forudbestemt. ”En af de mest populære metoder lige nu er scenarieskrivning”, fortæller Olivier Schmitt, der bruger Taiwans fremtid i 2030 som et eksempel. Her skal der identificeres to hovedvariable, der kan have indflydelse på Taiwains fremtid. ”Den svære del er at vælge to hovedvariable, og ved at krydse dem genereres der fire forskellige typer scenarier. Dette er en meget standard måde at udføre fire scenarier på, og som regel forsøger vi at anvende det på spændingspunkter i geopolitiske situationer”, siger Olivier Schmitt.  

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cybersikkerhed i forsyningskæden

Forsyningskæden er i dag den primære indgang for cyberkriminelle. Forsyningskæden er samtidig en så vanskelig en størrelse at håndtere i forhold til cybertrusler, at det måske ikke er rimeligt at bruge termen ’sikkerhed’. Måske er det mere rimeligt at tale om, at målet for indsatsen er ’højere resiliens’ frem for ’100 procent sikkerhed’. Læs forskellige vinkler på og anbefalinger til arbejdet med at forbedre cybersikkerheden i kæden.

Relateret indhold

15.07.2024SCM.dk

Maersk containerskib angrebet i Det Arabiske Hav

15.07.2024SCM.dk

Grønne lastbilchauffører får flere lademuligheder

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup