SCM Agendaen – Geopolitiske spændinger og cybersikkerhed

Vi befinder os lige nu i det usikre grænseland mellem to æraer – en globaliseringsæra og en endnu ikke defineret ny æra. I denne podcast drøfter deltagerne, hvordan stigende geopolitiske spændinger påvirker forsyningskæderne og er med til at skabe en ny æra - samt hvad virksomheder kan gøre for at styrke deres robusthed.

Fra venstre er det Olivier Schmitt, Vincent Keating, Tina Kjær og Jan Stentoft. Foto: Horisont Gruppen

05.02.2024

SCM.dk

Podcastværterne Tina Højrup Kjær og Jan Stentoft har taget deres podcastudstyr med til Syddansk Universitet i Odense og produceret en podcast sammen med professor (mso) Olivier Schmitt og lektor Vincent Keating over temaet ”geopolitiske spændinger og cybersikkerhed”. Podcasten er produceret som en del af et projekt finansieret af Industriens Fond og er engelsksproget. 

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Ny geopolitisk virkelighed 
”Globaliseringen, som vi har kendt til den, er nu under pres. For det første har USA de sidste 30 år været den eneste dominerende magt, som også har indsat militær for at sikre den globale handel. For det andet var globaliseringen afhængig af, at næsten alle var enige om en neoliberal globalisering og at fremme demokrati. Disse to elementer gjorde globaliseringen mulig, men de er nu på retur”, siger Olivier Schmitt. ”USA er ikke mere den eneste supermagt, og der findes nu også konkurrerende modeller for økonomisk udvikling, som går imod den frie handel og det frie flow af varer og serviceydelser, som vi har haft de sidste 30 år”, supplerer Vincent Keating.    

Lyt også til: SCM-Dagsordenen – Cybersecurity Awareness

Påvirkninger i forsyningskæderne 
Danske virksomheder er ofte afhængige af eksport og globale forsyningskæder. Råvarer og halvfabrikata indkøbes i forsyningskæderne, som forarbejdes på op til flere geografiske lokationer og afsættes på indenlandske markeder såvel som på eksportmarkederne. Nye geopolitiske spændinger vil i stigende grad påvirke forsyningskæderne. ”Man kan sige, at der kan opstå tre typer af ’chok’. Der kan komme forsyningschok, hvor virksomheder kan få udfordringer med at skaffe råvarer og halvfabrikata. Der kan komme efterspørgselschok, hvor markeder kan lukkes. Og der kan komme connecticity chok, som handler om det, der forbinder virksomhederne i form af produktion og transport”, fortæller Olivier Schmitt. 

Deltagere i podcasten

  • Professor (mso) Olivier Schmitt, Center for War Studies, Syddansk Universitet 
  • Lektor Vincent Keating, Center for War Studies, Syddansk Universitet 
  • Podcastværter: Professor Jan Stentoft, Institut for Erhverv og Bæredygtighed, Syddansk Universitet og  
  • Freelance kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær. 

Podcasten er frit tilgængelig for alle med en smartphone gennem podcast-apps som Apple Podcasts, Google Podcasts og Pocket Casts. 

Nye risici 
Der er behov for nye tilgange til at håndtere nye risici, som vil opstå i takt med stigende geopolitiske spændinger. Der kan ske ændringer i den måde, forsyningskæder udvikles og struktureres på - for eksempel et større fokus på regionalisering i stedet for globalisering. ”Det kan være mere omkostningstungt med regionalisering, men en sådan beslutning kan bidrage til at mitigere risici, hvor alternativet kan være at miste en nøgleleverandør. I den nye kommende æra er der behov for at tænke på efterspørgsel, forsyning og connectivity på helt nye måder, og hvordan de vil blive påvirket af geopolitiske hændelser”, siger Vincent Keating. 

Strategiske forudseenhed 
Strategiske ‘foresight’ refererer til processen med at forudse og forberede sig på fremtidige begivenheder, tendenser og muligheder, så virksomheder kan træffe informerede beslutninger og udvikle effektive strategier. Det er en metode til at undersøge, hvordan fremtiden kommer til at se ud, givet at den ikke er forudbestemt. ”En af de mest populære metoder lige nu er scenarieskrivning”, fortæller Olivier Schmitt, der bruger Taiwans fremtid i 2030 som et eksempel. Her skal der identificeres to hovedvariable, der kan have indflydelse på Taiwains fremtid. ”Den svære del er at vælge to hovedvariable, og ved at krydse dem genereres der fire forskellige typer scenarier. Dette er en meget standard måde at udføre fire scenarier på, og som regel forsøger vi at anvende det på spændingspunkter i geopolitiske situationer”, siger Olivier Schmitt.  

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cybersikkerhed i forsyningskæden

Forsyningskæden er i dag den primære indgang for cyberkriminelle. Forsyningskæden er samtidig en så vanskelig en størrelse at håndtere i forhold til cybertrusler, at det måske ikke er rimeligt at bruge termen ’sikkerhed’. Måske er det mere rimeligt at tale om, at målet for indsatsen er ’højere resiliens’ frem for ’100 procent sikkerhed’. Læs forskellige vinkler på og anbefalinger til arbejdet med at forbedre cybersikkerheden i kæden.

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup