Skæv støtteordning får industridirektør til at tøve med solcelleinvestering

Ålsrode Smede & Maskinfabrik har tænkt energibesparelse ind i hvert led af produktionen. Næste skridt er solceller på taget. Men direktør Brian Basse undrer sig over, at mens landbruget får masser af støtte til solceller, må industrien selv punge ud.

”Jeg vil ikke erklære mig som modstander af landbrugets ordning; men når man ser på, at en landmand kan få et generøst beløb per hektar for at sætte solceller op, undrer det mig, at der ikke er en støtteordning til noget så oplagt som at sætte solceller på taget af industribygninger”, siger Brian Basse. Foto: Ålsrode Smede & Maskinfabrik..

21.09.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Energibesparelse har længe været både en mærkesag og et investeringsområde for Ålsrode Smede & Maskinfabrik. For direktør Brian Basse går interessen i klima hånd i hånd med evnen til at drive en sund forretning. Næste naturlige skridt i virksomhedens grønne rejse er at installere solceller på taget af virksomhedens bygninger, men et kig på de forskellige politiske tiltag, der er sat i søen for at fremme investering i grøn strøm har fået industridirektøren til at stoppe op.

”Vi er generelt meget investeringsvillige, når det kommer til klima, men med solceller har det været svært ikke at skele til de meget generøse støtteordninger, der for eksempel er lavet til landmænd”, siger Brian Basse.

Han forklarer, at hans virksomhed bestemt ikke har noget imod, at landmænd kan tjene penge på at lægge jord til solceller, men at meget tyder på, at det både økonomisk og miljømæssigt vil have endnu flere fordele at installere solceller på tagene af industribygninger. Det særlige ved industrien er, at den dels ofte har nogle meget store bygninger, som egner sig godt til solceller og dels bruger strømmen på stedet og i de timer, hvor solen skinner mest.

Læs også: DSV opfører logistikcenter på størrelse med 13 fodboldbaner

Producer strøm tæt på forbruget
”Der er mange ting, der taler for at fremme brugen af solceller i industrivirksomheder med politiske midler. Der er god logik i, at strømmen produceres tæt på, hvor den bruges. Vi er mange, som har store tagarealer, som både kan udnyttes til at skabe energi uden at tage plads fra andre ting, og hvor energibehovet samtidig ligger lige nedenunder”, siger Brian Basse.

At udnyttelse af industriens tagarealer giver mening, er ikke en idé, Brian Basse står alene med. Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, har for nylig udtalt til TV2, at netop industribygninger er et oplagt sted at etablere solceller, og at man bør overveje at fremme det politisk. Ud over den oplagte fordel i, at ligge anlægget tæt på det sted, hvor strømme forbruges, peger han på, at det biodiversitetsmæssigt er uheldigt at fylde marker med solceller i stedet for beplantning.

Fakta om maskinfabrikkens grønne tiltag

Ålsrode Smede & Maskinfabrik har gennemgået produktionen til mindste detalje for at blive så grønne som muligt.
• 99 procent af virksomhedens belysning kommer fra LED.
• 90 procent af varmen fra udsugningen skydes tilbage i bygningen via Genvej.
• Alle maskiner slukker automatisk ved tomgang for at spare strøm.
• Varmen slukkes automatisk, når porte til bygninger lukkes op.
• Varmen lukker uden for normal arbejdstid og i weekender.
• Varmen i møderum skrues ned, når de ikke bruges og skrues automatisk op, når de er i brug.
• Alle ældre motorer på anlæg er skiftet til strømbesparende modeller.
• Fabrikken opvarmes med fjernvarme.

For Brian Basse kan investeringen i solceller blive afgjort af, hvad der sker politisk på området.

”Vi vil gerne investere i grøn strøm for miljøets skyld, men når strømpriserne svinger så meget, som de gør i øjeblikket kan investeringen også være usikker. Derfor vil det være en kæmpe motivation med en politisk håndsrækning. Jeg vil ikke erklære mig som modstander af landbrugets ordning; men når man ser på, at en landmand kan få et generøst beløb per hektar for at sætte solceller op, undrer det mig, at der ikke er en støtteordning til noget så oplagt som at sætte solceller på taget af industribygninger”, siger Brian Basse.

4000 m2 solceller på taget
Ålsrode Smede & Maskinfabrik har 9000 kvadratmeter tag, hvilket svarer til godt og vel en hektar. Med optimale forhold anslår Brian Basse, at de kan opsætte 4000 kvadratmeter solceller.

”Lige nu er vi ved at regne på, hvor stor en andel af vores strømforbrug, det vil kunne dække. Men regnestykket bør række videre end til vores fabriks behov. Det handler også om klima, biodiversitet og om, hvad vi vil bruge danske arealer til. Solceller på tagene på industribygninger forstyrrer ikke udsigten, de skygger ikke for beplantning - og miljøgevinsten, ja den giver næsten sig selv”, siger Brian Basse.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

26.04.2024SCM.dk

Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

25.04.2024Global AGV

Sponseret

Se videoen – sådan bliver du AGV-kørende på 2-3 dage

24.04.2024SCM.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

17.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

16.04.2024SCM.dk

Verden er 25 procent globaliseret

14.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

10.04.2024SCM.dk

Et væld af nye emballageformer står på spring i Danmark

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle