Skarpere supply chain styring hjælper Nissens

Nissens er en mellemstor dansk virksomhed, der de sidste fem år har taget et kraftigt spring fra lokal til global og fra komponenter til færdige løsninger. Èt af mange virkemidler er en professionalisering af styringen af forsyningskæden. Hør mere på Den Danske Supply Chain og Logistikkonference den 28. oktober.

For Nissens har en ambitiøs forretningsstrategi blandt andet betydet, at virksomheden har taget et stort spring fra lokal til global. Foto: Nissens..

03.10.2014

SCM.dk

Mikkel Krogslund Andersen er viceadministrerende direktør i Nissens. Foto: Nissens..

Finanskrisen var hård ved Nissens, ligesom den var det for tusindvis af danske virksomheder. Krisen dannede afsættet for en ambitiøs forandringsstrategi, hvor virksomheden, der beskæftiger cirka 800 medarbejdere og i 2012/13 omsatte for 843 millioner kroner, besluttede sig for at være på forkant med udviklingen på de forskellige markeder, Nissens er aktiv på.

”Vi har flere forskellige forretningsområder og kundesegmenter, men det er en generel tendens, at kunderne bliver mere globale, og at der dukker nye forretningsmuligheder op uden for Europa, som har været vores traditionelle marked. Vi skal derfor følge med kunderne ud i verden, og det har blandt andet betydet, at vi har etableret en helt ny fabrik i Kina til vores OEM-løsninger og etableret en helt ny organisation og værdikæde for løsninger til eftermarkedet for biler og lastbiler”, fortæller viceadministrerende direktør Mikkel Krogslund Andersen.

Læs også: Intel vil have en ansvarlig forsyningskæde

Nissens’ rejse mod global konkurrencedygtighed har overordnet set fokuseret på fire indsatsområder:

  • Fra europæisk til global organisation.
  • Fra komponenter til løsninger og kategorier.
  • Fra europæisk til global konkurrencedygtighed.
  • Fra dagligdags fokus til fokus på både drift og udvikling.

Løsningsfokus kræver leverandørsamarbejde
”Vi mærker en tydelig tendens til, at vores forskellige kunder gerne vil have færdige løsninger som hele moduler, de direkte kan tilpasse til deres produkt. Vi har derfor arbejdet intenst med at udvide vores kompetence til ikke kun at producere en komponent, men til via en udvidet leverandørplatform og tættere samarbejde med leverandører at levere færdige løsninger”, fortæller Mikkel Krogslund Andersen.

Mød Mikkel Krogslund Andersen den 28. oktober

Mikkel Krogslund Andersen holder oplæg på Den Danske Supply Chain og Logistikkonference den 28. oktober.

Se mere på www.logistikkonferencen.dk.

Nissens har udviklet helt nye produkter som intercoolere til motorer og kompressorer til klimaløsninger, der indgår i de samlede løsninger til kunderne. Det har også betydet en kraftig opgradering af evnen til at finde, styre og samarbejde med leverandører af komponenter til Nissens varekatalog på cirka 12.000 varenumre.

Slovakiet letter omkostningsbasen
”Når vi går fra et europæisk fokus til et globalt fokus, betyder det selvfølgelig også, at alt, hvad vi producerer, også skal være prismæssigt konkurrencedygtigt på den globale scene. Vi har derfor arbejdet benhårdt på at trække omkostninger ud af vores værdikæde, og her har udviklingen af vores fabrik i Slovakiet, der for fem år siden beskæftigede 125 medarbejdere og i dag beskæftiger mere end 400 medarbejdere, spillet en stor rolle”, fortæller Mikkel Krogslund Andersen.

Drift og udvikling
Et andet princip der har spillet en stor rolle er evnen til at fastholde fokus på både drift og udvikling eller forandring på samme tid.

”Vi er en mellemstor virksomhed med begrænsede ressourcer og kompetencer i organisationen. Vi skal derfor være alsidige, og det er generelt de samme mennesker, der sikrer driften og samtidig eksekverer forandringsstrategien. Sådan bliver det nødt til at være, og jeg tror også det på mange måder er en stor fordel”, fortæller Mikkel Krogslund Andersen og supplerer: ”Hvis vi skal udvikle relationen til et nyt strategisk kundesegment, er det at levere varen i hverdagen helt afgørende. De små skridt i hverdagen, hvor kunderne kan mærke, at vi holder, hvad vi lover og leverer værdi til dem, er det, der rykker kundegruppen”.

Læs også: Hurtig it-udvikling skaber stor vækst

Mikkel Krogslund Andersen fremhæver et par andre principper eller virkemidler, som han mener er afgørende for, at Nissens har opnået gode resultater med forandringsstrategien, er:

  1. Hold fast i den strategiske retning men vær parat til løbende at justere og korrigere.
  2. Vær meget konkret og eksplicit i definitionen af must-win-battles.
  3. Opstil mange og meget målbare milepæle for forandringsrejsen.
  4. Vær klar til også tydeligt at erkende de mål, som virksomheden ikke nåede.
  5. Prioriter og styr nøje, så der bliver tid og rådighed til både at udvikle og drifte.

<p>"Vores fokus på at reducere lagerbinding må ikke gå udover leveringsevnen ud mod kunderne"</p>

Mikkel Krogslund Andersen, administrerende direktør, Nissens

Supply chain styring afgørende
Nissens har i dag en langt stærkere supply chain styring end tidligere, og supply chain kompetencen har været central i opbygningen af den globale konkurrencedygtighed.

”Den samlede styringsopgave i dag er meget mere kompleks. To konkrete eksempler på supply chain områder, hvor vi i dag er stærkere, er leverandørstyring og forecasting. På nogle af vores markedssegmenter skal vi være ekstremt agile i forhold til kunderne og være i stand til at levere i rette tid, rette kvalitet og på rette sted. Det kræver en tæt synkronisering af markedsefterspørgsel og forsyningsnetværk, så vi altid er i stand til at levere uden, at vi kvæler os selv i lagerbindinger”, fortæller Mikkel Krogslund Andersen.

Nissens har derfor gjort meget ud af at balancere KPI mellem arbejdskapital eller lagerbinding og leveringskvalitet. ”Vores fokus på at reducere lagerbinding må ikke gå udover leveringsevnen ud mod kunderne. Det er en balancegang, der skal gennemsyre hele vores drift og styring”.

Forandringsrejsen er langt fra slut, men regnskaberne for de sidste tre år viser pæn vækst på både top- og bundlinjen, og forventningen til 2014-15 regnskabet er, at den positive udvikling fortsætter.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

21.05.2024SCM.dk

Månedens udfordring: 4 KPI’er skal skabe succes for COOP’s drift

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup