Stærkere stamdata lig med ti procent bedre bundlinje

Stamdatakvaliteten er ifølge forskningsundersøgelse fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet chokerende ringe i danske virksomheder. Det koster virksomheder milliarder af kroner – fordi dårligt datainput giver dårligt output.

DSV er et eksempel på en virksomhed, der har taget MDM-tyren ved hornene og arbejder på at få bedre styr på stamdata. Foto: DSV..

19.11.2012

SCM.dk

”Mit bud er, at en virksomhed kan forbedre sin bundlinje med ti procent, hvis den får styr på stamdataene”, siger professor Jan Stentoft Arlbjørn. Foto: Erhvervsmagasinet SCM. .

Undersøgelsen viser, at der er tegn på, at danske produktionsvirksomheder er i færd med at styrke fokus på stamdatakvalitet, men der er stadig lang vej, og det gælder særligt for de større virksomheder med mere komplekse datastrukturer og mange it-systemer.

Dårlige stamdata medfører for eksempel:

  • ekstra logistikomkostninger til dobbelthåndteringer, returvarer, ekspresleveringer og fejlretninger,
  • mistet salg på grund af utilstrækkelig og uensartet markedskommunikation,
  • tab på grund af forkerte kampagnepriser,
  • ekstra arbejde på butiksgulvet for at rette op på fejlleverancer, forkerte priser, utilstrækkelig og langsom information m.m.,
  • etc. - listen er lang.

80 procent har rod i masterdata
Mindre end en femtedel af danske virksomheder har styr på sine stamdata. Det viser en undersøgelse lektor Anders Haug og professor Jan Stentoft Arlbjørn fra Syddansk Universitet har gennemført i 2009, der er suppleret af white paperet ”En analyse af danske produktionsvirksomheders stamdatakvalitet” fra 2011 fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, Syddansk Universitet.

”Jeg ser årsagen som en kombination af fortrængning, og at stamdata mangler sexappeal”.

Professor Jan Stentoft Arlbjørn, Syddansk Universitet

Data mangler ansvarshavende
Undersøgelsen viser, at virksomhederne har godt styr på løndata og finansielle data, fordi det første skal bruges til de ansattes lønudbetalinger og det andet til regnskaber. Men det halter gevaldig med korrekte data om styklister, leveringsadresser, varebeskrivelser, priser og kampagnepriser, lagerregistreringer, medarbejderoplysninger etc. På alle disse områder er ansvar for datakvalitet ikke direkte forankret hos bestemte medarbejdere, ligesom der ikke er it-systemer, som understøtter arbejdet med at vedligeholde datakvaliteten på tværs af systemer, funktioner og virksomheder i værdikæden.

Seks skarpe fra professoren

Jan Stentoft Arlbjørn fremhæver seks anbefalinger til, hvordan virksomheder forbedrer kvaliteten af sine master- eller stamdata:

1. Gør ansvarsplacering for vedligeholdelse af stamdata tydelig – mange steder er der ingen klar ansvarsplacering.

2. Byg datadisciplin og vedligeholdelse af stamdata ind i incitamentsstrukturen og målstyringen.

3. Etabler faste rutiner eller processer for kontrol af data.

4. Udvikl medarbejderkompetencer så relevante medarbejdere forstår, hvor vigtigt korrekte stamdata er for stort set alle arbejdsgange i forretningen.

5. Stil gode, enkle og brugervenlige it-værktøjer til rådighed for medarbejderne.

6. Følg, følg op og følg op – systematisk og vedholdende.

Ti procent bedre bundlinje
De forkerte data betyder for eksempel, at en virksomhed kommer til at bestille forkerte varer til lageret eller butikken, mangler forskellige varer, der forsinker eller ødelægger produktionen eller salgsarbejdet, udfører store mængder fejlproduktion eller fejlleveringer, ikke har noget målrettet salg, kommunikerer uensartede budskaber til markedet, udfører en række dobbeltfunktioner etc.

”Så hvis man får ryddet op i sine stamdata, vil det for eksempel betyde en mere effektiv produktion og distribution, så man kan reducere antallet af overarbejdstimer og nøjes med færre medarbejdere. Det giver også besparelser i indkøb, et mere effektivt lager og besparelser i transport og returvarehåndtering”, forklarer professor Jan Stentoft Arlbjørn og tilføjer: ”Mit bud er, at en virksomhed kan forbedre sin bundlinje med ti procent, hvis den får styr på stamdataene”.

Mangler prestige og sexappel
Professoren mener ikke, problemet skyldes manglende erkendelse eller viden:

”Alle ledere ved godt, at dårligt datainput giver dårligt output. Men stam- eller masterdata får alligevel ikke nogen strategisk opmærksomhed. Jeg ser årsagen som en kombination af fortrængning, og at stamdata mangler sexappeal. Det er ikke smart og prestigefuldt at arbejde med stamdata”.

”Dirty data” er et problem i hele verden

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.04.2024SCM.dk

Iran vil løslade tilbageholdt besætning

29.04.2024SCM.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

25.04.2024SCM.dk

Nyt intelligent værktøj udregner klimadata for elektronikprodukter

24.04.2024SCM.dk

Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

24.04.2024TrueCommerce

Sponseret

WEBINAR: E-fakturering i Tyskland

23.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: PEPPOL

19.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Honeywell EDA10A entry-level industritablet

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle