Supply chain planlægning kan forbedre bæredygtighed op til 15 procent

84 procent af supply chain ledere planlægger at investere i klimatiltag inden for de kommende 18 måneder. Det viser Gartner-undersøgelsen “Supply Chain Sustainability Trends 2021”. Supply chain planlægning rummer stort potentiale og er et godt sted at starte.

”Supply chain software kan bidrage med rapporteringsværktøjer, der kan måle CO2-udledning og anvise, hvordan udledningen kan reduceres”, fortæller Finnur Bragason. Arkivfoto..

29.03.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Gartner-undersøgelsen er helt i tråd med MIT’s ” State of Supply Chain Sustainability Report” fra juli 2021. Her svarer 83 procent af respondenterne, at deres virksomheds forpligtelse til bæredygtighed i forsyningskæden er vokset eller som minimum blevet vedligeholdt under pandemien. Supply chain bæredygtighed er hot som aldrig før, og et godt sted at starte er ifølge Finnur Bragason, AGR Dynamics at implementere avanceret supply chain planlægningssoftware eller at udnytte eksisterende software endnu bedre og mere dynamisk.

Han fremhæver fire måder, hvor intelligent supply chain planlægningssoftware markant kan forbedre bæredygtighed på:

1) Væk med generelt spild i forsyningskæden
”Drift af forsyningskæden skaber i de fleste virksomheder enorme mængder spild. Det sker for eksempel i form af store mængder unødvendige lagerbeholdninger, som forekommer, fordi virksomheder naturligt nok ønsker at være på den sikre side og samtidig ikke har den nødvendige software, som kan beregne de præcise lagerniveauer for alle varekategorier”, fortæller Finnur Bragason.
Det skaber spild på mange måder som for eksempel binding af likviditet, tabte salgsmuligheder ved restordresituationer, spild af arbejdstid anvendt på gentagende opgaver og spild af naturressourcer.

”Drift af forsyningskæden skaber i de fleste virksomheder enorme mængder spild”.

Finnur Bragason

2) Væk med upræcise lagerniveauer
”Dynamiske algoritmer til statistisk forecasting kan sikre langt mere præcise lagerbeholdninger, der tager højde for sæsonudsving og nye trends. Det kan reducere lagerbinding med 15 procent eller mere. 15 procent mindre lager betyder op til 15 procent mindre transport og produktion og derved også op til 15 procent mindre CO2-udledning”, fortæller han.
Vi taler her om mange milliarder af kroner i arbejdskapital bundet i lager i nordiske virksomheder, der udover den direkte spildeffekt også kunne være brugt til at skabe mere bæredygtighed.

3) Software skaber målsætninger
“If you can't measure it, you can't manage it”. Denne læresætning kommer fra den legendariske business-guru Peter Drucker.
”Det er svært at arbejde konstruktivt med supply chain bæredygtighed, hvis du ikke har metrikker at arbejde ud fra. Supply chain software kan bidrage med rapporteringsværktøjer, der kan måle CO2-udledning og anvise, hvordan udledningen kan reduceres”, påpeger Finnur Bragason.

4) Automatisering forbedrer bæredygtighed
Endelig peger Finnur Bragason på, at dynamisk algoritme-baseret supply chain software skaber markante automatiseringer i supply chain planlægningsprocessen. Det reducerer mængden af fejl og sikrer langt højere præcision i indkøb, beregninger af lagerniveauer, genopfyldninger osv. Intelligent automatisering sikrer rette mængde i rette tid på rette sted, og det er det samme som markante forbedringer af forsyningskædens klimaaftryk.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om planlægning 2022

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

28.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Klarhed i timemåling på truck: A-tid kontra S-tid

29.04.2024Oracle Danmark A/S

Sponseret

Gartner anerkender igen Oracle som Leder i den seneste Magic Quadrant™ for Supply Chain Planning

11.12.2023RELEX Solutions

Sponseret

RELEX recognized as a Leader in 2023

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup