Udmattede søfolk kræver status som nøglemedarbejdere

Siden corona fik lande til at lukke deres grænser og bede rejsende gå i karantæne, har rederier haft svært ved at afløse deres søfolk. Nu råber både FN, IMO og fagforeninger statsledere op: ”Giv dem særstatus, så de kan komme hjem!”

Tilbage i marts måtte danske såvel som udenlandske rederier opgive at afløse deres søfolk rundt omkring i verden. Arkivfoto..

09.11.2020

SCM.dk

Statsledere verden over bliver nu bedt om at give søfolk status som nøglearbejdere, så de får mulighed for at krydse ellers lukkede grænser og undgå karantæner for, at de kan komme hjem til deres hjemland.

Tilbage i marts måtte danske såvel som udenlandske rederier opgive at afløse deres søfolk rundt omkring i verden. Det fynske Rederi M. H. Simonsen i Svendborg måtte lade 90 ansatte blive på skibene, rapporterede TV2 Fyn dengang.

Siden da er der ikke sket meget, og i alt 400.000 søfolk globalt er fanget til søs, vurderer International Maritime Organization. De er ikke i stand til at se deres familie og venner og må fortsætte deres arbejde, som om intet var hændt. Det indebærer 12 timers arbejdsdage og ingen weekender. Derudover har de ingen udsigter til, hvornår de får en pause, fortalte Kaptajn Marzougui, der har siddet fast til søs med sit mandskab, til FNs general forsamling 24. september.

Læs også: Cyberangreb nummer to på én uge rammer søfartsindustrien

Forholdene er både mentalt og fysisk udmattende for besætningerne, men kan også have andre konsekvenser. ”Søfolkene er udmattede og kan ikke fortsætte med arbejde ombord uendeligt”, siger generaldirektør for ILO Guy Rider. Det skriver IMO i en pressemeddelelse.

Han bliver suppleret af Unilever's Chief Supply Chain Officer Marc Engel: ”Når skibene stopper, så stopper alt andet også. Vi er nu tæt på et fuldstændig undgåeligt bristepunkt, som kunne sende bølgeslag igennem økonomien. Selv en midlertidig forstyrrelse kan skubbe virksomheder og lande over kanten”.

Transport- og søfartsministre fra Canada, Frankrig, Kenya, Panama og Filipinerne har opfordret andre regeringerne til at tilslutte sig dem ved at betegne søfolk som essentiel arbejdskraft, implementere tiltag der skaber sikre afløsninger og faciliterer coronasikker overgang for søfolkene.

Kilde: TV2 Fyn

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

29.04.2025SCM.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

28.04.2025SCM.dk

Toldkrig truer vækst – IMF nedjusterer globale prognoser

25.04.2025Global AGV

Sponseret

Mød Global AGV på ROBOTBRAG

24.04.2025SCM.dk

DTU-startups tiltrækker 1,8 milliarder i venturekapital i 2024

24.04.2025SCM.dk

Hg Capital opruster i IFS – værdi 112 milliarder kroner

23.04.2025SCM.dk

DSV styrker topledelsen før Schenker-overtagelse

23.04.2025SCM.dk

Dachser opruster søfragt i Norden med ny leder

18.04.2025SCM.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle