Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

Kernen i forslaget er bevaret, men der skulle hugges mange hæle for at få lovgivning igennem om, at virksomheder tager ansvar for menneskerettigheds- og miljøforhold i deres værdikæder.

22.03.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Efter et massivt drama i EU-rådet er det nu så godt som helt sikkert, at EU har lovgivning, der kræver, at virksomhederne håndterer deres negative indvirkninger på menneskerettigheder og miljø og på tværs af deres forsyningskæder

Resultatet af dramaet, hvor tre store EU-stater kort før den planlagte godkendele trak sin støtte til forslaget til Corporate Sustainability Due Diligence Directiv (CSDDD), som ellers var forhandlet på plads før årsskiftet, er en mindre omfattende lovgivning for færre virksomheder. 

De sidste ændringer

De ændringer, som til sidst fik forslaget vedtaget i EU-rådet, er: 

  • Tærsklerne for hvem, der er omfattet af den nye lovgivning, blev hævet til 1.000 ansatte, en stigning fra 500, og til virksomheder med en omsætning på over 450 millioner Euro en stigning fra 150 millioner Euro. De nye tærskler vil reducere antallet af virksomheder, der er omfattet af CSDDD, med ca. to tredjedele. 
  • Lavere tærskler for virksomheder i højrisikosektorer blev også fjernet. Dog sikrede man mulighed for, at dette senere kan blive taget op til fornyet overvejelse.
  • Længere implementeringsfase, så indfasningen af lovgivningen først sker fuldt ud for alle omfattede virksomheder fem år efter ikrafttrædelsen, og 
  • Produktbortskaffelsesaktiviteter blev undtaget fra lovens anvendelsesområde 
  • Fjernelse af kravet om at virksomhederne skal fremme gennemførelsen af klimaomstillingsplaner gennem etablering af finansielle incitamenter.

Direktivet vil dog stadig placere et tydeligt og juridisk bindende ansvar på de omfattede virksomheder om at identificere, vurdere, forebygge, afbøde, håndtere og afhjælpe indvirkninger på mennesker og planeten – lige fra børnearbejde og slaveri til forurening og emissioner, skovrydning og skader på økosystemer – i deres forsyningskæde og visse downstream-aktiviteter såsom distribution og genanvendelse.

Kernen er intakt

Som Bart Devos, vice president i verdens største samarbejdsorgansation for virksomheder om ansvarlige værdikæder, The Responsible Business Alliance, skriver på LinkedIn, så er det tydeligt, at kernen i den unikke lovgivning er bevaret: 

  • CSDDD vil klart og detaljeret regulere, hvordan de største virksomheder bedriver due diligence på bæredygtighed i værdi-og leverandørkæder, med krav om due diligence baseret på eksisterende internationale due diligence standarder. 
  • CSDDD gør virksomhederne juridisk ansvarlige for de indvirkninger, de har.   

Glad med en bismag af lettet

Reaktionerne på vedtagelsen peger mere i retning af lettelse and tilfredshed. 

F.eks. skriver Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School, på LinkedIn: 

“En god dag for Europa, en god dag for menneske- og miljørettigheder og også en god dag for europæiske virksomheder, som endelig kan stole på et ”level playing field” for due diligence i værdikæder. Et politisk teater af Shakespearianske dimensioner slutter her. Selvfølgelig løser due diligence ikke på magisk vis alle problemer og direktivet er betydeligt udvandet, men det er det første vigtige skridt mod at regulere og styre globale værdikæder i mere bæredygtig og retfærdig retning baseret på bindende lovgivning.” 

Ud fra kommentarerne til dette opslag kan man dog også konstatere, at flere af hans følgere synes, at der er betalt en høj pris for at få direktivet vedtaget, når man ser på de ændringer der er foretaget i de sidste hastige forhandlinger.

Det skulle være nu

Men hastværket er på ingen måde uberettiget. For rfter afstemningen i EU-rådet d. 15. marts skulle direktivet  tilbage til henholdsvis EU-parlamentets retsudvalg og plenarforsamling til endelig godkendelse. 

Retsudvalget klarede den opgave tirsdag, hvor det blev vedtaget med stemmerne 20-4, og den nye lovgivning går nu videre til en fuld afstemning på plenarmødet i Parlamentet i april. Den måneds møder er de sidste i det nuværende parlament. Herefter skal der være valg og sammensættes en ny EU-kommission, som i øjeblikket forventes at være mindre velvilligt indstillet over for lovgivning om virksomhedsansvar. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle