Vedvarende energi skal ind i forsyningskæderne

Den fremtidssikrede forsyningskæde skal drives af vedvarende energi, hvilket bl.a. Ørsted vil skruer op for i de kommende år. De faldende priser på strøm fra fx vind og vand gør skiftet mere tilgængeligt.

Vedvarende energi skal i højere grad ind i de globale forsyningskæder, hvis den globale opvarmning skal bremses. Specielt vindenergi bliver billigere i disse år, hvilket gør skiftet nemmere..

18.10.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

Hvis det berømte togradersmål fra Parisaftalen skal være inden for rækkevidde i 2100, så skal der investeres massivt i bl.a. vedvarende energi verden over. Det gælder ikke mindst i de globale forsyningskæder, som flytter enorme mængder gods hver eneste dag, og selvsagt bruger ligeså enorme mængder energi.

For at kaste lys over mulighederne og udfordringerne i det scenarie, havde Ethical Corporation i sidste uge inviteret en stribe virksomheder til en low carbon keynote-session på den 13. udgave af det stærkt besatte Responsible Supply Chain Summit Europe.

Ørsteds Morten Blomqvist på scenen i London. Foto: Anders Kampmann.

Blandt dem var danske Ørsted; et selskab, der må siges at have vedvarende energi helt inde på livet, efter at man gennem de senere år har flyttet sin kerneforretning væk fra olie og naturgas og over til mere grønne kilder, primært vindenergi.

I takt med at den transformation har ændret Ørsteds udtryk som selskab – bedst eksemplificeret ved navneskiftet væk fra DONG Energy i oktober 2017 – er man i stigende grad blev opmærksom på det klimamæssige fodaftryk fra koncernens forsyningskæde

”Vores egen supply chain står for en langt større del af vores samlede CO2-udslip – omkring 75 procent i dag – efterhånden som den energi, vi leverer, er blevet klimaneutral. Det er noget, vi vil arbejdere indgående med at adressere, eksempelvis ved at se på den fossile energi, vores forsyningsskibe bruger, når de betjener vores offshore vindfarme; kunne de måske kobles på grøn energi?”, fortalte senior sustainability advisor, Morten Blomqvist.

Når dollars og data giver mening…
Italienske Enel Green Power er ligeledes i frontlinjen for investeringer i vedvarende energi og de relaterede teknologier, og også her arbejder man med sit eget netværk for at minimere de negative effekter fra sit virke, forklarede Head of Innovation & Sustainability, Giovanni Tula:

”Vi presser vores leverandører og partnere til at være mere bæredygtige på alle de parametre, vi har indflydelse på, ligesom vi ser på alternative løsninger så vidt som muligt. Eksempelvis da vi for nylig opførte et elværk langt ude på landet i Australien. Her brugte vi en gammel jernbane til materialetransport, hvilket hverken var nemt eller billigt, men sparede miljøet for adskillige ton CO2, som mange, lange lastbilture ellers ville have udledt”, sagde han.

Derudover pegede Giovanni Tula på de faldende priser på vedvarende energi – blandt i kraft af investeringer og udbygninger som dem, Ørsted foretager – gør skiftet væk fra kul, olie osv. mere spiseligt for også mindre virksomheder.

Læs også: Samsung på vej mod 100 procent vedvarende energi

Det synspunkt blev bakket op af Sam Kimmins, der er leder af det såkaldte RE100-netværk for The Climate Group. Netværkets medlemmer, der bl.a. tæller Carlsberg, Danske Bank, Novo Nordisk, Lego, Ikea, Facebook og eBay, slår sig ifølge Kimmins i stigende grad sammen med leverandører og andre aktører i deres supply chains for at skaffe vedvarende energi, også i de lande, hvor de grønne kilder er mindre nemt tilgængelige.

”Vedvarende energi bliver hele tiden billigere, og det er meget afgørende for omstillingen. Når jeg taler med potentielle medlemmer om et skifte, så lytter de ikke nær så meget til det med klimaforandringer som de gør, når der kommer dollars and cents på bordet. De relevante data viser, at det giver forretningsmæssig mening at sadle om, og det kan vi bruge til noget”, fastslog han.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

28.02.2024SCM.dk

Europas største kajkran på plads i havnen i London

28.02.2024SCM.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup