3 måder fragtkaos forandrer den globale produktion

Handelskrige og coronaudbrud har ledt til noget af et fragtkaos præget af manglende kapacitet og eksploderende priser. Det får internationale virksomheder til at omlægge deres produktion og forsyningskæder. Særligt tre tendenser breder sig.

"Virksomheder begynder at spørge sig selv. "”Kan vi tillade os at være så afhængige af en eller få leverandører i Kina?” Svaret er nej", forklarer Jens Bjørn Andersen, CEO i DSV. Foto: maximuz14/123RF.

16.08.2021

SCM.dk

Globale virksomheder har fået sig et rap over nallerne det sidste år, hvor coronanedlukninger og en manglende kapacitet på fragtskibe har ledt til øgede transportpriser og et decideret fragtkaos.

”De stigende fragtrater og kapacitetsproblemer skubber på en bevægelse, som allerede var i gang, nemlig at virksomheder forsøger at regionalisere deres forsyningskæder”, siger Stig Jessen, partner i konsulenthuset Valcon, til FINANS.

Dermed beskriver han den første af de tre forandringer, der finder sted i den globale produktion i disse år. For i takt med at fragtmarkedet er blevet mere kaotisk og usikkert, beslutter flere globale virksomheder at minimere deres risici ved at flytte produktionen tættere på hjem:

Læs også: Værdisæt og fragtpriser får dansk producent til at trække sin produktion hjem fra Kina

”Det, der driver det, er risikoovervejelser i forhold til leveringssikkerhed, så man ikke risikerer, at hele produktionen bryder sammen, fordi en fabrik for eksempel lukker på grund af covid-19. En anden overvejelse handler om bæredygtighed både i forhold til klima og socialt ansvar, for det er måske ikke længere gangbart at få det hele produceret og leveret fra en fabrikshal i Kina. Og så handler det om at reducere fragtomkostninger og også at få adgang til arbejdskraft og talentmasse i de regioner, hvor den findes”, uddyber Stig Jessen.

I regionaliseringen ligger også den anden trend: at hente produktionen in-house. Det er amerikanske Mattel et eksempel på. Allerede i forbindelse med den amerikansk-kinesiske handelskrig valgte legetøjskoncernen selv at stå for en større del af produktionen af de mest populære linjer som Barbie og Hotweels. Det har vist sig at være en heldig beslutning, som i den grad har været til gavn for Mattel det seneste år, hvor fragtmarkedet er blevet mere ustabilt.

Mindre afhængig af Kina

Centralt i Mattels omlægning af sin produktion, har været at blive mindre afhængig af Kina. Samtidig har virksomheden ikke kun fokuseret på at trække produktionen hjem, men også sprede den ud blandt flere leverandører for på den måde at være mindre udsatte i tilfælde af manglende fragtkapacitet.

”Vi har evnen til at udnytte ressourcer og mobilisere ressourcer, hvor vi har brug for dem ved hurtigt at kunne genstarte fabrikker. Og i kraft af vores geografiske spredning af produktionen har vi været været i stand til at minimere effekten (af fragtkaoset, red)”, forklarede Ynon Kreiz, topchefen i Mattel, ved en telekonference i juli måned.

Læs også: Luftfragt: Kapaciteten forsvinder hurtigere end efterspørgslen

Samme billede tegner sig hos transportfirmaet DSV Panalpina, som oplever, at virksomhederne begynder at handle på deres risikovurderinger.

”Virksomhederne begyndte at blive lidt bekymrede og sagde: ”Kan vi tillade os at være så afhængige af en eller få leverandører i Kina?”, forklarer Jens Bjørn Andersen, der er adm. direktør i DSV. Svaret var nej.

”Derfor har man nu spredt leverandørerne ud over flere områder”, afslutter han.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

27.05.2024SCM.dk

Derfor er gamle drejebænke, fræsere og boremaskiner altid resedagrønne

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Store udfordringer venter, hvis nye krigsskibe skal bygges i Danmark

21.05.2024SCM.dk

Rapport åbner for danskbyggede krigsskibe for milliarder

21.05.2024SCM.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

08.05.2024SCM.dk

Bæredygtighed skal frem i lyset og styrke konkurrenceevne

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup