3PL spiller en stor rolle for supply chain sustainability

Supply chain sustainability er rykket op på toppen af agendaen i de fleste virksomheder, og det kan ikke ske uden tæt samarbejde med tredjeparts-logistikudbydere. Det fremgår af den største internationale undersøgelse af 3PL-markedet.

To eksperter fremhæver, at de fleste forsyningskæders forbedring af bæredygtigheds-parametre er helt afhængige af et tæt og konstruktivt samarbejde med 3PL’er (third party logistics-provider). Arkivfoto..

14.11.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

DEI (diversity, equity and inclusion), CSR (corporate social responsibility) og cirkulær økonomi. Der er mange definitioner og koncepter at tage fat på, når man arbejder med bæredygtighed i forsyningskæden. Undersøgelsen ’2022 26th Annual Third-Party Logistics Study’ har valgt at tage udgangspunkt i FN’s meget konkrete koncept ESG (environmental, social, governance).

To af hovedforfatterne bag undersøgelsen er professor C. John Langley, Jr. fra Penn State University's Department of Supply Chain and Information Systems samt Sylvia Thompson, der er supply chain practice leader hos NTT Data Services Inc.

De to eksperter fremhæver, at de fleste forsyningskæders forbedring af bæredygtigheds-parametre er helt afhængige af et tæt og konstruktivt samarbejde med 3PL’er (third party logistics-provider). Simpelthen fordi varetransport fylder meget i CO2-regnskabet, og fordi de fleste virksomheder i vid udstrækning outsourcer transport og lager til tredjepartsudbydere (3PL).

De to eksperter dykker i artiklen ‘Sustainability, ESG, and 3PL-customer relationships’ i mediet CSCMP Supply Chain Quarterly ned i, hvordan samarbejdsrelationer mellem virksomhed og 3PL helt konkret kan skabe værdier for den bæredygtige forsyningskæde.

Fokus på ESG’er i forsyningskæder er ’serious business’

C. John Langley, Jr. og Sylvia Thompson

Miljøet
Miljømål er generelt relateret til at reducere overforbruget og ødelæggelsen af naturressourcer samt trusler mod alle former for liv. Tiltag, der er designet til at håndtere taktiske miljøudfordringer omfatter for eksempel:

• udvikling af carbon-neutrale aktiviteter og processer,
• bionedbrydelighed,
• alternative og vedvarende energikilder,
• returlogistik og
• cirkulære forsyningskædestrategier.

De to eksperter fremhæver særligt ét område, der er interessant i samarbejdet mellem virksomhed og 3PL, nemlig transportstyring. Det kunne for eksempel tage form af brændstofeffektivitet, kapacitetsudnyttelse, investeringer i el-køretøjsteknologi og forbedret transportplanlægning og -styring.

Det sociale
Den sociale komponent i ESG fokuserer på at identificere og håndtere organisationens og forsyningskædens effekt på medarbejdere, kunder og andre mennesker, der har berøring med forsyningskæden. Det er emner som:

• mangfoldighed,
• lighed,
• inklusion,
• work-life balance,
• fair arbejdsvilkår og
• menneskerettigheder
igennem hele værdikæden.

Selskabsledelse eller ’governance’
’Governance’ betyder selskabsledelse på dansk, men bliver sjældent oversat. Denne komponent er udtryk for, hvor engageret organisationen er i at etablere systemer og processer for ansvarlig beslutningstagen og eksekvering. Det er som regel principper, systemer og processer, der bliver etableret af topledelse og bestyrelse. På samme måde som gode processer fører til gode resultater, er det tanken, at god selskabsledelse fører til bæredygtighed både i den interne og eksterne værdikæde.

Langley og Thompson fremhæver følgende eksempler på god selskabsledelse i relationen mellem virksomhed og 3PL:

• forbedre samarbejdsrelationen,
• forbedre deling af data,
• styrke it- og cybersikkerhed og
• gøre brug af gennemsigtighed til at forebygge korruption.

Over 80 procent anvender ESG’er
85 procent af købere af 3PL-ydelser og 83 procent af 3PL-aktører svarer i undersøgelsen ’Annual 3PL Study’, at de anvender ESG’er i deres forsyningskæder og strategier. Undersøgelsen viser, at mange forsyningskæder er nået længere på modenhedskurven for miljø-komponenten, end de er på de to andre komponenter.

Det vurderer de to eksperter som forståeligt, idet der har været meget fokus på at forbedre effektivitet og bæredygtighed i virksomhedernes interne produktion og logistik. Undersøgelsen viser dog ifølge Langley og Thompson også, at det sociale område og god selskabsledelse er genstand for betydelig og voksende opmærksomhed i de fremadrettede planer.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen omfatter svar fra 345 virksomheder, der fordeler sig på køber og udbydere af 3PL-ydelser. Det er primært nordamerikanske virksomheder (85 procent). Europæiske virksomheder vægter med seks procent, mens sydamerikanske og afrikanske virksomheder er repræsenteret med henholdsvis fire og to procent.

Respondenterne svarer for eksempel i årets undersøgelse, at deres aktuelle topfokusområder er:

• medarbejdersundhed,
• arbejdssikkerhed,
• antikorruption,
• mangfoldighed og inklusion samt
• sourcing og gennemsigtighed i den samlede forsyningskæde.

ESG er seriøs forretning
”Fokus på ESG’er i forsyningskæder er ’serious business’” skriver de to eksperter og tilføjer: ”Forsyningskæder favner bredt og omfatter alt fra sourcing og emballage til lagerdrift og varelevering den sidste-kilometer, og der er ESG-faktorer på spil overalt i disse processer. Netværksoptimering, udstyr med lav klimabelastning og energieffektive bygninger kan bidrage til lavere CO2-udledninger samtidig med, at gennemsigtighed og sporbarhed i forsyningskæden kan bidrage til bæredygtige indkøb, der tager højde for miljø, klima, menneskerettigheder etcetera”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den ansvarlige forsyningskæde

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup