3PL spiller en stor rolle for supply chain sustainability

Supply chain sustainability er rykket op på toppen af agendaen i de fleste virksomheder, og det kan ikke ske uden tæt samarbejde med tredjeparts-logistikudbydere. Det fremgår af den største internationale undersøgelse af 3PL-markedet.

To eksperter fremhæver, at de fleste forsyningskæders forbedring af bæredygtigheds-parametre er helt afhængige af et tæt og konstruktivt samarbejde med 3PL’er (third party logistics-provider). Arkivfoto..

14.11.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

DEI (diversity, equity and inclusion), CSR (corporate social responsibility) og cirkulær økonomi. Der er mange definitioner og koncepter at tage fat på, når man arbejder med bæredygtighed i forsyningskæden. Undersøgelsen ’2022 26th Annual Third-Party Logistics Study’ har valgt at tage udgangspunkt i FN’s meget konkrete koncept ESG (environmental, social, governance).

To af hovedforfatterne bag undersøgelsen er professor C. John Langley, Jr. fra Penn State University's Department of Supply Chain and Information Systems samt Sylvia Thompson, der er supply chain practice leader hos NTT Data Services Inc.

De to eksperter fremhæver, at de fleste forsyningskæders forbedring af bæredygtigheds-parametre er helt afhængige af et tæt og konstruktivt samarbejde med 3PL’er (third party logistics-provider). Simpelthen fordi varetransport fylder meget i CO2-regnskabet, og fordi de fleste virksomheder i vid udstrækning outsourcer transport og lager til tredjepartsudbydere (3PL).

De to eksperter dykker i artiklen ‘Sustainability, ESG, and 3PL-customer relationships’ i mediet CSCMP Supply Chain Quarterly ned i, hvordan samarbejdsrelationer mellem virksomhed og 3PL helt konkret kan skabe værdier for den bæredygtige forsyningskæde.

Fokus på ESG’er i forsyningskæder er ’serious business’

C. John Langley, Jr. og Sylvia Thompson

Miljøet
Miljømål er generelt relateret til at reducere overforbruget og ødelæggelsen af naturressourcer samt trusler mod alle former for liv. Tiltag, der er designet til at håndtere taktiske miljøudfordringer omfatter for eksempel:

• udvikling af carbon-neutrale aktiviteter og processer,
• bionedbrydelighed,
• alternative og vedvarende energikilder,
• returlogistik og
• cirkulære forsyningskædestrategier.

De to eksperter fremhæver særligt ét område, der er interessant i samarbejdet mellem virksomhed og 3PL, nemlig transportstyring. Det kunne for eksempel tage form af brændstofeffektivitet, kapacitetsudnyttelse, investeringer i el-køretøjsteknologi og forbedret transportplanlægning og -styring.

Det sociale
Den sociale komponent i ESG fokuserer på at identificere og håndtere organisationens og forsyningskædens effekt på medarbejdere, kunder og andre mennesker, der har berøring med forsyningskæden. Det er emner som:

• mangfoldighed,
• lighed,
• inklusion,
• work-life balance,
• fair arbejdsvilkår og
• menneskerettigheder
igennem hele værdikæden.

Selskabsledelse eller ’governance’
’Governance’ betyder selskabsledelse på dansk, men bliver sjældent oversat. Denne komponent er udtryk for, hvor engageret organisationen er i at etablere systemer og processer for ansvarlig beslutningstagen og eksekvering. Det er som regel principper, systemer og processer, der bliver etableret af topledelse og bestyrelse. På samme måde som gode processer fører til gode resultater, er det tanken, at god selskabsledelse fører til bæredygtighed både i den interne og eksterne værdikæde.

Langley og Thompson fremhæver følgende eksempler på god selskabsledelse i relationen mellem virksomhed og 3PL:

• forbedre samarbejdsrelationen,
• forbedre deling af data,
• styrke it- og cybersikkerhed og
• gøre brug af gennemsigtighed til at forebygge korruption.

Over 80 procent anvender ESG’er
85 procent af købere af 3PL-ydelser og 83 procent af 3PL-aktører svarer i undersøgelsen ’Annual 3PL Study’, at de anvender ESG’er i deres forsyningskæder og strategier. Undersøgelsen viser, at mange forsyningskæder er nået længere på modenhedskurven for miljø-komponenten, end de er på de to andre komponenter.

Det vurderer de to eksperter som forståeligt, idet der har været meget fokus på at forbedre effektivitet og bæredygtighed i virksomhedernes interne produktion og logistik. Undersøgelsen viser dog ifølge Langley og Thompson også, at det sociale område og god selskabsledelse er genstand for betydelig og voksende opmærksomhed i de fremadrettede planer.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen omfatter svar fra 345 virksomheder, der fordeler sig på køber og udbydere af 3PL-ydelser. Det er primært nordamerikanske virksomheder (85 procent). Europæiske virksomheder vægter med seks procent, mens sydamerikanske og afrikanske virksomheder er repræsenteret med henholdsvis fire og to procent.

Respondenterne svarer for eksempel i årets undersøgelse, at deres aktuelle topfokusområder er:

• medarbejdersundhed,
• arbejdssikkerhed,
• antikorruption,
• mangfoldighed og inklusion samt
• sourcing og gennemsigtighed i den samlede forsyningskæde.

ESG er seriøs forretning
”Fokus på ESG’er i forsyningskæder er ’serious business’” skriver de to eksperter og tilføjer: ”Forsyningskæder favner bredt og omfatter alt fra sourcing og emballage til lagerdrift og varelevering den sidste-kilometer, og der er ESG-faktorer på spil overalt i disse processer. Netværksoptimering, udstyr med lav klimabelastning og energieffektive bygninger kan bidrage til lavere CO2-udledninger samtidig med, at gennemsigtighed og sporbarhed i forsyningskæden kan bidrage til bæredygtige indkøb, der tager højde for miljø, klima, menneskerettigheder etcetera”.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den ansvarlige forsyningskæde

Relateret indhold

23.02.2024SCM.dk

Kinesiske kraner mistænkt for spionage

23.02.2024SCM.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

16.02.2024SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser 2024

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup