Aalborg Havn er Danmarks første CO2-neutrale havn

I 2010 kunne en målsætning om at blive CO2-neutral synes at have lange udsigter. I dag er realiteterne imidlertid en anden –Aalborg Havn er nemlig den første CO2-neutrale havn i Danmark.

Udover at være Danmarks første CO2-neutrale havn, kan Aalborg Havn også bryste sig af at være én af de få CO2-neutrale havne i verden..

17.03.2017

SCM.dk

I 2010 medførte det årlige energiforbrug en CO2-udledning på 1.240 tons hos Aalborg Havn. Det kom primært fra forbruget af diesel til køretøjer som bl.a. bugserbåde og mobilkraner og et elforbrug til bl.a. belysning på pladser og veje.

Læs også: Markedsanalyse: Køge oplagt som kombiterminal

Samme år valgte Aalborg Havn at blive certificeret efter den internationale standard for miljøledelse, ISO 14.001. Certificeringen indebar ambitiøse miljømål og en række både store som såvel små tiltag, der har haft fokus på energibesparelser og reduktioner i udledningen af CO2.

Investeringerne i disse mål har både gavnet miljøet, men er også blevet behandlet som enkeltstående businesscases på lige fod med andre investeringer:

”De fleste energibesparende tiltag kan fint konkurrere økonomisk med alle andre typer af investeringer, hvorfor det hele går op i en højere enhed og understøtter vores strategi om at være Danmarks Intelligente Havn”, siger Claus Holstein, der er adm. direktør i Aalborg Havn A/S.

De store CO2-syndere
Hos Aalborg Havn er det forbruget af diesel, el og fjernvarme, der er de store CO2-syndere, hvoraf diesel udgør den største post. Derfor har man forsøgt at reducere havnens dieselforbrug løbende ved at udskifte køretøjer og maskiner.

Det seneste initiativ er en opsætning af tre el-ladestandere på havnens område, hvor den vagthavende fremover kan oplade sin tjenestebil, der nu er skiftet ud med en elbil.

Samtidig har havnen også intensiveret brugen af overvågningskameraer, så man sparer på unødige køreture til og fra havnen.

I 2012 tog Aalborg Havn endnu et tiltag til CO2-reduceringen ved at renovere havnens driftskontor efter energistandarden ”passivhusstandarden”. Her blev varmeforbruget i bygningen reduceret med 85 procent.

Senere samme år tog havnen hul på renovering af plads- og vejbelysning, hvorfor man indførte lysstyring, der kan reguleres af alle havnens driftsmedarbejdere via smartphone. Samtidig udskiftede man lyskilderne på det første større havneområde på 45.000 m2 med energieffektiv LED-belysning. Efterfølgende er størstedelen af havnens belysningsanlæg overgået til LED-belysning.

I 2013 opførte Aalborg Havn også Nordjyllands dengang største solcelleanlæg med en årlig produktionskapacitet på 80.000 KWh. Det er nok til at dække elforbruget for havnens driftsafdeling og administrationsbygninger.

Fokus på energiforbrug i køretøjer
I 2014 erstattede Aalborg Havn deres fire mobilkraner til tre nye, hvor kapaciteten nu er tilpasset de nuværende opgaver. Og selvom der er sket en betydelig vækst i kranarbejdet i 2016, er det samlede energiforbrug stadig lavere end tidligere.

I løbet af 2015 blev godsbanegården på Aalborg Havn renoveret og genindsat i drift. Godsbanen forbruger mindre energi pr. flyttet tons gods fremfor flere lastbiltransporter i Europa, som den fremadrettet skal erstatte.

Ved udgangen af 2015 havde Aalborg Havn opnået en reduktion på 40 procent i elforbruget og en tilsvarende 41 procent reduktion i udledningen af CO2 fra det samlede forbrug af hhv. el, diesel og fjernvarme.

Læs også: Planer om ny containerterminal ved Aalborg Havn

I fremtiden har man hos Aalborg Havn planer om bl.a. at blive fri for fossile brændsler i form af dieselolie. Derudover får havnen også i løbet af 2018 faciliteter til at modtage spildevand primært fra krydstogtsskibe, så det kan renses i land fremfor at blive udledt til havs.

- EL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

24.05.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Brugbare og realistiske ROI-beregninger giver effektive investeringer

23.05.2024Zetes

Sponseret

Mediq benytter lagerløsning ZetesMedea for optimeret plukkeproce

23.05.2024Axacon A/S

Sponseret

Tjek om jeres manuelle processer er for dyre

21.05.2024KNAPP A/S

Sponseret

Hvad er intralogistik?

17.05.2024SCM.dk

Verdion køber kæmpe grund til nyt lager i Sverige

02.05.2024SCM.dk

Intelligente logistikløsninger til produktion af insektprotein

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup