Bæredygtigt indkøb vinder langsomt frem

Selv om flere virksomheder er i gang med inkorporere bæredygtighed i deres indkøbsstrategi og –praksis, er der stadig lang vej for flertallet.

Øget bæredygtighed i indkøbsfunktionen stiller store krav til ændringer i systemer og processer, viser en Accenture-rapport. Foto: Photos.com. .

14.11.2013

SCM.dk

”Der er en klar tendens til, at bæredygtighedsinitiativer i indkøbsfunktionen er begyndt at tage fart, fordi virksomheder kan se, at det forbedrer deres konkurrenceevne”, siger Alis S. Hemmingsen fra Responsible Procurement Excellence. Foto: Privat. .

Indkøbsfunktionen spiller en afgørende rolle i implementeringen af bæredygtighed, men den store udfordring er at finde ud af, hvordan virksomhedens overordnede mål for bæredygtighed kan oversættes til den konkrete indkøbsproces, uden at omkostningerne løber løbsk.

Læs også: Få firmaer belønner bæredygtige leverandører

Det konkluderer konsulenthuset Accenture i rapporten ’The Chief Procurement Officer’s Perspective’, der også påviser, at et dybere engagement i bæredygtighed stiller nye krav til indkøbscheferne. Det vil kræve ændringer i systemer og processer, nye overvejelser om indkøbs rolle og de nødvendige færdigheder, og kræver også nye samarbejdsformer. Og hvad er status egentlig på den øvelse?

Ifølge Alis S. Hemmingsen, ekspert i ansvarlig leverandørstyring og ejer af konsulentfirmaet Responsible Procurement Excellence, spiller bæredygtighed i stigende grad en rolle i virksomheders indkøbsstrategi og –praksis. Især når det gælder om bruge bæredygtige indkøb til at minimere risici, der har potentiale til at bringe forretningen i knæ. Bæredygtighed dækker her over både miljømæssige, økonomiske og sociale risici. 

Som eksempel nævner Hemmingsen Lego, der for at undgå en skandale, der kunne true forretningen, i mange år har afdækket, hvorvidt der finder børnearbejde sted i legetøjskoncernens forsyningskæde. 

”Ligeledes er Coca-Cola også nødt til at sikre sig, at der er nok rent vand, for ellers er der ingen forretning”, siger hun. Men det er stadig kun et fåtal af de danske virksomheder, der for alvor er kommet i gang med på struktureret vis at afdække risici i forsyningskæden, vurderer Hemmingsen.

Bæredygtighed forbedrer konkurrenceevnen 
”Der er en klar tendens til, at bæredygtighedsinitiativer i indkøbsfunktionen er begyndt at tage fart, fordi virksomheder kan se, at det forbedrer deres konkurrenceevne. Men hvis det virkelig skal batte noget, skal bæredygtighed bruges langt mere strategisk i forhold til indkøbsstrategien”, siger Alis S. Hemmingsen, og kommer med følgende opsang: 

<p>”… hvis det virkelig skal batte noget, skal bæredygtighed bruges langt mere strategisk i forhold til indkøbsstrategien”. </p>

Alis S. Hemmingsen, Responsible Procurement Excellence

”Det er altså ikke længere nok bare at skrive på sin hjemmeside, at indkøbet lever op til FN’s ti Global Compact-principper for menneskerettigheder, miljø, arbejdskraft og anti-korruption. Det skal dokumenteres, at man rent faktisk har gjort noget”.

Bæredygtig innovation 
Også med hensyn til bæredygtig innovation er indkøbsfunktionen i færd med at udvikle sig. Hemmingsen hæfter sig blandt andet ved, at forskere på Syddansk Universitet er i gang med at afdække, hvilke værktøjer indkøb skal have til rådighed for at realisere innovationsindsatsen. Innovationen kommer blandt andet til udtryk ved, at flere virksomheder indgår bæredygtige partnerskaber med sine leverandører.

Læs også: Chep og Unilever styrker samarbejde om bæredygtige paller

Det sker for eksempel i kraft af ny teknologi og ved at investere i partnerens forretning og dermed opnå højere effektivitet og besparelser. Men igen, ifølge Hemmingsen halter det stadig med at omsætte de gode intentioner til praksis for de fleste indkøbsafdelinger.     

Bæredygtig innovation førte til store besparelser
Ifølge Accenture-rapporten hjalp et globalt mineselskab en ny leverandør i Chile, der til gengæld samarbejdede med et lokalt universitet for at udvikle nye metoder, der tredoblede levetiden på de gigantiske dæk, som gravkøer og lastbiler bruger ved minedrift.

Prisen på et enkelt dæk var 170.000 dollars, og de blev indkøbt i tusindvis hvert år. Besparelsen har derfor været stor for mineselskabets indkøbsafdeling. Samtidig fik den lokale dækleverandør mulighed for at tilbyde et internationalt konkurrencedygtigt produkt.

”Vi nyder godt af samarbejdet, men det udvikler samtidig leverandøren”, siger mineselskabets indkøbschef.

Kilde: Accenture-rapporten ’ The Chief Procurement Officer’s Perspective’.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

18.06.2024SCM.dk

Det offentlige indkøb bør tage den grønne førertrøje på

17.06.2024SCM.dk

Indkøberne har kåret Danmarks bedste B2B webshop

11.06.2024SCM.dk

Landbrugets omstilling kræver nye værdikæder

03.06.2024SCM.dk

Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024SCM.dk

Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup