Californien vinker farvel til diesellastbilen

Fra 2024 skal fabrikanter af lastbiler og varevogne i Californien begynde omstillingen væk fra diesel og over til elektriske nuludledningskøretøjer. Reglen er den første af sin slags i verden, og EU bør gå i samme retning, mener NGO’en Transport & Environment.

De californiske lastbilers fremtid er elektrisk..

26.06.2020

SCM.dk

Den amerikanske stillehavsstat Californien – verdens femtestørste økonomi – vil af med dieseldrevne lastbiler. Derfor har statens styrelse for luftkvalitet, California Air Resources Board (CARB), vedtaget en regel, der skal få fabrikanterne til at omstille til elektricitet.

Læs også: Mere elektrisk levering undervejs

Fra 2024 forpligter det nye regelprogram således alle producenter af lastbiler og varevogne i staten til at starte en omstilling væk fra diesel og over til elektriske nuludledningskøretøjer. I 20245 skal alle nye lastbiler, der bliver solgt i Californien, være udledningsfrie.

”Californien er en innovationsspydspids som nu bliver elektrisk. Vi viser verden at vi kan flytte varer, vækste vores økonomi og samtidig droppe den beskidte diesel”, siger statens miljøminister, Jared Blumenfeld.

Den nye regel tager fat om roden på et stort helbreds- og forureningsproblem og udstikker retningen, der skal give Californien en totalt udledningsfri flåde af kortdistance-køretøjer i statens havne- og jernbaneområder i 2035 og ditto elektriske last mile-leveringslastbiler og varevogne i 2040.

”I årtier er personbilen blevet renere og mere effektiv, mens den halvdel af vores transportsystem dårligt nok har rykket sig på den front. Dieselkøretøjer er økonomiens muldyr og vi har brug for dem som en del af løsningen på de lommer af dårlig luft, der hænger ved i nogle af de mest udsatte områder i vores samfund”, siger forperson for CARB, Mary D. Nichols.

Ifølge CARB vil reglen medføre teknologisk udvikling og investeringer, når den tilgængelige nuludledningsteknologi skal indfases fra 2024. Det sender et klart signal til fabrikanter, ejere og infrastrukturudbydere om, at tiden er inde til at investere i nuludledningssektoren.

EU skal steppe op
Nogle af de fabrikanter, der bliver påvirket af de nye regler, er også aktive på den anden side af Atlanterhavet. Volvo, Daimler og Paccar (med mærket DAF) står for 60 procent af salget i EU, påpeger NGO’en Transport & Environment, der derfor mener, at Europa bør gå i samme retning.

For mens mellem 5 og 9 procent (afhængig af vægtkategori) af salget af nye lastbiler vil blive udgjort af udledningsfri modeller i 2024 i Californien, så er der i Europa pt. kun et frivilligt benchmark på sølle 2 procent i 2030, uden kontrol eller mulighed for bøder eller lignende, hvis det ikke nås.

EU bør derfor bede sine lastbilfabrikanter om at omstille sig på samme måde som i Californien, mener T&E, og peger på den koalition af virksomheder, bl.a. Nestlé, ABInBev og Unilever, der i november sidste år bad Europa-Kommissionen om netop sådan et mål, på baggrund af en bekymring over manglen på udledningsfri leveringskøretøjer.

”Europa vågner til nyheden om at de fossile brændstoffers dage i Californiens lastbiler er talte. Og hvad lastbilfabrikanterne kan gøre på den anden side af havet, kan de også gøre her. EU er nødt til hurtigt at steppe op og annoncere bindende salgsmål, når den nye lov om lastbiler og CO2 skal revideres i 2022, og med tanke på klimamålene for 2030”, siger Pauline Fournols, der er clean freight policy officer hos T&E.

Læs også: Nu vil Carlsberg også benytte elektrisk levering

For de enkelte landes vedkommende peger T&E på, at de i deres genopretningsplaner ovenpå coronakrisen, som skal leveres til Kommissionen til efteråret, bør promovere udledningsfri lastbiler og infrastruktur, og annoncere tidslinjer for udfasningen af lastbiler med fossile brændstoffer.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

29.05.2024SCM.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

29.05.2024SCM.dk

Ny strategi for virksomhedsudvikling i Danmark

27.05.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Kop & Kande har indgået samarbejde med Delfi om leverance af digitale prisskilte til kædens butikker

27.05.2024SCM.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024SCM.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024SCM.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup