CSR = sundt købmandskab
JYSK investerer tungt i CSR (Corporate Social Responsibility) i forsyningskæden. Det sker i kølvandet på en mediekrise om arbejdsforhold hos en indisk tekstilleverandør for to år siden. Målet er at kombinere lav pris med ansvarlig adfærd. Det er foreløbig blevet til et farvel til godt 30 leverandører, fordi de ikke levede op til JYSK's krav.
Lars Larsen: Lars Larsen modtager hæder af den daværende premierminister Tony Blair for JYSKs indsats imod illegal skovhugst og rydning af tropiske træer, 2005. IMG 2483: Der arbejdes med efter- og videreuddannelse hos flere af JYSK's leverandører i Bangladesh, 2007. IMG 2686: Mange steder er forholdene ganske primitive. Her er vi i Malaysia, 2008. IMG 1330: Der tages vandprøver af vandudledningen fra en af Jysk's leverandører, en tekstilfabrik i Indien, 2006. IMG 1339: Vigtigt, at man er selv er til stede. Her tapper Kim Nøhr Skibsted fra JYSK selv vand til test af vandprøver fra vandudledningen fra en af Jysk's leverandører i Indien, 2006. .
Af Poul Breil-Hansen
Der er en klar global tendens til, at virksomheder i dag tager et større ansvar for omverden end tidligere. Det handler om etik, miljø, klima, arbejdsmiljø, menneskerettigheder, børnearbejde kort sagt: Det handler om at tage ansvar og opføre sig ordentligt.
Den ærkekonservative engelske avis Financial Times udråbte for nylig i et helt tema etisk branding som en af tidens stærkeste markedskræfter. Avisen konstaterede, at den engelske forbruger er forvirret, men klar til kamp. Og at vi sandsynligvis har at gøre med et bevidsthedsskred, der langsomt, men sikkert forplanter sig fra forbruger til virksomhed, fra virksomhed til leverandør og fra land til land.
Uden CSR ingen forretning
Den holdning er direktør for CSR, HR og kommunikation i JYSK Kim Nøhr Skibsted helt enig i.
Kunderne spørger ikke direkte til miljømærkede produkter eller historier om CSR, men vi er ikke i tvivl om, at CSR i dag er en forudsætning for at være med på markedet og at CSR kun vil komme til at spille en stærkere rolle i fremtiden, fortæller han og tilføjer:
JYSK har altid lagt vægt på almindelig anstændighed, for os har det altid handlet om at opføre os anstændigt over for medarbejdere, de lokale omgivelser og at præge leverandøren til at gøre det samme. Men vi tænker i dag meget mere strategisk omkring CSR, end vi gjorde for tre år siden.
Etikken på spil
I 2006 viste DR dokumentarudsendelsen Når et godt tilbud dræber, der viste meget kritisable arbejdsforhold på indiske fabrikker, der leverer til JYSK. Tv-dokumentaren satte virksomheden på overarbejde med at finde årsagerne til leverandørernes svigt. Det internationale kontrolfirma SGS inspicerede de berørte fabrikker uden at varsle deres ankomst først. Og fandt fejl og mangler på arbejdsmiljøområdet. Det førte til, at JYSK indskærpede sine leverandører, at forholdene skal være i orden, og i dag fører virksomheden skærpet kontrol med særligt asiatiske leverandører via uvildige kontrollører.
Sagen afholdt næppe mange af butikkernes kunder fra at lægge vejen forbi stablerne med håndklæder. Men den rykkede faktisk ved arbejdsforholdene for i hvert fald nogle indiske tekstilarbejdere. Sagen illustrerede også med al tydelighed, at virksomheder i den vestlige verden i dag ikke i længden kan holde til at få snavset etikken til.
Danskere tager ikke CSR superalvorligt
Vi mærker et tydeligt pres i Holland, Tyskland, Sverige og Norge på at have styr på forholdene hos vores leverandører. Medierne i disse lande er langt mere opmærksomme på CSR, og forbrugerorganisationerne er betydeligt mere offensive i deres rådgivning af forbrugerne, end vi ser det i Danmark. I vores nabolande giver det social status at have havemøbler eller viskestykker, der er produceret under etisk, socialt og miljømæssigt forsvarlige forhold; mens det i Danmark indtil videre mest er noget, vi snakker om uden at skride til reel handling. I Danmark praler vi, når vi har gjort en god handel, vi praler ikke med, at vores møbler er lavet af FSC-certificeret træ, fortæller Kim Nøhr Skibsted.
Uanmeldte kontrolbesøg
JYSK har valgt kontrolsystemet BSCI (Business Social Compliance System), der er et europæisk samarbejde, som har formuleret ti principper for god etisk og social ansvarlighed for virksomheder. BSCI har indtil videre 130 medlemmer inden for detail, industri og import, hvoraf 11 er danske virksomheder. De ti principper udgør et såkaldt Code of Conduct (adfærdskodeks), som alle leverandører til medlemsvirksomhederne skal leve op til. BSCI sørger for regelmæssige uanmeldte besøg af kontrollører, der tjekker om forholdene er, som de skal være.
Affæren med dokumentarudsendelsen i DR gav os en lussing, som har været meget lærerig. Det vil vi gerne stå ved, vi har været meget åbne omkring det, og vi har strammet op, fortæller Kim Nøhr Skibsted og tilføjer:
Vi har altid insisteret på, at forholdene skulle være i orden hos vores leverandører; men vi har lært, at det er nødvendigt at supplere den gensidige tillid med kontrakter og uanmeldte kontrolbesøg.
Farvel til 30 leverandører
Oprustningen af antallet af uanmeldte kontrolbesøg har foreløbig betydet farvel til cirka 30 leverandører, der af den ene eller anden grund ikke levede op til JYSK's krav. Det har primært været fabrikker i Indien, Kina, Bangladesh og Pakistan, der ikke havde ordentlige forhold eller en positiv indstilling til BSCI-kodekset.
Men der er også leverandører, som har indset, at CSR er et af fremtidens konkurrenceparametre. Vi oplever flere og flere leverandører, som uopfordret kommer med tiltag, der fremmer medarbejdernes forhold, fortæller Kim Nøhr Skibsted.
Han fortæller om et aktuelt eksempel. En leverandør i Bangladesh ønskede i samarbejde med JYSK at sikre, at alle leverandørens medarbejderes børn i skolealderen rent faktisk kom i skole. Det tiltag støtter JYSK ved at garantere leverandøren en vis ordremængde og øge prisen på varen med et par kroner. Det betyder, at alle medarbejdernes børn får betalt skoleafgiften, får en uniform og skolemateriale og får regelmæssig besøg af en sundhedsplejerske.
CSR er købmandskab
Vi anskuer grundlæggende CSR som sundt og snusfornuftigt købmandskab. Vi har en forståelse for, at vi har et medansvar for det omgivende samfund og for moder Jord. Vi ved, vi kommer til at tage vare på en masse ting i fremtiden, og så kan vi lige så godt være på forkant og dyrke det positivt. Det kan kun give os fordele. Vi er forbrugere af klodens ressourcer, og vi er nødt til at sikre os, at der bliver ved med at være ressourcer, fortæller Kim Nøhr Skibsted.
6 gode råd
Kim Nøhr Skibsted lister en række råd, som han mener, andre virksomheder, der vil i gang med CSR, kan have gavn af.
1. Tag udgangspunkt i virksomhedens værdisæt. Hvis værdisættet drejer sig om at tjene penge på bekostning af andre, så lad være. Men hvis virksomhedens værdisæt tager udgangspunkt i at gøre livet lettere for kunderne, så er man godt på vej.
2. Lad jer inspirere af andre virksomheder og organisationer. Men formulér selv en CSR-politik og strategi.
3. Få medarbejderne med, gør dem konstruktive og få dem til at stille krav.
4. Sæt realistiske mål.
5. Brug ikke CSR som et smart PR-trick. Pral virker heldigvis ikke. Men fortæl alligevel omverden, hvad I gerne vil opnå med CSR.
6. Hvis virksomheden arbejder globalt: Gå med i internationalt fællesskab som fx BSCI, det effektiviserer arbejdet enormt.