Dårlig datakvalitet forhindrer effektiv risikostyring

Et fuldstændigt overblik over leverandørernes stærke og svage sider forudsætter præcise målepunkter, opstilling af nøgletal samt god datakvalitet. ”Man kan komme langt ved at fokusere indsatsen der, hvor der er størst sandsynlighed for at hændelserne vil indtræffe”, mener Bjørn Strømboe Petersen, som gennem en årrække har beskæftiget sig med risikostyring. Desværre begynder mange virksomheder først at handle, når skaden er sket.

11.01.2011

SCM.dk

Forsinkede eller mangelfulde leverancer og varens kvalitet, hører til to af de risici virksomheder oftest koncentrerer sig om at afdække i leverandørkæden. Erfaringen viser imidlertid, at det sjældent er tilstrækkeligt.
En lang række andre risici kan således føre til, at leverandøren i kortere eller længere perioder er ude af stand til at opfylde aftaler og forpligtelser over for kunden. Det kan eksempelvis være nedbrud på kritisk produktionsudstyr, og i supply chain sammenhæng risiko for at kunderne vælger virksomheden fra. Også lukninger af fabrikker hos leverandører, kapacitetsproblemer eller naturkatastrofer kan udgøre alvorlige risici. Kendetegnende for de fleste af disse er, at de umiddelbart synes uforudsigelige.
Management konsulent Bjørn Strømboe Petersen fra Implement Consultant Group har gennem en årrække beskæftiget sig indgående med risikostyring, og han er ikke i tvivl om, at mange kritiske parametre i vid udstrækning kan forudsiges. Det kræver imidlertid en analytisk indsamling og bearbejdning af data.
”Der findes en række en række forskellige statistiske metoder. Fællesnævneren for disse er, at i det øjeblik, man har tilstrækkeligt store datamængder, er det mulig at lave prognoser vedrørende mulig fremtidig adfærd hos leverandørerne”, forklarer Bjørn Strømboe Petersen.
”Én af metoderne er f.eks. datamining, Med denne teknik kan man finde ud af, hvilken variabel, som har den største forklarende indflydelse på de hændelser, man ønsker at undersøge, og som er indtruffet historisk. Hvis det eksempelvis er en kritisk leverandørs manglende levering, man ønsker at finde forklaringen på, er det muligt at analysere ud fra en lang række variabler. Herved kan man få afklaret, om det f.eks. er transporttiden, som har påvirket leverandørens evne til at levere rettidigt.”
Bjørn Strømboe Petersen vurderer, at det endnu er forholdsvis få danske virksomheder, som arbejder proaktivt med risikostyring. Ikke mindst mindre virksomheder vælger ofte først at tage hånd om problemerne, når skaden er sket, og han mener, at den sandsynlige forklaring er, at det indtil for få år siden var ret kompliceret at arbejde med data på denne systematiske måde.

Et spørgsmål om kompleksitet
”Men i dag er der efterhånden udviklet IT, som gør arbejdet nemmere”, siger han.
”Samtidig har vi gennem de senere år kunnet spore en øget interesse for at få skabt den nødvendige gennemsigtighed, så man har bedre kontrol med den samlede forsyningskæde. Det gælder især store og komplekse produktionsvirksomheder. Grundlæggende handler det om at reducere kompleksiteten, og her udgør risikostyring en faktor, som i høj grad kan påvirke virksomhedens sammenhængskraft. Risikostyring kan med andre ord ikke opfattes som et isoleret og snævert begreb, men bør i stedet indgå som et led i den samlede forsyningskæde- og leverandørstrategi”, mener Bjørn Strømboe Petersen.
Han nævner tre primære og naturlige årsager til, at virksomheder bør arbejde systematisk med leverandørrisici:
1. Dels handler det om at fastholde den ønskede omsætning gennem sikring af leveringsevne over for kunden.
2. Dels må virksomheden image ikke lide skade.
3. Endelig er det vigtigt at undgå, at virksomhedens værdi bliver påvirket.

”Der findes så mange eksempler på, hvor hurtigt fejl i forsyningskæden kan påvirke en virksomheds omdømme. Tænk blot på de mange fødevareskandaler i levnedsmiddelindustrien. Disse svækker straks troværdigheden såvel hos producent som i detailleddet, og ofte skal forklaringen desværre søges i manglende risikostyring af varernes kvalitet eller den måde, de er transporteret på.”

Opstilling af nøgletal
Den strukturerede risikostyring af leverandørerne handler grundlæggende om at skabe orden og overblik, og det er nødvendigt at danne sig et klart billede af, hvilke variabler som kan påvirke forsyningskæden. Det kan f.eks. være leverandørens transporttid, virksomhedens alder eller eventuelle handelsbarrierer i leverandørlandene.
”Overblikket hæmmes desværre ofte ved, at virksomheder kæmper med dårlig eller utilstrækkelig datakvalitet, og det vanskeliggør muligheden for at få et klart overblik over hvilke varer, som købes hos hvilke leverandører. Et fuldstændigt overblik er jo forudsætningen for at kunne udpege, hvilke leverandører, som udsætter virksomheden for de største risici”, siger Bjørn Strømboe Petersen.
”Det er derfor en rigtig god idé - med udgangspunkt i en række målepunkter - at opstille nøgletal for leverandørernes performance, hvad angår alt fra overholdelse af termin og komplette leverancer til kvaliteten af de leverede produkter. Ligeledes kan det være en god idé at få afklaret, om leverandøren har de relevante certificeringer. En ISO-certificering giver således en sikkerhed for, at leverandøren overholder de nødvendige kvalitetsstandarder.”

De 38 spørgsmål
Professor Kevin McCornich fra North Carolina State University har f.eks. gennem et omfattende analysearbejde fundet frem 38 centrale spørgsmål, som skal stilles til virksomhedernes leverandører. Svarene på disse spørgsmål kan med 95 procent sandsynlighed afdække, hvilke leverandører, som kommer til at fejle på den ene eller anden måde.
Et par af spørgsmålene kan f.eks. være: ”Planlægger leverandøren at udvide, indskrænke eller fastholde produktionskapaciteten over de kommende 12 måneder?” eller ”Er virksomheden certificeret efter ISO 14000 standarden?”
Hvis man vil være helt sikker i sin sag, kan spørgsmålene også sendes til leverandørens underleverandører, for på den måde at dække længere bagud i forsyningskæden. Afslutningsvis skal slutresultatet placeres i den såkaldte risiko-matrix, som beskriver sammenhængen mellem sandsynligheden for, at en leverandør vil fejle og den deraf følgende påvirkning af omsætningen. Denne matrix giver dels et operationelt overblik over, hvilke leverandører, som risikerer at fejle, dels giver den en indikation af, hvordan leverandørsvigt påvirker ens egen virksomhed.

Intet kan med garanti forudses
”Sådanne analyser kræver naturligvis et meget stort arbejde, og det skal derfor også kun gennemføres inden for de områder, som er kritiske og ikke omfatte leverancer af papir og blyanter, som kan erstattes på 20 minutter”, siger Bjørn Strømboe Petersen. Han erkender dog, at intet i denne verden naturligvis kan forudsiges med fuldstændig sikkerhed, så længe den menneskelige faktor spiller en rolle. Og det gør den som bekendt i en hvilken som helst forsyningskæde.
”Imidlertid kan man komme meget langt ved at fokusere indsatser der, hvor der er størst sandsynlighed for, at hændelserne vil indtræffe”, siger han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.04.2024SCM.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

29.04.2024SCM.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle