Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

En række danske og hollandske virksomheder har netop underskrevet en deklaration om grøn brint med overværelse af Kong Frederik og hollandske Kong Willem-Alexander. Producenter i Danmark og aftagere i Holland opfordrer til at sikre et brintrør mellem landene senest i 2030, og til at skabe de nødvendige rammevilkår, som kan gøre Nordeuropa til et knudepunkt for grøn brint og grønne PtX-brændstoffer.

"Hvis ikke det er muligt sammen med Tyskland at skabe den fundamentale brint-infrastruktur inden 2030, er det svært at se, hvordan vi skal nå i mål med den europæiske omstilling", siger vicedirektør i Dansk Industri (DI) Troels Ranis. Foto: Dansk Industri

15.11.2024

SCM.dk

Danske virksomheder kan producere grøn brint. Og hollandske virksomheder har behov for grøn brint i store mængder til at reducere klimaaftrykket i produktionen af for eksempel gødning og kemikalier. En række virksomheder fra de to lande har indgået en fælles deklaration, som understreger brintproducenter og -aftageres vilje til at sikre et marked for grøn brint og grønne PtX-brændstoffer.

Både Danmark og Holland spiller en nøglerolle i udbygningen af vedvarende energi og brintproduktion, der kan gøre Europa fri af fossile energikilder. Med deklarationen sender virksomhederne et stærkt signal om, at der forsat er brug for politisk handling til at kickstarte udviklingen af brintmarkedet og brintinfrastrukturen og gøre Nordeuropa til en førende klynge inden for grønne brændstoffer.

”Danmark og Holland har en fælles interesse i at lykkes med den grønne brint- og PtX-industri. For hvis ikke det er muligt sammen med Tyskland at skabe den fundamentale infrastruktur inden 2030, så er det svært at se, hvordan vi skal nå i mål med den europæiske omstilling. På baggrund af valget i USA og Kinas ageren inden for industriudvikling er der global opmærksomhed på, om Nordeuropa kan lykkes med et så relativt simpelt stykke infrastruktur”, siger vicedirektør og chef for DI Klima, Grøn Omstilling og Energi, Troels Ranis.

Syd for den danske grænse efterspørges store mængder af grøn brint allerede før 2030 med Tyskland og Holland, som de største markeder. Danmark kan med sine store mængder af vedvarende energi, fra blandt andet de kommende havvindmølleparker i Nordsøen, blive storeksportør af grøn brint. Men det forudsætter, at de danske producenter kan sende brinten videre til virksomhederne i Holland, som efterspørger den. Her er brintrøret til Tyskland senest i 2030 en afgørende forudsætning.

”I Danmark har vi innovative virksomheder med teknologisk viden og kompetencer til at skabe storskala produktion af brint, der er helt centralt for grøn omstilling af den europæiske industri. Brintrøret til Tyskland er afgørende for, at vi kan gribe denne kæmpe erhvervsmulighed, som vil tilføre udvikling, arbejdspladser og skatteindtægter til Danmark. Men det kræver, at regeringen sænker bookingkravet for at begynde etableringen af den første del af røret til 500 megawatt. Dermed kan vinderen af ét af havvindsudbuddene i Nordsøen eller de allerstørste brintaktører på land håndtere kravet uden hensyn til, hvad konkurrenterne gør”, siger Camilla Holbech, direktør for vedvarende energi og PtX.

Læs også: Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

Samtidig opfordrer virksomhederne i deklarationen til, at landene sikrer brintinfrastruktur, som gør det muligt at forbinde dansk, tysk og hollandsk brintproduktion på havet fra midten af 2030’erne. Her er der brug for at de regulatoriske rammer er på plads senest i slutningen af 2025 for at muliggøre en fuld forbindelse ved udgangen af næste årti.

Holland er i dag Europas andet største marked for brint med et årligt forbrug på 1,3 Mton. Det forventes at stige betydeligt til cirka 4,5 Mton årligt i 2050. For at nå i mål med klimamålene, er der stærkt brug for, at brinten er produceret på grøn strøm.

Yara, Nobian, Rotterdam Havn og Schiphol Lufthavn er blandt de hollandske virksomheder, som støtter deklarationen og efterspørger brint produceret på vedvarende energikilder til deres produktion af grøn gødning, kemikalier samt fremtidens grønne PtX-brændstoffer til skibe og fly.

Kilde: Dansk Industri

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

03.12.2024SCM.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

02.12.2024SCM.dk

Dansk logistikkoncern opbygger muskler og viser stærk forretningsdrift

29.11.2024Global AGV

Sponseret

20 års dedikation og ordentlighed hos BILA A/S

25.11.2024SCM.dk

Håb på det bedste, vær beredt på det værste

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup