Dansk indendørs-drone trækker opmærksomhed fra udlandet

Forskere fra Aalborg Universitet er gået sammen med tre virksomheder for at udvikle og teste en indendørs drone til brug i større lager- og produktionshaller. Flere udenlandske virksomheder har allerede vist interesse i den flyvende hjælper.

Forskere og virksomheder har siden 2015 udviklet en indendørs drone til produktions- og lagerhaller. Undervejs er flere elementer blevet justeret, men nu er dronen næsten flyveklar. Foto: Svenn Hjartarson.

22.08.2017

SCM.dk

Forskere fra Aalborg Universitet gik for knap to år siden sammen med tre virksomheder i projektet UAWORLD, for at udvikle en autonom, indendørs drone, skriver Ingeniøren. Og resultatet er indtil videre positivt: Succesfulde test af prototyper og en stærk interesse fra udlandet.

Dronen, der skal kunne bruges i store lager- og produktionshaller, var oprindelig tiltænkt at løfte inspektionsopgaver på steder og materiale, der er svært og måske farligt for mennesker. Men som projektet har udviklet sig, har behovet for en anden funktion vist sig blandt mulige købere:  

”Vi er nok blevet overrasket over, hvor meget interesse der har været for at bruge dem som materialetransportører i store produktioner – eksempelvis i forhold til at samle letvægtsemner op og transportere dem fra A til B”, fortæller lektor på Institut for materialer og produktion, Peter Nielsen, til Ingeniøren.

Læs også: Rapport: Industri 4.0 trives fornuftigt i Danmark – de store er bedst

Det er blandt andet virksomheder fra den tyske og japanske fremstillingsindustri, der har vist interesse for at producere dronen som fleksibel stik-i-rend-dreng - et flyvende supplement til AGV’er.

”Droner kan ikke erstatte AGV’er i forhold til at transportere tunge emner, og de kan ikke erstatte en robot i forhold til at lave sådan noget som montagearbejde, men de kan lave kontrolmålinger, visuelle inspektioner eller transportere lette emner som værktøjer og komponenter”, siger Peter Nielsen til Ingeniøren.

Hård men givende testfase
Det har ikke altid været let at udvikle den autonome budbringer for forskerne og de tre virksomheder – droneproducenten SkyWatch, datateknologiudvikleren Reseiwe og GamesonTrack, der udvikler og sælger 3D-positioneringsteknoilogi.

Testfasen er foregået i Aalborg Universitets egen testproduktionshal blandt robotter, transportbånd og hylder og det har været noget af en styreopgave, fortæller Peter Nielsen:

”Det går hurtigt, dronen skal orientere sig hurtigt og den skal kunne træffe hurtige beslutninger. Og så skal det selvfølgelig være sikkert”, siger han til Ingeniøren.

Hvordan testflyvningen nærmere er foregået, kan ses i videoen nederst.

Læs også: Leveringsdroner kan ændre fremtidens logistik

Udfordringerne har også betydet, at udviklerne bag AUWORLD undervejs har måtte justere og ændre i de oprindelige planer og modeller – den nyeste testmodel har blandt andet fået seks motorer i stedet for fire, fordi det simpelthen var mere sikkert.

”Der er mange ting, vi har været nødt til individuelt at gøre bedre, for eksempel trådløs kommunikation, styringen af dronen og kontrollen af dronen. Men udfordringen har ikke kun været at hæve nogle enkelte teknologier, men også at få det hele til at spille sammen i ét system, så dronen fungerer autonomt. Det har helt klart været en kæmpe udfordring, og vi er ikke helt i mål endnu – men vi er meget tæt på at være dér, hvor vi skal være”, fortæller Peter Nielsen til Ingeniøren.

Læs mere om UAWORLD-projektet her.

-CHM

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

03.12.2024SCM.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

02.12.2024SCM.dk

Dansk logistikkoncern opbygger muskler og viser stærk forretningsdrift

29.11.2024Global AGV

Sponseret

20 års dedikation og ordentlighed hos BILA A/S

25.11.2024SCM.dk

Håb på det bedste, vær beredt på det værste

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bredana Axcite A/S
Webinar
D365 webinar for topledere

Få hurtigt overblik og indblik på Executive Summary webinar

Dato

10.12.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup