Dansk møbelvirksomhed i rivende cirkulær udvikling

Mater ser ikke længere sig selv udelukkende som leverandør af møbler, men som en partner der på en gang kan løse dele af virksomheders affaldsproblem og levere designløsninger. Det er der tilsyneladende stort perspektiv i.

Carlsbergs letvægtsfustager og stolen i møbelserien fra Mater, som de indgår i. Foto: Mater.

13.10.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Carlsbergs udtjente ølfustager omdannet til udendørsmøbler efter design af det danske designikon Nanna Ditzel står allerede på bryggerivirksomhedens egne faciliteter. En af verdens største leverandører af sanitetsprodukter, GROHE, og kaffeproducenten BKI vil i deres lokaler fremover kunne sætte sig i en ny møbelserie designet af den danske arkitekt Eva Harlou, hvor Grohes plastaffald og kaffekapsler fra BKI udgør en stor del af materialet.

Begge kollektioner er lanceret over de seneste måneder og har det til fælles, at det er den danske møbelvirksomhed Mater, der står bag produkterne.

Blod, sved og tårer
Mater, som blev startet af Henrik Marstrand for 17 år siden, har altid arbejdet med at gøre sin produktion og materialer bæredygtige. Men det hele har inden for de seneste par år taget fart på en ny måde, pga. to afgørende faktorer: En ny produktionsteknologi og en ny forretningsmodel.

Nøglen til de nye produkter er kendt som ”termokinetisk mixer”, en teknologi oprindeligt lavet til at producere tagtegl ud af affald. I de seneste tre år har Mater i samarbejde med DTI udviklet en metode til at benytte den termokinetiske mixer i forbindelse med formpresning.

Resultatet er et fuldt vandafviseligt og lige så holdbart materiale som nyproduceret plast, der kan benyttes til at producerer møbler tegnet af nye og kendte danske møbeldesignere.

”Det har krævet blod, sved og tårer at få udviklet de nye materialer og produktionsprocesser, men det har været vanvittig interessant og samtidig ført til en egentlig transformation af Mater,” siger Henrik Marstrand.

LÆS OGSÅ: Cirkulær sourcing-strategi for råmaterialer kan styrke forsyningskædens resiliens

En forretningsmodel, der bliver ved med at give
De seneste år er Maters forretningsmodel blevet udviklet med udgangspunkt i de muligheder teknologien giver.

Henrik Marstrand stiftede Mater for 17 år siden, men de seneste års arbejde med ny teknologi og ny forretningsmodel har givet virksomheden nyt potentiale. Foto: Mater.

”Vi omdanner affaldsstrømme fra store virksomheder til møbler. Vi tager imod overskudsmaterialer fra virksomhederne – hvilket er en miljømæssig fordel for dem – og producerer møbler, som vi sælger tilbage til den samme virksomhed. Derudover tager vi de samme møbler ind i Maters kollektion, som distribueres til 40 lande,” fortæller Henrik Marstrand.

Den nye model slutter ikke her. For udover at tage imod affald og sende designermøbler retur, så tilbydes virksomhederne, at når de er færdige med at bruge møblerne, så sender de dem retur til Mater. For materialet kan genbruges tre til fem gange, hvilket indkapsler CO2’en i produktet i flere tiår.

”Vi ser os selv som en samarbejdspartner på affald. Vi kan hjælpe virksomhederne af med deres affald og give dem nye møbler til deres egen indretning i retur – på den måde omdanner vi et problem med affald til en forretningsmulighed både for os og virksomheden,” sagde Henrik Marstrand i sommeren 2021 til bladet Design365.

Transformationen til den nye forretningsmodel kan også ses på nogle af Maters interne systemer.

”Vores salgsorganisation måles i dag på salget, men måles i fremtiden også på hvor meget affald, de får gennem systemet. Det har mange elementer, og det har været utrolig spændende at udvikle den forretningsmodel,” fortæller Henrik Marstrand.

Kræver stakeholderledelse
Der er naturligvis også udfordringer i modellen – selvom den er god.

”I samarbejdet med de store virksomheder kan vi konstatere, at der ofte er rigtig mange stakeholders at agere i forhold til. Vi skal ind på flere niveauer og tilfredsstille alles behov og målsætninger. Det er en krævende opgave,” siger Henrik Marstrand.

Det kan f.eks. handle om at få forskellige dele af en organisation til at tale sammen for at få den fulde forståelse af affaldet. Eller at man finder ud af at materialet, dvs. affaldet, ikke er helt klar til at komme i Maters maskiner, men at det skal sorteres yderligere hos virksomheden, der producerer affaldet, som måske skal indføre nye systemer til dette.

Mere – meget mere – på vej
Mater har bestemt ikke tænkt sig at parkere udviklingen af virksomheden nu. Der arbejdes f.eks. på nye affaldstyper: træ, tekstilaffald, papir og pap. Eller glasfiber, som er et affaldsprodukt i produktionen af vindmøller.

LÆS OGSÅ: Stor sanitetsproducent lancerer vugge-til-vugge

”Vores ambition er, at alle vores produkter om senest syv år er lavet af affaldsmaterialer. Derfor leder vi også hele tiden efter nye samarbejder, hvor vi kan få adgang til affaldsstrømme fra store virksomheder,” siger Henrik Marstrand og understreger, at uanset materialet så er tanken at fylde det i den føromtalte nyudviklede produktionsteknologi.

”Vi har næsten kun mødt åbne døre i Danmark, når vi har henvendt os til virksomheder for at tale om deres affald. Og der er stor sympati for ideen og modellen på mange udenlandske markeder også,” fortæller Henrik Marstrand.

’Det er helt vildt’
Samarbejdet med Grohe er et godt eksempel på, er det ikke kun danske virksomheder, der kan se lyset. Det faktum har Mater tænkt ind i sin tre-årsstrategi med planer om at etablere produktionssteder uden for Danmark, hvor det så bliver lokalt affald, der indgår i produktionen af materialer.

Og netop tanken om store udenlandske virksomheders affald kan gøre Henrik Marstrand meget begejstret.

”Tænk på hvilken forskel vi så kan gøre, hvis vi kan få lykkes med det og få deres affald ind og gøre til et godt møbel. Det er helt vildt,” siger han.

Store virksomheder, store projekter, store mængder. Det lyder unægtelig meget som skalering – og det koster typisk. Det ved de godt hos Mater, så man har for nyligt accepteret en investering fra Nordic Alpha Partners, som ser et stort potentiale i Maters forretningsmodel.

LÆS OGSÅ: Nu skal indkøb være cirkulært – og det er ikke så kompliceret som det lyder

Nye mål for Mater – og måske for Danmark
Investeringen gør det muligt at sætte større mål:

”Vi vil have flere produktionsmaskiner, vi skal have turbo på vores innovation omkring nye materialestrømme, få flere materialeeksperter ind i virksomheden og styrke den kommercielle organisation, så de kan arbejde med arkitekter og store virksomheder om at etablere samarbejder,” forklarer Henrik Marstrand.

”Det er en mulighed, at vi kommer til at flytte Mater fra et niveau til et helt andet og meget, meget større niveau. Det er et helt andet ambitionsniveau, som er muligt efter investeringen,” fortsætter han.

Mater og Nordic Alpha Partners har endog diskuteret, om Maters nye forretningsmodel kan transformere mere og andet end Mater selv.

”Det kunne jo være, at det at kombinere nye materialer ud af affald med stærkt design var næste niveau af, hvad Danmark som designnation kan tilbyde ude i verden,” siger Henrik Marstrand.

Han bakkes op af Maters CEO, Ketil Årdal, som i forbindelse med lanceringen af samarbejdet med Grohe sagde:

“Det er afgørende for Mater at ethvert nyt produkt fra os ikke kun lever op til dansk designs ry som langtidsholdbar i kraft af design og kvalitet. Det er ganske enkelt ikke længere nok.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup