Dansk tech sikrer vandkvalitet og forebygger fiskedød i Norge

På Mowis fiskefarm Steinsvik har man testet danskudviklet overvågningssoftware, som sikrer vandkvaliteten og optimale forhold for fiskene. Nu har Mowi indgået i en aftale med leverandøren Blue Unit for hele sin produktion.

Ny teknologi kan sikre optimale forhold for fiskene og forebygge katastrofer, der medfører sygdom og fiskedød. Foto: Blue Unit.

13.12.2021

SCM.dk

Ifølge FN er fiskeopdræt en af verdens hurtigst voksende industrier, og halvdelen af de fisk, vi spiser i verden, er opdrættede. I takt med at omsætningen stiger, har industrien for alvor fået øjnene op for bedre dyrevelfærd og ny teknologi, der kan sikre optimale forhold for fiskene og skabe størst muligt udbytte.

Med en produktion på over 400.000 tons laks om året står norske Mowi for en femtedel af alle solgte opdrættede atlantiske laks på verdensplan, hvilket gør dem til en af de absolut største spillere på markedet.

Læs også: Fiskeindustrien top-automatiseres med nyt dansk-norsk partnerskab

For at sikre produktionen og markedspositionen i fremtiden har Mowi startet et samarbejde med danske Blue Unit, der producerer data- og visualiseringsteknologi for bedre at kunne kontrollere vandkvaliteten i tankene og dermed skabe et stabilt og bæredygtigt produktionsmiljø for fiskene.

”Den data, vi får fra Blue Unit, er meget lærerig for os. Vi har en helt ny viden om, hvordan tingene virker, og det giver os mulighed for hele tiden at reagere og justere, så vi sikrer de mest optimale forhold”, siger Erik Salveson, der er driftsleder ved den landbaserede fiskefarm Steinsvik i Norge, der har ageret testlokation for Blue Unit Solution hos Mowi.

Fiskekatastrofer kan undgås

Blue Unit Solution er et centraliseret monitoreringssystem til RAS-anlæg. De specialdesignede censorer indsamler 13 vandkvalitetsparametre fra op til 12 lokationer i et anlæg ad gangen. Censorerne måler blandt andet CO2-niveau, pH-værdi og H2S-indhold. Alle værdierne har relevans, men især H2S-niveauet, svovlbrinte, er væsentligt for Mowi.

H2S kan være farligt, da forhøjede svovlbrintekoncentrationer hurtigt kan føre til syge og døde fisk. Det er derfor kritisk at kunne reagere, så snart koncentrationerne stiger.

Recirculating Aquaculture Systems

Et RAS-anlæg dækker over fiskeopdræt i lukkede, recirkulerede anlæg på land – i modsætning til det konventionelle opdræt i åbne netbure til havs.

Opdræt i RAS-anlæg betyder, at fisk kan produceres under kontrolleret forhold, som også giver kontrol over forureningsniveauet.

Opdræt af fisk er nemlig forbundet med uundgåelige forurening og regelmæssige udslip af uønskede tamfisk fra de åbne netbure.
 

Kilde: Steen Ulnits

Monitoreringssystemet måler værdierne døgnet rundt, og sker der udsving i vandkvaliteten, kan man via Blue Units cloudbaserede analysesystem lynhurtigt få at vide hvor og hvorfor.

Læs også: Ny software giver værdifuldt overblik over robotdata

”Det Blue Unit Solution specifikt kan gøre for os er at bidrage med viden og data, så vi kan gøre mere for at undgå katastrofer. Ved at vi hele tiden kan følge dataene, kan vi skride ind med det samme, hvis der kommer uhensigtsmæssige udsving ved for eksempel H2S. Og netop ved at undgå katastrofer vil det kunne spare os for rigtig mange spildte kroner og fiskedød”, siger Erik Salveson.

Blue Unit Solution systemet registrerer alle indsamlede data i et register, som kunderne har adgang til. Derfor kan de også anonymt sammenligne benchmark-værdier med lignende farme i verden og blive klogere på de enkelte data.

- KCP

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

23.02.2024SCM.dk

Kinesiske kraner mistænkt for spionage

23.02.2024SCM.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

14.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

13.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Vigtig opdatering på e-fakturering i Polen

13.02.2024SCM.dk

NIS2-hammeren rammer snart, men myndigheder og danske virksomheder halter efter

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup