Dansk tech sikrer vandkvalitet og forebygger fiskedød i Norge

På Mowis fiskefarm Steinsvik har man testet danskudviklet overvågningssoftware, som sikrer vandkvaliteten og optimale forhold for fiskene. Nu har Mowi indgået i en aftale med leverandøren Blue Unit for hele sin produktion.

Ny teknologi kan sikre optimale forhold for fiskene og forebygge katastrofer, der medfører sygdom og fiskedød. Foto: Blue Unit.

13.12.2021

SCM.dk

Ifølge FN er fiskeopdræt en af verdens hurtigst voksende industrier, og halvdelen af de fisk, vi spiser i verden, er opdrættede. I takt med at omsætningen stiger, har industrien for alvor fået øjnene op for bedre dyrevelfærd og ny teknologi, der kan sikre optimale forhold for fiskene og skabe størst muligt udbytte.

Med en produktion på over 400.000 tons laks om året står norske Mowi for en femtedel af alle solgte opdrættede atlantiske laks på verdensplan, hvilket gør dem til en af de absolut største spillere på markedet.

Læs også: Fiskeindustrien top-automatiseres med nyt dansk-norsk partnerskab

For at sikre produktionen og markedspositionen i fremtiden har Mowi startet et samarbejde med danske Blue Unit, der producerer data- og visualiseringsteknologi for bedre at kunne kontrollere vandkvaliteten i tankene og dermed skabe et stabilt og bæredygtigt produktionsmiljø for fiskene.

”Den data, vi får fra Blue Unit, er meget lærerig for os. Vi har en helt ny viden om, hvordan tingene virker, og det giver os mulighed for hele tiden at reagere og justere, så vi sikrer de mest optimale forhold”, siger Erik Salveson, der er driftsleder ved den landbaserede fiskefarm Steinsvik i Norge, der har ageret testlokation for Blue Unit Solution hos Mowi.

Fiskekatastrofer kan undgås

Blue Unit Solution er et centraliseret monitoreringssystem til RAS-anlæg. De specialdesignede censorer indsamler 13 vandkvalitetsparametre fra op til 12 lokationer i et anlæg ad gangen. Censorerne måler blandt andet CO2-niveau, pH-værdi og H2S-indhold. Alle værdierne har relevans, men især H2S-niveauet, svovlbrinte, er væsentligt for Mowi.

H2S kan være farligt, da forhøjede svovlbrintekoncentrationer hurtigt kan føre til syge og døde fisk. Det er derfor kritisk at kunne reagere, så snart koncentrationerne stiger.

Recirculating Aquaculture Systems

Et RAS-anlæg dækker over fiskeopdræt i lukkede, recirkulerede anlæg på land – i modsætning til det konventionelle opdræt i åbne netbure til havs.

Opdræt i RAS-anlæg betyder, at fisk kan produceres under kontrolleret forhold, som også giver kontrol over forureningsniveauet.

Opdræt af fisk er nemlig forbundet med uundgåelige forurening og regelmæssige udslip af uønskede tamfisk fra de åbne netbure.
 

Kilde: Steen Ulnits

Monitoreringssystemet måler værdierne døgnet rundt, og sker der udsving i vandkvaliteten, kan man via Blue Units cloudbaserede analysesystem lynhurtigt få at vide hvor og hvorfor.

Læs også: Ny software giver værdifuldt overblik over robotdata

”Det Blue Unit Solution specifikt kan gøre for os er at bidrage med viden og data, så vi kan gøre mere for at undgå katastrofer. Ved at vi hele tiden kan følge dataene, kan vi skride ind med det samme, hvis der kommer uhensigtsmæssige udsving ved for eksempel H2S. Og netop ved at undgå katastrofer vil det kunne spare os for rigtig mange spildte kroner og fiskedød”, siger Erik Salveson.

Blue Unit Solution systemet registrerer alle indsamlede data i et register, som kunderne har adgang til. Derfor kan de også anonymt sammenligne benchmark-værdier med lignende farme i verden og blive klogere på de enkelte data.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

05.07.2024SCM.dk

Ny supercomputer skal hjælpe Danmark med klima- og sundhedsudfordringer

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup