Danske virksomheder overser innovation som vækstfaktor
En ny undersøgelse fra Dell Technologies viser, at danske virksomheder halter efter vores nordiske naboer, når det kommer til innovation. Undersøgelsen viser også, at de adspurgte virksomhedsleders selvopfattelse af virksomhedens innovationskultur ikke svarer til virkeligheden.
Blot 13 procent af de danske virksomheder er placeret i leaders- og adopters -kategorierne, som omfatter de virksomheder, der er bedst til at innovere. Til sammenligning bliver 20 procent af norske virksomheder, og 18 procent af de svenske og finske virksomheder placeret i disse to kategorier. Foto: 123rf.com..
Den globale Innovation Index-undersøgelse, der netop er udgivet af Dell Technologies, kortlægger, hvor gode virksomheder generelt er til at innovere, og hvilke udfordringer de oplever i forbindelse med innovation. Undersøgelsen, der omfatter 6.600 virksomheds- og it-ledere, herunder 100 i Danmark, inddeler de adspurgte virksomheder i fem forskellige kategorier alt efter, hvor gode de er til at inddrage innovation i deres virksomhedsdrift: Leaders, Adopters, Evaluators, Followers og til slut Laggards.
Her viser Dell Technologies Innovation Index, at blot 13 procent af de danske virksomheder er placeret i leaders- og adopters -kategorierne, som omfatter de virksomheder, der er bedst til at innovere. Til sammenligning bliver 20 procent af norske virksomheder, og 18 procent af de svenske og finske virksomheder placeret i disse to kategorier.
“Det er en smule bekymrende, at danske virksomheder ikke er længere fremme i forhold til de øvrige nordiske lande. Ser vi på de to kategorier for virksomheder, der har den mindste innovative virksomhedskultur, er det faktisk hele 39 procent af de danske virksomheder, der enten ikke arbejder med innovation som en del af virksomhedens strategi eller blot gør det i meget lille omfang. Det en relativ høj andel, og højere end i de andre nordiske lande, når man tænker på, at innovationskraft kan gøre virksomheder langt mere konkurrencedygtige”, forklarer Marianne Lindhard Moe, der er administrerende direktør for Dell Technologies i Danmark.
Til trods for, at det blot er få danske virksomheder, der bliver kategoriseret som de mest innovative, er opfattelsen af egen innovation en helt anden hos danske ledere. Her viser Dell Technologies’ undersøgelse nemlig, at 69 procent af de danske respondenter mener, at deres virksomheder er innovative eller ekstremt innovative i forhold til konkurrerende virksomheder. Desuden fortæller hele 77 procent af de adspurgte ledere, at de har en sprudlende innovationskultur i deres virksomhed.
Men samtidig svarer hele 65 procent af de adspurgte danske virksomheder, at deres medarbejdere ofte forlader virksomheden, fordi de ikke kan være så innovative, som de håbede på, dengang de blev ansat.
“Det står klart, at der er en kløft mellem virksomhedernes syn på egne innovationsevner, og på hvor gode de rent faktisk er. Det kan medføre risiko for, at selvopfattelsen kan blive en sovepude - særligt når realiteten er en helt anden. Det samme gør sig gældende, når det handler om medarbejderperspektivet. Vi kan nemlig se, at danske medarbejdere i stigende grad ønsker at være innovative i deres arbejdsliv. En innovativ virksomhedskultur er desuden et decideret konkurrenceparameter, når virksomheder skal tiltrække og fastholde medarbejdere, der brænder for at bære virksomheden fremad via innovation”, fortæller Marianne Lindhard Moe.
Læs også: Kunstig intelligens har stort potentiale
Dell Technologies’ Innovation Index viser også, at to ud af fem danske virksomheder (40 procent) vil sætte turbo på deres innovation i tilfælde af recession eller økonomisk modvind. Det er højere end det globale tal, der ligger på 33 procent. Omvendt viser undersøgelsen også, at omkring samme andel (41 procent) af de danske virksomheder vil sætte innovation på pause eller have svært ved at innovere under økonomisk pressede situationer.
"Det er et glædeligt lyspunkt, at der ifølge undersøgelsen er en ret høj andel af virksomhederne, der har fået øjnene op for, at de kan bruge innovation til at overkomme udfordringer med inflation, recession og økonomisk uforudsigelige tider. Omvendt håber jeg selvfølgelig også på, at de resterende 60 procent af virksomhederne vil indse, at innovation kan være en afgørende vækstfaktor – og særligt i nedgangstider, når kriserne rammer”, afslutter Marianne Lindhard Moe.
- PiB