Danske virksomheder overser innovation som vækstfaktor

En ny undersøgelse fra Dell Technologies viser, at danske virksomheder halter efter vores nordiske naboer, når det kommer til innovation. Undersøgelsen viser også, at de adspurgte virksomhedsleders selvopfattelse af virksomhedens innovationskultur ikke svarer til virkeligheden.

Blot 13 procent af de danske virksomheder er placeret i leaders- og adopters -kategorierne, som omfatter de virksomheder, der er bedst til at innovere. Til sammenligning bliver 20 procent af norske virksomheder, og 18 procent af de svenske og finske virksomheder placeret i disse to kategorier. Foto: 123rf.com..

25.10.2023

SCM.dk

Den globale Innovation Index-undersøgelse, der netop er udgivet af Dell Technologies, kortlægger, hvor gode virksomheder generelt er til at innovere, og hvilke udfordringer de oplever i forbindelse med innovation. Undersøgelsen, der omfatter 6.600 virksomheds- og it-ledere, herunder 100 i Danmark, inddeler de adspurgte virksomheder i fem forskellige kategorier alt efter, hvor gode de er til at inddrage innovation i deres virksomhedsdrift: Leaders, Adopters, Evaluators, Followers og til slut Laggards.
Her viser Dell Technologies Innovation Index, at blot 13 procent af de danske virksomheder er placeret i leaders- og adopters -kategorierne, som omfatter de virksomheder, der er bedst til at innovere. Til sammenligning bliver 20 procent af norske virksomheder, og 18 procent af de svenske og finske virksomheder placeret i disse to kategorier. 

“Det er en smule bekymrende, at danske virksomheder ikke er længere fremme i forhold til de øvrige nordiske lande. Ser vi på de to kategorier for virksomheder, der har den mindste innovative virksomhedskultur, er det faktisk hele 39 procent af de danske virksomheder, der enten ikke arbejder med innovation som en del af virksomhedens strategi eller blot gør det i meget lille omfang. Det en relativ høj andel, og højere end i de andre nordiske lande, når man tænker på, at innovationskraft kan gøre virksomheder langt mere konkurrencedygtige”, forklarer Marianne Lindhard Moe, der er administrerende direktør for Dell Technologies i Danmark.

Til trods for, at det blot er få danske virksomheder, der bliver kategoriseret som de mest innovative, er opfattelsen af egen innovation en helt anden hos danske ledere. Her viser Dell Technologies’ undersøgelse nemlig, at 69 procent af de danske respondenter mener, at deres virksomheder er innovative eller ekstremt innovative i forhold til konkurrerende virksomheder. Desuden fortæller hele 77 procent af de adspurgte ledere, at de har en sprudlende innovationskultur i deres virksomhed.
Men samtidig svarer hele 65 procent af de adspurgte danske virksomheder, at deres medarbejdere ofte forlader virksomheden, fordi de ikke kan være så innovative, som de håbede på, dengang de blev ansat.

“Det står klart, at der er en kløft mellem virksomhedernes syn på egne innovationsevner, og på hvor gode de rent faktisk er. Det kan medføre risiko for, at selvopfattelsen kan blive en sovepude - særligt når realiteten er en helt anden. Det samme gør sig gældende, når det handler om medarbejderperspektivet. Vi kan nemlig se, at danske medarbejdere i stigende grad ønsker at være innovative i deres arbejdsliv. En innovativ virksomhedskultur er desuden et decideret konkurrenceparameter, når virksomheder skal tiltrække og fastholde medarbejdere, der brænder for at bære virksomheden fremad via innovation”, fortæller Marianne Lindhard Moe.

Læs også: Kunstig intelligens har stort potentiale

Dell Technologies’ Innovation Index viser også, at to ud af fem danske virksomheder (40 procent) vil sætte turbo på deres innovation i tilfælde af recession eller økonomisk modvind. Det er højere end det globale tal, der ligger på 33 procent. Omvendt viser undersøgelsen også, at omkring samme andel (41 procent) af de danske virksomheder vil sætte innovation på pause eller have svært ved at innovere under økonomisk pressede situationer.

"Det er et glædeligt lyspunkt, at der ifølge undersøgelsen er en ret høj andel af virksomhederne, der har fået øjnene op for, at de kan bruge innovation til at overkomme udfordringer med inflation, recession og økonomisk uforudsigelige tider. Omvendt håber jeg selvfølgelig også på, at de resterende 60 procent af virksomhederne vil indse, at innovation kan være en afgørende vækstfaktor – og særligt i nedgangstider, når kriserne rammer”, afslutter Marianne Lindhard Moe.

- PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde el-truck giver enestående driftsøkonomi

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

20.03.2025SCM.dk

Mærsk afviser at fortælle mere om menneskerettigheder i konfliktzoner

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 27001 versus NIS2 compliant

14.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001:2015 - Lead Auditor Refresher

13.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 9001;2015 - Lead auditor refresher

11.03.2025SCM.dk

Kvinder i ledelse: Stadig langt til ligeløn

10.03.2025SCM.dk

Fødevaregigant i problemer: Må satse alt på ny metode

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Seminar
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Som Lead Auditor spiller du en central rolle i at sikre, at organisationens ledelsessystem effektivt støtter ledelsen i at opnå deres mål. ISO 9001-standarden er globalt den mest udbredte og blev revideret i 2015. Den fungerer som et grundlæggende styringsværktøj for optimering og effektivisering af processer i forskellige typer af organisationer, herunder inden for produktion, service, sundhedssektoren m.fl. Vedligeholdelse af disse processer er afgørende for at opnå vedvarende resultater, og audits er en del af plan-do-check-act processen”.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Implement Consulting Group
Webinar
Transforming production with SAP digital manufacturing

Get ready to explore SAP Digital Manufacturing, where real-time data, IoT, AI and advanced analytics come together to optimise production.

Dato

26.03.2025

Tid

09:30

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer. På dette kursus, som også er et diplommodul, er der fokus på generel investerings- og finansieringsteori, inklusive virksomhedens (organisationens) årsberetning og den bagvedliggende lovgivning.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier. Tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at skabe vellykkede implementeringer i din organisation.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Sted

Nyborg