Datastandarder er nøglen til regionernes løft af logistikken

Regionerne har designet en ny fælles strategi for forsyningssikkerheden frem mod 2022, og her spiller GS1-standarder for data, mærkning og informationsudveksling en hovedrolle.

”Det er vigtigt at forstå, at kvaliteten af et produkt ikke kun ligger i selve produktet, men også i de informationer vi får om produktet fra leverandører”, fortæller Christina Carlsen, teamleder i Danske Regioner..

16.10.2018

Katrine Brahl Petersen, SCM.dk

Hvis du har bare lidt erfaring med logistik, vil det være nemt at forestille dig, hvor gigantisk en opgave det er at køre en effektiv logistik i og mellem Danmarks hospitaler. Derfor er der kommet en ny fælles regional strategi for forsyningslogistikken frem mod 2022.

Logistik med på råd
”Det vi har brug for, er et samlet strategisk overblik over vores logistik. Selvom vores logistik virker, og der hver dag kommer medicin, udstyr, senge osv. de rigtige steder hen, så kan vi helt sikkert gøre nogle ting smartere. Det kræver, at logistikken tages med på råd i flere beslutningsgange, også på øverste niveau. Vi er meget bevidste om det potentiale, der ligger i logistikken, både i form af effektivisering og kvalitet, ikke mindst for ”de sidste 50 meter” frem mod patienten”, fortæller Christina Carlsen, Teamleder i Danske Regioner om formålet med den nye strategi.

Signe Poulsen er Ph.D. i Virksomhedskommunikation fra CBS og har hos GS1 Denmark til opgave at formidle værdien af at bygge sin forsyningskæde på globale standarder. Ikke kun for stregkoder og RFID, men for unik identifikation og dataudveksling generelt. Foto: GS1.

”Regionerne er allerede godt i gang, men strategien er ambitiøs, og det bliver et stort arbejde rundt om i regionerne og hospitalerne, hvor man er forskellige steder på rejsen. Det vil nogle steder kræve organisatoriske forandringer, men efter erfaringerne med indkøbsstrategien fra 2015, mener vi der er en modenhed i regionerne til at have et mere strategisk fokus på forsyningslogistik, og det er i forvejen et prioriteret fokusområde hos alle regioner”, forklarer Christina Carlsen.

Hvad vil regionerne opnå?
”Kort fortalt: Mest kvalitet og patientsikkerhed for borgernes skattepenge. Det kan vi opnå eksempelvis ved at blive stærkere til at indsamle valide, standardiserede data, som kan give os et oplyst grundlag at træffe beslutninger på baggrund af. Et strømlinet varesortiment står også højt på ønskelisten. Vi vil vide præcis, hvilke produkter vi har hvor – og hvor mange af dem. Vi er særligt ude efter at opbygge smarte processer, som gør, at personalet bl.a. ikke skal spilde tid på at lede efter udstyr. Strategien skal give sygeplejersker og andet sundhedspersonale mere tid til patienten”, fastslår Christina Carlsen.

Kristian Taageby, konsulent i Danske Regioner, fremhæver sygehusbyggerierne som en stor mulighed for at udvikle logistikken og tænke strategisk:

”Sygehusdrift forudsætter større og større datamængder. Det er utroligt vigtigt, at disse data er detaljerede og valide, da hospitalerne kommer til at anvende dem i mange processer for at give patienter den bedste behandling. Eksempelvis er automatisering af processer en målsætning, og det nødvendiggør stor sikkerhed for, at data er af høj kvalitet. Derfor arbejder vi frem mod, at vores leverandører skal levere data gennem GDSN. Vi regner med at dette vil være del af regionernes udbud og kontrakter fra midten af 2019”.

Hvad betyder det for leverandørerne?
Regionerne er en storkunde for mange leverandører og har som mål kontinuerligt at blive den bedst mulige samarbejdspartner:

”Med udgangspunkt i den nye strategi er der håb om, at regionerne vil nærme sig hinanden i deres krav til leverandørerne, blandt andet fordi vi kommer til at kende vores egne behov bedre. På den måde vil regionerne være en bedre kunde for leverandørerne, og det skulle gerne afspejle sig i bedre aftalevilkår. Faktisk gør det det nemmere for leverandørerne, når regionerne beder om, at informationsudveksling og mærkning sker på en ensartet måde, som følger de internationale standarder”, siger Christina Carlsen og fortsætter: 

”Det er vigtigt at forstå, at kvaliteten af et produkt ikke kun ligger i selve produktet, men også i de informationer vi får om produktet”.

Regionernes forsyningslogistikstrategi

  • Er en viderebygning på regionernes indkøbsstrategi.
  • Skal sikre bedre samtænkning imellem indkøb og logistik, der tilsammen udgør hospitalernes forsyningskæde.
  • Består af otte strategiske målsætninger, som bl.a. indeholder standardisering og brug af ny teknologi og data.
  • Blev vedtaget af Danske Regioners bestyrelse i september 2017.
  • Læs mere om strategien på Danske Regioners hjemmeside.

Hvorfor er globale standarder vigtige?
Sundhedssektoren er i sandhed en global sektor. Danske producenter af lægemidler og medicinsk udstyr eksporterer en meget stor andel af deres produktion, og mange af de produkter danske hospitaler anvender stammer fra andre lande. Derfor er danske hospitaler del af et stort globalt marked. For at få logistikken til at fungere bedst muligt over mange landegrænser, er det nødvendigt at anvende globale standarder.

”Regionerne følger trenden og anvender de mest anvendte standarder for logistik, og det er GS1 standarderne, ikke kun i sundhedssektoren, men også fx i detailhandelen og foodservice. Ved at anvende GS1 standarder efterspørger danske hospitaler de samme mærkninger og logistikmetoder som hospitaler i andre lande, hvilket gør det nemmere og billigere for producenter at mærke varer ensartet til mange markeder”, fortæller Kristian Taageby.

Hvorfor har regionerne hentet inspiration fra andre sektorer?
Logistikprocesser har en høj grad af sammenlignelighed på tværs af sektorer, og regionerne har skævet til logistik-setups i detailhandlen.

”Detailhandelen har i mange år haft strategisk fokus på forsyningslogistik. Det kommer fx til udtryk i, at logistik er repræsenteret i direktionen i danske supermarkedskæder. De har også i mange år haft logistikvilkår med i kontraktforhandlinger, både for produktdata og mærkning af alle produktniveauer. Det har været både en inspiration og motivation. Vi er sikre på, at vi med strategien har skitseret en udviklingsvej, som der er opbakning til, for den er blevet til i et konstruktivt samarbejde med eksperter og beslutningstagere i regionerne”, slutter Christina Carlsen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om IT i forsyningskæden

Relateret indhold

17.07.2024SCM.dk

Virksomheder styrker it-sikkerhed med mærkningsordning

16.07.2024SCM.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

01.07.2024SCM.dk

Region Syddanmark investerer halv milliard i løsning til blodprøveanalyser

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup