DDMRP-planlægningsprincipper passer - desværre - alt for godt til coronakrisen

Coronakrisen synliggør behovet for at planlægge på basis af reelle ordrer. Læs her hvorfor og hvordan.

DDMRP er oplagt som planlægningsmetode, simpelthen fordi metoden bruger den faktiske efterspørgsel som en styringskomponent i forhold til at fastsætte produktionsvolumen og indkøb, mener skribenten..

18.06.2020

Stefan Glar-Hammarsund, Managing Partner, Syncronic, SCM.dk

I de fleste produktions- og logistikvirksomheder har coronakrisen fejet alle forecasts af bordet. De er blevet forældet overnight, fordi efterspørgslen så hurtigt har ændret sig så ekstremt meget. Og prøver vi at se frem, kan ingen præcist sige, hvordan markedet ser ud om en uge, en måned eller et år.

Man kan også sige det på en anden måde: Coronakrisen er det ekstreme VUCA-scenarie. VUCA er et udtryk, som amerikanske militæranalytikere opfandt i 1987 for at beskrive, hvordan det moderne samfund er indrettet, og er en sammentrækning af begreberne:

Stefan Glar-Hammarsund er managing partner i konsulenthuset Syncronic, har 20 års erfaring med løsninger inden for end-to-end supply chain management og har i dag fokus på Demand-Driven MRP. .

  • Volatility (volatilitet)

  • Uncertainty (usikkerhed)

  • Complexity (kompleksitet)

  • Ambiguity (tvetydighed)

Alle fire begreber er desværre alt for aktuelle lige nu.

Og derfor er det selvfølgelig også ekstremt svært for virksomheder at planlægge, for hvad skal de planlægge efter? Bliver volumenændringen på 20 % eller 50 % i forhold til sidste år?

Er det muligt at skaffe råvarer og halvfabrikata fra Kina og Sydeuropa? Kommer efterspørgslen tilbage med halv eller dobbelt kraft om nogle måneder?

Og hvordan sikrer vi effektiv styring af vores forsyningskæde og høj leveringsservice til kunderne under disse omstændigheder?

Den oplagte planlægningsmetode
Med så mange usikkerheder er det oplagt at bruge DDMRP (Demand Driven Material Requirements Planning) som planlægningsmetode. Simpelthen fordi metoden bruger den faktiske efterspørgsel som en styringskomponent i forhold til at fastsætte produktionsvolumen og indkøb.

Dermed bliver man på kort sigt uafhængig af forecasts og for alvor ”demand driven” i modsætning til traditionelle kaskademodeller baseret på MRP, hvor man fastlægger en kvartals- eller årsomsætning og herudfra fastsætter en vis uge- eller dagsproduktion.

Bliv klogere på DDMRP

Kaskademodeller har i disse coronatider en ekstrem stor fejlmargen, fordi de kigger i bakspejlet på historik i modsætning til DDMRP, som så at sige kigger ud gennem forruden på faktiske ordrer for at forudse, hvad der bør produceres lige nu.

Når coronakrisen en dag er ovre, vil DDMRP faktisk stadigvæk være en overlegen planlægningsmetode. Den virker både i kriser og i mere fredelige situationer.

Derfor kan din virksomhed lige så godt kigge nærmere på DDMRP allerede nu, og på den måde opbygge nogle fordele både her og nu og den dag verden åbner op igen og atter bare er moderat volatil, usikker, kompleks og tvetydig.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

11.12.2023RELEX Solutions

Sponseret

RELEX recognized as a Leader in 2023

08.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

24.10.2023SCM.dk

Tre stærke egenskaber ved supply chain planlægning

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup