Den tredobbelte bundlinje og CO2 fodaftrykket

Den stigende globalisering har medført større afstand mellem produktion og forbrug. Danske virksomheder indkøber globalt og outsourcer en stigende af deres produktion til lande i Østeuropa og Fjernøsten. Samtidig øges kravene til hurtig og præcision levering. Begge dele medfører stigende CO2 udledning og øget energiforbrug.

09.06.2008

SCM.dk

KLUMMESKRIBENT: Tage Skjøtt-Larsen, professor ved CBS.
Den tredobbelte bundlinje (triple bottom line) er et nyt begreb, som er ved at vinde indpas i større danske virksomheder. Begrebet indebærer en samtidig afvejning af økonomisk indtjening, miljømæssig bæredygtighed og social retfærdighed. Det er ikke længere nok at være omkostningseffektiv og tjene penge. Det skal også ske på en måde, som tager skyldigt hensyn til forbrug af knappe ressourcer og medarbejdernes trivsel og sociale rettigheder. Triple bottom line blev oprindeligt udviklet af John Elkington i hans bestseller Cannibals with Forks fra 1997.
Begrebet er nært beslægtet med ”bæredygtighed”, som Gro Harlem Brundtland i FN-rapporten Our Common Future for mere end 20 år siden definerede som: at sikre at udviklingen imødekommer de øjeblikkelige behov uden at gå på kompromis med de fremtidige generationers mulighed for at sikre deres behov. De tre dimensioner i triple bottom line er vist i Figur 1.
Dette perspektiv vil ikke kun påvirke den enkelte virksomhed, men også det samlede netværk af aktører, som deltager i forsyningskæden, herunder leverandører, transportører, distributører m.v. Betydningen af den tredobbelte bundlinje vil brede sig til hele forsyningskæden, fordi virksomhederne i takt med outsourcing og udflytning af produktionen må sikre, at disse krav også overholdes af deres leverandører og deres leverandørers’ leverandører.
Hvis det ikke sker, kan anvendelse af fx børnearbejde hos en underleverandør i Indien eller Kina få katastrofale følger for kundevirksomhedens image. Velkendte eksempler er Nike, Hennes & Mauritz og Jysk. Dette giver ledelse af forsyningskæder en ny dimension og udvider danske virksomheders miljømæssige og sociale ansvar til at omfatte hele forsyningskæden. I Tabel 1 er vist nogle eksempler på overvejelser, som kan indgå i den tredobbelte bundlinje.

Produkter mærkes med CO2-aftryk
Den globale opvarmning har fået stor opmærksomhed i den senere tid. En række foruroligende rapporter fra FN’s Klimapanel har fokuseret på behovet for en hurtig reduktion af det samlede CO2 udslip. EU-kommissionen har fremsat forslag om en samlet reduktion af EU-landenes CO2 udslip med 20% inden 2020. Store detailhandelskæder som Tesco, Marks & Spencer og Sainsbury i England, er allerede begyndt på at mærke produkterne med information om CO2 fodaftryk (1) for at gøre deres kunder opmærksomme på problemet. Arla Foods, som er storleverandør til de engelske kæder, har for nylig bebudet en målsætning om at reducere deres samlede CO2-udslip med 25% inden 2020, altså mere end EU’s krav. Det skal bl.a. ske gennem en reduktion af emballageforbruget, en mere effektiv transportstyring, og en mindskning af energi- og vandforbruget i produktionen.
Også de store elektronikproducenter Dell, HP, Apple og Sony er langt fremme med ”grønne” strategier, som indebærer en kraftig reduktion i anvendelsen af giftige materialer, som bly, kadmium, PVC, Brom, kviksølv m.v. i deres produkter. Desuden har de målsætninger om en kraftig forøgelse af indsamling og genanvendelse af materialer og komponenter i udtjente PC'ere, bærbare computere, mobiltelefoner m.v.
Grønne værdikæder, den tredobbelte bundlinje, CO2 footprint, virksomhedens sociale ansvar – kært barn har mange navne – vil i fremtiden komme til at i direktionens ordforråd i store danske virksomheder. Nye stillingsbetegnelser som miljødirektør, klimadirektør og CSR-ansvarlig vil blive almindelige. Miljøhensyn og socialt ansvar vil komme til at indgå i virksomhedens overordnede målsætninger og strategier og udmønte sig i konkrete krav til aktørerne i den globale forsyningskæde.


Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup