DHL åbner cykelhub i København: ”Bæredygtig last mile er afgørende”

Med sin nye Cityhub for cykelbude i København fortsætter DHL omstillingen til at blive CO2-neutral i 2050. ”Cyklerne redder ikke verden, men det er tæt på”, lød det fra transportministeren. De ansatte er begejstrede for den nye arbejdsplads.

DHL’s direktør i Danmark, Atli Einarsson, og transportminister Benny Engelbrecht havde fundet den helt store saks frem, da Cityhubben blev indviet d. 4. november. Foto: Anders Kampmann.

05.11.2019

Anders Kampmann, SCM.dk

Der var godt pakket i lokalerne på Nørre Voldgade 56 tæt ved Nørreport i København, da transportgiganten DHL i går, d. 4/11, indbød til åbning af sin nye Cityhub i den danske hovedstad. Fra adressen skal selskabets bude fremover transportere pakker den berømte ’last mile’ ud til modtagerne på elcykler eller, til de større forsendelser, i elektriske varevogne.

Læs også: UPS fortsætter med at rulle elcykler ud på markedet

For DHL’s direktør i Danmark, islandske Atli Einarsson, som SCM.dk snakkede med om sin rolle for godt 1½ år siden, betyder åbningen ”et vigtigt skridt i retning af bæredygtige leveringer og realiseringen af vores overordnede klimamål”, som han sagde til forsamlingen.

Deutsche Post DHL Group, som koncernen hedder, satte tilbage i 2010 et langsigtet mål om at være CO2-neutral i 2050, og det er i det lys, åbningen af Cityhubben og de andre initiativer, man har gang i rundt omkring, skal ses.

”Det her har massiv betydning for os, når det gælder om at reducere vores CO2-udslip, og det kunne ikke være sket en dag senere, for det er stort mål, vi har sat os. Men jeg synes vi er nået langt siden 2010; vi tilbyder grøn levering, vi planter 1 mio. træer om året og vi uddanner vores folk til at blive mere energieffektive”, sagde Atli Einarsson til SCM.dk.

Det er cykler som denne og mere traditionelle longjohns, der skal køre rundt i indre by med hubben som udgangspunkt. Større forsendelser vil blive fragtet med elektriske varevogne. Foto: Anders Kampmann.

Optimal kombination med elcykler og elektriske varevogne
Blandt de prominente gæster til åbningen var også transportminister Benny Engelbrecht (S), og han var ikke sen til at rose DHL for initiativet, der spiller godt sammen med regeringens mål om at reducere Danmarks CO2-udslip med 70 procent i 2030.

”Et tiltag som det her er jo næsten for godt til at være sandt. Hvis vi skal nå vores mål som samfund, så skal transportsektoren også levere på den grønne dagsorden, og derfor er det godt at se DHL tage udfordringen op. Her virker kombinationen mellem elcykler og elektriske varevogne optimal, og selvom cyklerne selvfølgelig ikke redder verden, så er det tæt på”, sagde han.

Ministeren pegede specifikt på, hvordan last mile-leveringerne verden over belaster klimaet og skaber trængsel og forurening i byerne, og hvor vigtigt det derfor er at få erstattet de traditionelle varebiler, der står for 16 procent af transportsektorens samlede CO2-udledninger, med nogle grønnere alternativer.

”DHL’s initiativ her er et godt første skridt, som vi håber, vil inspirere andre. Fra regeringens side ønsker vi at indgå partnerskaber med erhvervslivet for at fremme den grønne omstilling, og interessen er der helt klart. Jeg har holdt en stribe hilse-på-møder i min første tid som minister, og her bliver klimaspørgsmålet bragt på banen som noget af det første hver gang, og ikke af mig”, fortalte Benny Engelbrecht SCM.dk.

”DHL bruger jo ikke nogen nye teknologier her, men de gør det mere organiseret og sætter det i system, og det gør en forskel. Det her en løsning, der fungerer i byen, og så er der jo andre udfordringer, når man kommer ud på landet, men der er brug for grønne løsninger overalt, så vi håber andre vil følge trop, hvilket jo også allerede sker”, fortsatte han.

Benny Engelbrecht kalder også sig ’cykelminister’, og var da også behørigt begejstret for DHL’s materiel. Foto: Anders Kampmann.

Håber ikke på langvarig konkurrencefordel
Fra DHL’s side ser man også gerne de øvrige aktører i transportsektoren bevæge sig i den bæredygtige retning og påtage sig deres del af ansvaret for at begrænse den globale opvarmning, understregede Atli Einarsson, der i øvrigt pegede på luftfarten som ”det næste store skridt”.

”En bæredygtig fremtid kræver bæredygtig logistik, herunder på last mile, og det vil igen kræve et samlet skub fra os og andre transportvirksomheder i retning af eksempelvis grønnere brændstof til flyindustrien”, sagde han.

På spørgsmålet om, hvorvidt de grønne tiltag kunne tænkes at udgøre en konkurrencefordel for DHL, lød svaret da også, at det nødig skulle være afgørende på sigt.

”Vi vil gøre det rigtige for både kunder og miljøet, og gør vi det her godt, så bliver det en fordel. Men jeg ville blive trist, hvis det bliver en langvarig fordel, for så betyder det, at vores konkurrenter ikke følger trop og skifter diesel ud med cykler”, sagde Atli Einarsson.

Forsøg de næste seks måneder
Rent praktisk markerede gårsdagens event den ’soft opening’ af hubben, der faktisk fandt sted i fredags, den 1. november, forklarede customer experience & administration director for DHL Express i Danmark, Christian Høy-Petersen.

Siden da har der således været gang i pakkeflowet gennem hubben, og buddene kom og gik da også i løbet af arrangementet til og fra de fire cykler, man indtil videre har i stalden, og som inden længe vil få følgeskab af fem af DHL’s streetscootere, der er på vej fra 2020.

Over det næste halve års tid skal hubben, der bliver arbejdsplads for ni ansatte og skal være åben 67 timer om ugen, køre som pilotforsøg, hvor business casen løbende vil blive evalueret. Men forventningerne er bestemt høje.

Læs også: Elektriske lastbiler sparer DHL tusindvis af kroner

”Vi har allerede masser af trafik her, kunderne tager godt i mod tiltaget og buddene elsker både stedet og materiellet”, lød det fra Christian Høy-Petersen, hvilket en hurtig rundspørge blandt det cyklende personel da også bekræftede.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

23.02.2024SCM.dk

Kinesiske kraner mistænkt for spionage

23.02.2024SCM.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

15.02.2024SCM.dk

GLS’ sjællandske kapacitet øges med 30-35 procent

15.02.2024Zetes

Sponseret

Modexpress optimises order verification with ZetesMedea RFID solution

14.02.2024SCM.dk

Første spadestik til nyt kæmpe lagercenter

12.02.2024SCM.dk

JYSK vil bygge nyt distributionscenter i Holland

07.02.2024SCM.dk

Robotter langer selv butiksvarer over disken – og gør det døgnet rundt

06.02.2024SCM.dk

Logistikejendomsudvikler forventer vækst og styrker organisationen

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup