Erhvervsledere: Sværere at nå klimamål, behov for mindre bureaukrati

En stor andel af de danske erhvervsledere vurderer, at det er blevet sværere for deres virksomhed at nå deres klimamål, og én ud af 10 erhvervsledere forventer ikke længere at kunne nå deres fastsatte klimamål. De peger samtidig på behovet for at fjerne administrative byrder inden for bæredygtighedsrapportering for at sikre erhvervslivets konkurrenceevne. Det viser en ny pulsmåling fra PwC.

“Vores måling viser, at langt størstedelen af virksomhederne forventer at nå i mål med deres fastsatte klimamål, men der er også en væsentlig andel, der ikke forventer at nå deres klimamål. Således ses der også nu eksempler på virksomheder, som reducerer deres relative emissionsmålsætninger eller udskyder tidspunktet, hvor de forventer at nå deres mål, eller begge dele. Målingen peger særligt på, at manglende politiske rammebetingelser, herunder incitamenter, der kan gøre det mere attraktivt at investere i grøn omstilling, har gjort det sværere at nå de fastsatte mål”, fortæller Lars Baungaard, administrerende direktør og Senior Partner i PwC. Foto: PwC

05.02.2025

SCM.dk

En ny pulsmåling fra PwC om erhvervslivets syn på klimamål viser, at 46 procent af virksomhederne har et klimamål, og blandt dem forventer 11 procent ikke at nå det. 74 procent forventer at nå deres fastsatte klimamål, hvor de resterende ikke har taget stilling hertil.

“Vores måling viser, at langt størstedelen af virksomhederne forventer at nå i mål med deres fastsatte klimamål, men der er også en væsentlig andel, der ikke forventer at nå deres klimamål. Således ses der også nu eksempler på virksomheder, som reducerer deres relative emissionsmålsætninger eller udskyder tidspunktet, hvor de forventer at nå deres mål, eller begge dele. Målingen peger særligt på, at manglende politiske rammebetingelser, herunder incitamenter, der kan gøre det mere attraktivt at investere i grøn omstilling, har gjort det sværere at nå de fastsatte mål”, fortæller Lars Baungaard, administrerende direktør og Senior Partner i PwC. 

Ifølge PwC’s pulsmåling peger hver femte erhvervsleder således på manglende politiske rammebetingelser, herunder utilstrækkelige incitamenter til at investere i grøn omstilling. Derudover er usikkerhed om krav og regler samt høje omkostninger i forbindelse med grønne investeringer ifølge målingen medvirkende til, at det er blevet sværere for virksomhederne at nå klimamålene.

“Erhvervslivet befinder sig i et udfordrende økonomisk klima præget af stor usikkerhed og geopolitiske spændinger. Dette kræver øget fokus på fleksibilitet, risiko- og omkostningsstyring. Og på trods af bæredygtighedens betydning, kræver disse udfordringer i stigende grad ressourcer og opmærksomhed fra virksomhederne. Så meget desto vigtigere er det, at incitamenter til at investere i den grønne omstilling bliver øget, og at der kommer større klarhed og mere enkle regler på bæredygtighedsområdet, hvis man vil komme i mål med den grønne omstilling”, understreger Lars Baungaard.

Ifølge pulsmålingen mener 7 ud af 10 erhvervsledere, at kravene til bæredygtighedsrapportering bør forenkles. Hver tredje (35 procent) er desuden blevet mere negative over for bæredygtighedsrapportering det seneste år. Hver tredje virksomhed blandt dem, der er blevet mere negative, mener, at kravene er for høje eller for omkostningstunge, og hver femte virksomhed mener direkte, at rapporteringen  ikke giver nogen målbar værdi for dem. PwC pulsmåling viser desuden, at knap 4 ud af 10 erhvervsledere vurderer, at de administrative krav fra EU, herunder især CSRD, negativt påvirker virksomhedens evne til at levere forretningsmæssig værdi. 22 procent vurderer, at kravene påvirker i en positiv retning.

“Undersøgelsen peger på, at en del virksomheder finder, at reglerne i dag er for komplekse og dermed påvirker forretningen negativt. Kompleksiteten i kravene fra især CSRD kan således risikere at defokusere ledelsens eksekvering på andre væsentlige agendaer, mindske virksomhedernes økonomiske modstandskraft og sætte nødvendige investeringer, herunder også i den grønne omstilling, på pause”, vurderer Lars Baungaard.

Læs også: Indspark: Allier dig til mere grøn ansvarlighed i 2025

Pulsmålingen viser, at erhvervslederne mener, at EU bør have størst fokus på følgende tre områder i de kommende 12 måneder: Styrke konkurrenceevnen i forhold til Kina og USA, fjerne administrative byrder samt øge sikkerhed og forsvar. 

“Det er alle tre vigtige områder, som på sin vis hænger sammen. I PwC hilser vi derfor også Ursula von der Leyens udspil om at reducere de administrative byrder ved bæredygtighedsrapportering velkommen. Det bliver interessant at følge, hvad den kommende “Omnibus”-forenklingspakke fra EU, som forventes at blive udsendt den 26. februar 2025, vil indeholde af konkrete ændringer med hensyn til især CSRD, EU Taxonomi-forordningen og CSDDD, og herunder også i form af en mere strømlinet lovgivning nu og fremadrettet”.

Kilde: PwC

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde el-truck giver enestående driftsøkonomi

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 27001 versus NIS2 compliant

14.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001:2015 - Lead Auditor Refresher

13.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 9001;2015 - Lead auditor refresher

11.03.2025SCM.dk

Kvinder i ledelse: Stadig langt til ligeløn

10.03.2025SCM.dk

Fødevaregigant i problemer: Må satse alt på ny metode

07.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 9001 Intern Auditor

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Seminar
ISO 45001 Inspirationsseminar

ISO 45001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for kravelementerne i ISO 45001 standarden samt betingelserne i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409, og hvad det vil sige at være certificeret efter ISO 45001 standarden samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409.

Dato

17.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Som Lead Auditor spiller du en central rolle i at sikre, at organisationens ledelsessystem effektivt støtter ledelsen i at opnå deres mål. ISO 9001-standarden er globalt den mest udbredte og blev revideret i 2015. Den fungerer som et grundlæggende styringsværktøj for optimering og effektivisering af processer i forskellige typer af organisationer, herunder inden for produktion, service, sundhedssektoren m.fl. Vedligeholdelse af disse processer er afgørende for at opnå vedvarende resultater, og audits er en del af plan-do-check-act processen”.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Implement Consulting Group
Webinar
Transforming production with SAP digital manufacturing

Get ready to explore SAP Digital Manufacturing, where real-time data, IoT, AI and advanced analytics come together to optimise production.

Dato

26.03.2025

Tid

09:30

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier. Tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at skabe vellykkede implementeringer i din organisation.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer. På dette kursus, som også er et diplommodul, er der fokus på generel investerings- og finansieringsteori, inklusive virksomhedens (organisationens) årsberetning og den bagvedliggende lovgivning.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup