EU-harmoniserede standarder frisættes for alle

Ny EU-dom sætter streg under, at der fremover skal være fri adgang til de EU-harmoniserede standarder. TEKNIQ Arbejdsgiverne mener, at det er tiltrængt at få mere fair vilkår for hele erhvervslivet.

”Det er uholdbart, at virksomheder i nogle brancher skal betale for at få adgang til de standarder, som er nødvendige for at overholde lovgivningen. Det skaber ulig konkurrence og hæmmer både små og store virksomheders muligheder”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: Bax Lindhardt/ TEKNIQ Arbejdsgiverne.

07.03.2024

SCM.dk

Fremover vil erhvervslivet møde større lighed i adgangen til en række lovkrav – uanset branche. Sådan lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv. EU-domstolen har netop afgjort, at EU-harmoniserede standarder skal gøres frit tilgængelige. 

”Det er en opløftende og vigtig afgørelse, som EU-domstolen har truffet. Nu må vi se, hvad rækkevidden af dommen bliver, men det er på alle måder glædeligt, at domstolen fastslår, at harmoniserede europæiske tekniske standarder skal være gratis og frit tilgængelige for alle”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne. 

Han påpeger det problematiske i, hvordan lovgivningen tidligere har været og de negative konsekvenser, det har haft for erhvervslivet: 

”Det er uholdbart, at virksomheder i nogle brancher skal betale for at få adgang til de standarder, som er nødvendige for at overholde lovgivningen. Det skaber ulig konkurrence og hæmmer både små og store virksomheders muligheder”, siger Troels Blicher Danielsen. 

Organisationen har længe talt for en ændring af netop adgangen til de standarder, der i dag er en del af Dansk Standards forretningsmodel. For problemet er, at virksomhederne i det tekniske erhvervsliv kommer til at betale både for at bidrage til at udvikle standarderne og efterfølgende for at få adgang til dem, mens de brancher, der reguleres via love og bekendtgørelser, får lovkravene stillet gratis til rådighed.  

Læs også: En både-og dom i Danish Crowns greenwashing sag

”Denne afgørelse er ikke blot et spørgsmål om adgang til information, men et spørgsmål om retfærdighed og lige vilkår for alle virksomheder i Danmark. At kræve betaling for noget, der i bund og grund er en del af lovgivningen, er i vores øjne en klar forskelsbehandling”, siger Troels Blicher Danielsen.

Fakta om afgørelsen: 

I 2018 afslog Europa-Kommissionen en begæring fra to organisationer, om aktindsigt i harmoniserede tekniske standarder vedrørende sikkerhedskrav til legetøj. I 2021 tiltrådte Retten dette afslag, men efter appel fastslår Domstolen, at der foreligger en mere tungtvejende offentlig interesse i udbredelsen af de harmoniserede standarder for sikkerhedskrav til legetøj, som på grund af deres retsvirkninger er en del af EU retten. Derfor ophæver Domstolen Rettens dom og annullerer Kommissionens afgørelse.

Kilde: TEKNIK Arbejdsgiverne

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle