Fjernarbejde er det nye sort

Den ideelle balance mellem arbejde og kontor er tre dage på kontoret og to dages fjernarbejde. Det viser en ny undersøgelse af det nordiske arbejdsmarked efter corona-pandemien. Pandemien ser ud til at have skabt store omvæltninger af arbejdsmarkedet.

Pandemien ser ud til at have skabt store omvæltninger af det generelle arbejdsmarked. Arkivfoto..

05.05.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Overgangen til hybridarbejde – som man kalder kombinationen af fjern- og kontorarbejde - er gået hurtigt, og mange forsøger i kølvandet på pandemien fortsat at finde ud af, hvordan hybridarbejde fungerer i praksis. Derfor er mange stadig nervøse for, om fjernarbejde kan medføre, at ansatte går glip af jobmuligheder og andre fordele. Hybridarbejde kræver, at arbejdsgiverne foretager en grundig gennemgang af deres eksisterende politikker, efteruddannelse af medarbejderne, kontorteknologi og virksomhedskulturen med henblik på at tilpasse sig et mere spredt team.

Undersøgelsen ’The State of Hybrid Work Report 2022’ er udarbejdet af den kollaborative teknologivirksomhed Owl Labs med deltagelse af 2.000 respondenter i Norden, hvoraf 500 var fra Danmark. Den viser blandt andet, at:

• 47 procent af de ansatte i Norden tror, at der opstår favorisering på baggrund af, hvordan og hvor de ansatte arbejder.
• 54 procent af de ansatte i Norden tror, at arbejdsgiverne har en tendens til at have mere tillid til ansatte, der er på kontoret på fuld tid, end de har til ansatte, der har en aftale om hybrid- eller fjernarbejde.
• En tredjedel (32 procent) af de kontoransatte i Norden synes, det er sværere at opbygge relationer til fjernarbejdende kolleger.

Frank Weishaupt, VD for Owl Labs siger: "Nu går vi ind i næste fase i forhold til, hvordan vi faktisk arbejder, og det er tydeligt, at arbejdsgivere over hele Europa er nødt til at tilbyde fleksibilitet med hensyn til, hvor og hvordan deres team arbejder, for at sikre at medarbejderne forbliver engagerede og tilfredse. Flere valgmuligheder og mere fleksibilitet til medarbejderne indebærer også, at cheferne skal være bevidste om eventuelle fordomme, de måtte have mod ansatte, der tilbringer mindre tid på kontoret”.

Læs også: Ufleksible arbejdspladser mister medarbejdere

2020 og 2021 – årene, hvor “alle” skiftede job
Undersøgelsen viser, at andelen af ansatte, der har skiftet job i løbet af de seneste to år, er stor i de fire nordiske lande. I både Danmark og Finland har tæt på halvdelen, henholdsvis 47 procent og 46 procent af de adspurgte, skiftet job i løbet af de seneste to år. I Sverige viser resultaterne, at to femtedele (40 procent) søgte videre, og i Norge er tallet 38 procent.

Resultaterne fra studiet viser også, at af de ansatte i Norden, som ikke har skiftet job i løbet af de seneste to år, søger 16 procent aktivt efter en ny jobmulighed i 2022.

Undersøgelsens resultater viser, at de tre vigtigste anledninger til, at arbejdstagere i Norden søger videre mod et nyt job i løbet af året, er: bedre løn (32 procent), bedre karrieremuligheder (32 procent) og for at komme til at lave noget, de bedre kan lide (26 procent).

Frank Weishaupt fortsætter: ”Det fremgår også af vores forskning, at ansatte kræver mere af deres arbejdsgivere i dag, når vi taler overordnet jobtilfredshed. Tilbuddet om en robust og fleksibel sammensætning af personalegoder har aldrig været vigtigere i kampen for at fastholde toptalenter”.

Fokus på at fastholde i 2022
Mens årene 20-21 var en periode, hvor mange ansatte skiftede job, er 2022 året, hvor vi er nødt til at kæmpe for at fastholde toptalenter. Arbejdsgiverne har været tvunget til at intensivere deres strategier netop for at fastholde deres ansatte. De har måttet gennemgå alt fra goder over en striks introduktionsproces og efteruddannelsesportefølje til bedre anvendelse af moderne, inkluderende teknologi i det daglige arbejde.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blev gennemført i februar 2022 af Vitreous World, hvor 2.000 virksomhedsledere og chefer blev interviewet i Norden (Sverige 500, Finland 500, Danmark 500 og Norge 500). Læs mere her.

De goder, der står øverst på listen i forhold til at overbevise ansatte i Norden om at blive hos deres nuværende arbejdsgiver, er ifølge undersøgelsen:

• fleksibel arbejdstid (34 procent),
• 4-dages arbejdsuge (26 procent),
• fleksibelt arbejdssted (26 procent) og
• sygeforsikring (23 procent).

Metaverse og bedre teknologi på kontoret
Mere end 59 procent af cheferne i Norden tror, at metaverse kan blive den næste store revolutionerende teknologi på arbejdspladsen, men at metaverse ikke er noget, der kan indføres natten over. Organisationerne er nødt til at begynde at overveje, hvordan arbejdet forandres, og hvordan de kan udvikle sig nu og her.

Teknologi kommer også til at spille en afgørende rolle i forhold til fastholdelse af toptalenter. Derfor vil mange virksomheder skabe mere moderne og inkluderende arbejdspladser, som fremmer trivslen hos medarbejderne. Selvom metaverse på kontoret kan synes langt ude i fremtiden, kan forbedrede værktøjer til videokonferencer være et første skridt i retning af at skabe et mere inkluderende hybridt arbejdsmiljø.

• 36 procent af de ansatte i Norden siger, at der er plads til forbedringer af teknikken til videokonferencer.
• 45 procent af de kontoransatte i Norden tror, at metaverse kan forbedre mulighederne for fleksibilitet og hybridarbejde.

Frank Weishaupt afslutter: “Teknologien kommer til at spille en vigtig rolle i forhold til at opretholde en engagerende arbejdsplads med ligestilling. Selvom udbredelsen af metaverse på arbejdspladsen kommer til at tage tid, vil simple forbedringer af videokonferenceoplevelsen have en betydelig effekt på den overordnede arbejdsoplevelse og på virksomhedens teamspirit og kultur.”

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Det skete da Eldorado fik Dynamics 365

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

14.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001:2015 - Lead Auditor Refresher

13.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 9001;2015 - Lead auditor refresher

11.03.2025SCM.dk

Kvinder i ledelse: Stadig langt til ligeløn

10.03.2025SCM.dk

Fødevaregigant i problemer: Må satse alt på ny metode

07.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 9001 Intern Auditor

07.03.2025SCM.dk

ESG er stadig top of mind hos supply chain ledere

06.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001 Intern Auditor

06.03.2025SCM.dk

Omnibus: Hvad skal virksomheder gøre nu?

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Seminar
ISO 45001 Inspirationsseminar

ISO 45001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for kravelementerne i ISO 45001 standarden samt betingelserne i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409, og hvad det vil sige at være certificeret efter ISO 45001 standarden samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409.

Dato

17.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

AGR
Webinar
Unlock the future of inventory management with SaaS and AGR

What if you could take control of your supply chain challenges before they arise? Tune in live from Copenhagen for expert insights and practical forecasting tips designed to help you optimise inventory management and stay ahead of market changes. This is your opportunity to learn, connect, and thrive—don’t miss out!

Dato

18.03.2025

Tid

10:00

Sted

Online through Webinargeek

Bureau Veritas
Seminar
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Som Lead Auditor spiller du en central rolle i at sikre, at organisationens ledelsessystem effektivt støtter ledelsen i at opnå deres mål. ISO 9001-standarden er globalt den mest udbredte og blev revideret i 2015. Den fungerer som et grundlæggende styringsværktøj for optimering og effektivisering af processer i forskellige typer af organisationer, herunder inden for produktion, service, sundhedssektoren m.fl. Vedligeholdelse af disse processer er afgørende for at opnå vedvarende resultater, og audits er en del af plan-do-check-act processen”.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Implement Consulting Group
Webinar
Transforming production with SAP digital manufacturing

Get ready to explore SAP Digital Manufacturing, where real-time data, IoT, AI and advanced analytics come together to optimise production.

Dato

26.03.2025

Tid

09:30

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer. På dette kursus, som også er et diplommodul, er der fokus på generel investerings- og finansieringsteori, inklusive virksomhedens (organisationens) årsberetning og den bagvedliggende lovgivning.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup