Flere ældre bliver i job efter pensionsalderen

Andelen af danskere, der fortsætter i job frem for at gå på pension, er for første gang i fem år steget. Det handler om økonomi, men arbejdsglæde holder også seniorerne på arbejdsmarkedet. Kaj på 66 og Jørn på 67 vil blive i deres job hos Boxit, så længe de kan.

Kaj på 66 og Jørn på 67 vil blive i deres job hos Boxit, så længe de kan. Foto: Boxit

03.04.2024

SCM.dk

Antallet af danskere, der er fyldt 67 år og stadig er i arbejde, stiger for første gang siden 2018. Nye tal fra Jobindsats, der drives af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, viser en stigning på 5000 i antallet af beskæftigede over 67 år fra juli 2022 til juli 2023. Samtidig regner næsten hver fjerde dansker over 50 år med at arbejde efter at have nået folkepensionsalderen.  

”Beslutningen om at udskyde sin pension handler i nogen grad om økonomi, for mange har brug for pengene. Men det handler også om den livsglæde, det giver at gå på arbejde. Den indflydelse og anerkendelse, man oplever på en arbejdsplads, er en motivationsfaktor for mange seniorer for at fortsætte i job. Mange pensionister vil gerne arbejde, hvis de kan holde til det”, siger Lars L. Andersen, der er professor hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og pointerer:

"Hvis vi ønsker flere seniorer på arbejdsmarkedet, skal der være bedre muligheder for en fleksibel indretning af arbejdslivet. Det kan være kortere arbejdsdage, længere ferier eller mulighed for at arbejde hjemmefra”

Kaj Villadsen og Jørn Fritsdal er med deres henholdsvis 66 og 67 år gamle dåbsattester ganske tæt på at kunne gå på folkepension. Det har ingen af dem dog planer om foreløbigt, og det handler i langt højere grad om arbejdsglæden end lønsedlen, der hver måned kommer fra Boxit i Aarhus Nord, hvor de begge har deres daglige gang. 

”Rent økonomisk kunne jeg sagtens trække mig tilbage, men jeg har brug for den menneskelige kontakt, jeg får herude. Jeg er glad for at gå på arbejde, for så sker der noget, og der er noget at snakke med konen om over aftensmaden”, siger Kaj Villadsen, og Jørn Fritsdal stemmer i:

”Under pandemien gik det virkelig op for mig, at jeg slet ikke er klar til at trække mig tilbage endnu. Jeg blev fuldstændig rastløs af at gå derhjemme, for bilen skulle jo kun vaskes én gang om ugen, og hundens ben blev udfordret af at gå så mange ture. Konen blev også lidt træt af mig, så vi er blevet enige om, at jeg hellere må fortsætte herude nogle år”, griner Jørn Fritsdal, der sammen med Kaj Villadsen har været ansat hos Boxit i henholdsvis otte og 12 år, men har fået et større behov for fleksibilitet med alderen. 

”Jeg vil gerne fortsætte med at arbejde, hvis fysikken kan følge med. For Jørn og mig fungerer det godt at skiftes til at have en kort og en lang uge. Men på længere sigt skal jeg måske lidt ned i tid for at kunne være med”, siger Kaj Villadsen.  

Læs også: Lineage styrker sin nordiske cold chain

Pensionsalderen er sat til at stige de næste mange år, og derfor er det selvfølgelig positivt, at flere seniorer fortsætter i job, men spørger man Lars L. Andersen, handler den aktuelle udvikling også om manglen på arbejdskraft, der er med til at give bedre vilkår for seniorerne.

”Seniorerne er ved bedre helbred i dag end for 20 år siden, og det giver et naturligt løft i antallet af seniorer på arbejdsmarkedet, men den stigning, vi ser i øjeblikket, bunder i høj grad i manglen på arbejdskraft. Det udvider rammerne for, hvem arbejdsgiverne ansætter og skaber den rummelighed på arbejdsmarkedet, som seniorerne har brug for”, siger Lars. L. Andersen. 

I juli måned 2023 var 77.513 danskere over 67 år i beskæftigelse.

Kilde: Boxit

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

05.04.2024Swisslog

Sponseret

Inbjudan Webinar: Strategisk lagerautomation - 25 april

05.04.2024Zetes

Sponseret

Prévoté transforms inventory management with the ZetesMedea Full Pallet Inventory solution

05.04.2024SCM.dk

Materialehåndtering og robotautomatisering løftes til nyt niveau

04.04.2024TECSYS A/S

Sponseret

Er dit lager klar til en omnichannel strategi?

04.04.2024TECSYS A/S

Sponseret

Lagerteknologi: Top 5 systemer til at øge effektiviteten

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle