Forebyggende vedligehold kan gøres med Outlook

Forebyggende vedligeholdelse betyder ikke nødvendigvis, at der skal investeres i et stort og dyrt system. Outlook kan i nogle tilfælde være et tilstrækkeligt værktøj, erfarer partner Mikkel Smith fra lean-konsulenthuset Flexkom.

13.05.2013

SCM.dk

Forebyggende vedligehold behøver ikke nødvendigvis at være et stort og dyrt system, siger Mikkel Smith, seniorkonsulent og partner i Flexkom ApS. Foto: Privat. .

Hvad er systematisk forebyggende vedligehold?
Det er et værktøj til at sikre en høj oppetid på kritiske maskiner, som gør virksomheden i stand til at planlægge sin produktion, overholde leveringstider med mere.

Højere oppetider bliver mere og mere afgørende for virksomhederne, efterhånden som deres lagre bliver mindre, og kunderne forventer hurtig levering. Så forebyggende vedligehold gælder kort sagt om, at man proaktivt minimerer risikoen for uforudsete stop på kritiske processer.

Får systematisk forebyggende vedligehold den opmærksomhed, det fortjener?
Nej, og jeg tror, at årsagen skal findes i den danske kultur. I den japanske lean-kultur, bliver det betragtet som yderst kritisk, og som et tab af ansigt, hvis en maskine går ned.

Læs også: Dansk erhvervsliv overser potentiale på 100 milliarder

I Danmark tager vi det lidt, som det kommer. Når jeg tager på virksomhedsbesøg, oplever jeg ofte, at der ikke er en konkret plan B for maskinstop, hvis en person i virksomheden ikke har kompetencen til at løse problemet.

Hvordan kommer virksomheder i gang med systematisk forebyggende vedligehold?
Først og fremmest bør man anvende forebyggende vedligehold på kritiske processer såsom flaskehalse eller maskiner i et sammenhængende flow. I lean findes der et værktøj til systematisk måling af en maskines stopårsager, en såkaldt OEE-måling. Hvis en sådan måling af udnyttelsesgraden på en kritisk maskine viser, at maskinstop er et problem, kan man derefter se på, hvad der kan gøres for at forbygge uforudsete stop.

<p>"Når jeg tager på virksomhedsbesøg, oplever jeg ofte, at der ikke er en konkret plan B for maskinstop...".</p>

Mikkel Smith, seniorkonsulent i Flexkom

Det handler dog ikke udelukkende om oppetid. Der er også vigtigt at fastholde sin produktkvalitet. Hvis en valsemaskine kommer ud af indstilling, fordi den ikke er vedligeholdt, kan det koste virksomheden dyrt både på salget og maskinens levetid. Her må man ikke gå på kompromis.

Det er også vigtigt at huske på, at forebyggende vedligehold ikke altid behøver at være et stort og dyrt system. I nogle tilfælde kan det klares med Outlook, en simpel tavle eller ved at blive lagt ind som en ordre i produktionssystemet, der er utallige muligheder. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

15.03.2024SCM.dk

Så er det slut med Bladt Industries

15.03.2024SCM.dk

Unimec udvider fabrikshaller med 33 procent

12.03.2024SCM.dk

Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle