Forsyningskæden skal give mere end, den tager

’Continuous improvement’ af forsyningskæden er nået til et punkt, hvor ledere i forsyningskæden skal gentænke den måde, kæden er designet og bliver driftet på. Det starter med, at ledere løfter hovedet og tager højde for den helhed, som forsyningskæden er en del af. Det mener erfaren supply chain ekspert, som holder oplæg på Den Danske Supply Chain Konference den 25. maj.

”Det er en helt ny måde at tænke på. Men paradigmeskiftet er i gang. Virksomheder som Vivobarefoot, Hugo Boss og Stora Enso er godt i gang med at indføre det regenerative i forretning og forsyningskædedrift”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen. Arkivfoto fra 123rf.com..

16.05.2023

SCM.dk

”Vi er midt i et paradigmeskifte, hvor det ikke længere er nok, at virksomhedens bæredygtighedsstrategi alene gør lidt mindre skade på samfund og planet. Der er behov for at stoppe den rovdrift, der i dag sker på natur og mennesker. Virksomheder og forsyningskæder skal arbejde på at give mere end, de tager”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Hun har mere end 20 års erfaring med indkøb, supply chain management og business transformation fra en række danske og internationale virksomheder som Danfoss, Velux, Odense Universitetshospital, LEGO med flere, og hun har en MBA i ’Corporate Entrepreneurship & Change Management’.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

Hun tilføjer: ”Det medfører, at virksomheder er i gang med eller på vej til at skifte fra at bæredygtige til at blive regenerative. Det indebærer en målsætning om, at virksomheden giver mere end, den tager”.

Giv mere end I tager
Giver mere end, virksomheden tager… hvad er det lige, det betyder? Det vil Alis Sindbjerg Hinrichsen uddybe på konferencen på CBS i København den 25. maj. Det gør hun på basis af arbejdet med en kommende bog, som hun udgiver i løbet af efteråret 2023 i samarbejde med supply chain-eksperten Henning de Haas fra Aarhus Universitet.

Bliv klogere den 25. maj

Den Danske Supply Konference foregår på CBS i København den 25. maj og byder blandt andet på inspiration fra CEO Jens Bjørn Andersen fra DSV, Maersk, Vestas, Implement Consulting Group, Cap Gemini, University of Bremen, Transportøkonomisk Forening, GPV, CO-RO, CBS med flere. Arrangører er effektivitet.dk og TØF. Tilmelding her.

”De fleste virksomheder arbejder lige nu med bæredygtighed 1.0, men det bliver mere og mere tydeligt for forskere og praktikere over hele verden, at det ikke er nok. Der skal mere til – og det er det, den regenerative forretning og forsyningskæde handler om”, fortæller hun.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 2

Det er både kompliceret og enkelt på samme tid. Naturen og kloden har eksisteret i måske 3,8 milliarder år, mens mennesker har eksisteret i nogle få tusinde år. Det er ved at gå op for os mennesker, at vores adfærd på jorden ikke er holdbar. Det fortæller stress, fedme, pandemier, klimaskabte naturkatastrofer og meget andet os med al mulig tydelighed.

Konsekvensernes tid
”Vi bliver udfordret lige nu, og det bliver tydeligt, at vi presser naturen og den helhed, vi er en del af, alt for meget. Vi lever i ’konsekvensernes tid’, hvor industrialiseringens lineære forbrugslogik viser sin mangelfuldhed. Det bliver vi nødt til at tage seriøst – og derfor skal ledere i forsyningskæden også tage ansvar”, fortæller hun.

Vivobarefoot vil give mere end, de tager

“Vivobarefoot handler ikke blot om at gøre mindre skade. Vi ønsker, at vores fodtøj, og den måde vi driver forretning på, skal gøre mere gavn end skade. Det er vores mål, at hvert eneste salg af et af vores fodtøjsprodukt udgør et skridt nærmere på en bedre verden” (Vivobarefoot annual report 2021). Hør mere om hvordan Vivobarefoot gør det i praksis på konferencen den 25. maj.

Hun skitserer nogle konkrete eksempler på, hvad dette paradigmeskifte fra industrilogik og bæredygtighed 1.0 til det regenerative indebærer:

• Profit -> purpose eller formål/mening.
• Forbrug -> genbrug, retur, cirkulering af ressourcer.
• Lineær -> cirkulær.
• Effektivitet -> resiliens i bred forstand.
• Akkumulering -> Lighed.
• Konkurrence -> samskabelse/samarbejde.
• Korttids-værdi -> langtids-værdi.

Helt ny tankegang og adfærd
”Der er masser af plante- og dyrearter, der uddør i disse år, fordi vi mennesker og vores virksomheder driver rovdrift på den helhed, vi er en del af, nemlig naturen. Det bliver vi nødt til at ændre på – ellers saver vi den gren over, vi sidder på”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 3

Hun uddyber, at ’resiliens’ eller ’robusthed’ ikke kun indebærer at håndtere risici som forsyningsklaskehalse, toldafgifter og nye politiske reguleringer. Det indebærer også at tage aktivt ansvar for eksempelvis biodiversitet.

”Det er en helt ny måde at tænke på. Men paradigmeskiftet er i gang. Virksomheder som Vivobarefoot, Hugo Boss og Stora Enso er godt i gang med at indføre det regenerative i forretning og forsyningskædedrift”, fortæller hun.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

03.03.2024SCM.dk

Rotterdam-terminal vil komme først med landstrøm til alle skibe

02.03.2024SCM.dk

Aalborg Havn klarer sig flot uden Royal Arctic Lines

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup