Forsyningssikkerheden er stadig for skrøbelig

83 procent af danske virksomheder og myndigheder ønsker bedre forsyningssikkerhed, når det gælder forsyningen af varer. Det viser en ny stor undersøgelse med næsten 3.000 deltagere.

Stigende priser og mangel på råvarer og materialer, stigende fragtpriser, transportforsinkelser, uro i Mellemøsten og handelskonflikter. En ny undersøgelse viser, at det er nogle af de elementer, der skaber forstyrrelser i forsyningskæderne hos danske virksomheder og myndigheder. Foto: 123rf.com

26.08.2024

SCM.dk

For første gang har en offentlig myndighed undersøgt, hvordan det står til med forsyningssikkerheden hos en lang række private virksomheder og offentlige myndigheder. 2.808 virksomheder og myndigheder har svaret på spørgeskemaundersøgelsen, som Epinion har udført på vegne af Styrelsen for Forsyningssikkerhed. 
Stigende priser og mangel på råvarer og materialer, stigende fragtpriser, transportforsinkelser, uro i Mellemøsten og handelskonflikter. Den nye undersøgelse viser, at det er nogle af de elementer, der skaber forstyrrelser i forsyningskæderne hos danske virksomheder og myndigheder. 

Problemerne med at skaffe varer, som mange har oplevet under og efter covid-19, sætter stadig sit aftryk på dagligdagen, mener både virksomheder og myndigheder. Mange af de udfordringer for forsyningssikkerheden som myndigheder og virksomheder har oplevet, har været kritiske i større eller mindre grad. Og spørger man om fremtiden, svarer mange, at de ikke regner med, at det bliver bedre.

Alligevel har mange ikke forankret ansvaret for forsyningssikkerhed i deres organisation, og mange efterspørger rådgivning og viden om området.

Læs også: Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

Fungerende direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Henrik F. Brodersen siger:

”Kriser og begivenheder rundt om i verden kan gøre det svært for os herhjemme at skaffe vigtige varer, som skal til, for at samfundet kan køre rundt. Det er en ny virkelighed, som både virksomheder og myndigheder skal forholde sig til. Derfor skal vi i arbejdstøjet, og tage forsyningssikkerhed alvorligt, så vi ikke er unødigt sårbare. Det er det, vi i Styrelsen for Forsyningssikkerhed rådgiver myndighederne om”.

Udvalgte konklusioner fra undersøgelsen:

  1. Behov for styrket forsyningssikkerhed: 83 procent vurderer, at de har behov for at styrke forsyningssikkerheden, og tallet er endnu højere blandt større myndigheder og virksomheder (92 procent).
  2. Kritiske forstyrrelser, der forventes at fortsætte: Under eller efter covid-19 har størstedelen været ramt af forsyningsforstyrrelser, hvoraf 84 procent i det seneste år var kritiske i større eller mindre grad. 62 procent forventer at den nuværende situation vil fortsætte eller forværres de kommende fem år.
  3. Tiltro til håndtering af forsyningsproblemer varierer: 32 procent vurderer i høj eller meget høj grad at kunne håndtere problemer, der kan opstå med forsyningssikkerhed og forsyningskæder, mens 46 procent vurderer i nogen grad at kunne håndtere problemerne. Dog vurderer 17 procent i mindre grad eller slet ikke at kunne håndtere sådanne problemer.
  4. Flere barrierer for arbejdet med forsyningssikkerhed: 57 procent oplever i større eller mindre grad barrierer i arbejdet med forsyningssikkerhed såsom manglende tid, viden og behov. Hertil mangler 32 procent overblik over deres vigtigste forsyningskæder, og en betydelig andel har ikke ansvaret klart placeret for forsyningssikkerhed (23 procent) eller finder det ikke relevant at placere ansvaret (23 procent).
  5. Behov for viden og rådgivning: 38 procent er interesserede i viden eller rådgivning inden for udvalgte områder af forsyningssikkerhed, og efterspørgslen er højest blandt de største myndigheder og virksomheder.
  6. Særligt myndigheder mangler overblik og viden: 31 procent af myndighederne mangler at placere organisatorisk ansvar for forsyningssikkerhed, mens det gælder 21 procent af virksomhederne. 50 procent af myndighederne har i mindre grad eller slet ikke overblik over deres forsyningskæder, sammenholdt med 25 procent af virksomhederne. Samtidig har en større andel af myndighederne gennemgående vist interesse for viden og rådgivning om udvalgte områder af forsyningssikkerhed.

Kilde: Styrelsen for Forsyningssikkerhed

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

18.03.2025SCM.dk

Trængsel i havne forsinker forsyninger

11.03.2025SCM.dk

Kina-plus-én er ikke længere tilstrækkelig – der skal mere til

03.03.2025Descartes

Sponseret

CBAM og frihandelsaftaler – dette er vigtigt at vide

27.02.2025SCM.dk

Året grønne indkøber i 2024 har miljømærkede indkøb som en høj prioritet

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

10.02.2025SCM.dk

Virksomheder satser på friend-shoring for at sikre forsyningskæden

30.01.2025SCM.dk

Danmark styrker modstandskraften med nyt resilienscenter

23.01.2025SCM.dk

Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Som Lead Auditor spiller du en central rolle i at sikre, at organisationens ledelsessystem effektivt støtter ledelsen i at opnå deres mål. ISO 9001-standarden er globalt den mest udbredte og blev revideret i 2015. Den fungerer som et grundlæggende styringsværktøj for optimering og effektivisering af processer i forskellige typer af organisationer, herunder inden for produktion, service, sundhedssektoren m.fl. Vedligeholdelse af disse processer er afgørende for at opnå vedvarende resultater, og audits er en del af plan-do-check-act processen”.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Implement Consulting Group
Webinar
Transforming production with SAP digital manufacturing

Get ready to explore SAP Digital Manufacturing, where real-time data, IoT, AI and advanced analytics come together to optimise production.

Dato

26.03.2025

Tid

09:30

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier. Tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at skabe vellykkede implementeringer i din organisation.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer. På dette kursus, som også er et diplommodul, er der fokus på generel investerings- og finansieringsteori, inklusive virksomhedens (organisationens) årsberetning og den bagvedliggende lovgivning.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Sted

Nyborg

Slimstock Nordic
Konference
Supply Chain Club 2025

Sidste chance for tilmelding!

Dato

01.04.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Kellers Park, Vejle