Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

I takt med de voksende geopolitiske spændinger styrker detailvirksomheder i stigende grad deres forsyningskæde i nærområderne. 8 ud af 10 udvider i dag leverandørbasen – heraf investerer 71 procent direkte i at forankre forsyningskæderne i politiske og økonomisk ligesindede lande (friend-shoring)

"... derfor ser vi, at near-shoring og indenlandsk forsyning vinder markant frem, som et svar på at balancere omkostninger og styrke forsyningskæderne,” forklarer Maria Søndergaard. Foto: 123rf.com.

30.01.2024

SCM.dk

Det viser en ny undersøgelse fra Capgemini Research Institute. Konsulenthuset har stillet 300 virksomheder inden for detailproduktion og retail en række spørgsmål for at afdække, hvordan detailvirksomheder i 2024 arbejder for at styrke forsyningssikkerheden og effektivitet i deres forretning.

Ifølge den nye rapport trues de globale forsyningskæder nemlig til stadighed af en række faktorer. Herunder inflation, tiltagende geopolitiske uro, stor afhængighed af komponenter fra enkeltlande, svingende fragtrater og overbelastning af havne.

”Flere end trefjerdedele (77 procent) i vores undersøgelse svarer, at de geopolitiske forhold, vi står over for, direkte påvirker deres omkostninger og effektiviteten i forsyningskæderne. Derfor ser vi, at near-shoring og indenlandsk forsyning vinder markant frem, som et svar på at balancere omkostninger og styrke forsyningskæderne,” forklarer Maria Søndergaard, direktør for produktion og detail hos Capgemini Danmark.

Læs også: Geopolitisk uro og it-trusler truer freden i forsyningskæden

Knap 80 procent af de adspurgte virksomheder arbejder lige nu på at sprede deres netværk af leverandører regionalt og lokalt. Og for yderligere at reducere risikoen for forsyningsproblemer fokuserer 83 procent på lande i nærområderne, der betragtes som politiske og økonomiske allierede, såkaldt friend-shoring.

”Etableringen af mere diversificerede forsyningspartnerskaber er et vigtigt, strategisk træk, der reducerer risici og forbedrer robustheden i forsyningskæden. Og når vi samtidig ser, at virksomhederne i endnu højere grad fokuserer på friend-shoring og styrker forsyningsforbindelserne til ligesindede lande, så er det også et udtryk for den usikkerhed som også danske virksomheder lige nu står i,” forklarer Maria Søndergaard og tilføjer:

”De her investeringer i near- og friend-shoring handler helt ind til benet om, at fremtidssikre forsyningskæderne og dermed fundamentet for virksomhedernes profitabilitet og vækstmuligheder.”

Teknologi spiller en nøglerolle 
For 42 procent af virksomhederne, som Capgemini Research Institute har interviewet, er forbedring af omkostningseffektiviteten i forsyningskæden det vigtigste fokus i de næste 12-18 måneder. Ifølge rapporten er vejen til at opnå forbedringerne optimeringer af planlægning og forecasting. 

Hertil kommer øget fokus på procesforbedring og ikke mindst automatisering. Her spiller investeringer i bedre dataudnyttelse og ny teknologi, ifølge 90 procent af virksomhederne, en nøglerolle. Helt konkret ses datamanagement (56 procent), cloud computing (55 procent) og automatisering (52 procent) som de vigtigste investeringsområder for at opnå omkostningsbesparelser og effektiviseringer.

Find den fulde undersøgelse her.

/Pbh

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

13.03.2024SCM.dk

Sanistål vil gøre det lettere at aflæse produkters CO2-udledning

11.03.2024SCM.dk

Logistikoperationer kan optimeres med nye funktioner

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle