Geopolitisk uro og it-trusler truer freden i forsyningskæden

Danske SMV’er oplever en stigende mængde forstyrrelser i deres ledelse af forsyningskæder, og to af de tunge er geopolitisk uro og it-sikkerhed. SDU lancerer derfor med støtte fra Industriens Fond et ambitiøst toårigt projekt, der skal hjælpe danske SMV’er med beredskab på særligt disse to områder.

Taiwans latente konflikt med Kina er blot ét eksempel på geopolitisk uro, der kan forstyrre danske SMV’ers forsyningskæder.. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

07.11.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Vi har i en længere periode oplevet en relativ stille periode med et lavt niveau af internationale konflikter, en periode der måske har rod tilbage til Murens fald den 9. november 1989, som åbnede op for en ny og roligere verdensorden efter mange års ’kold krig’ og atomvåbentrusler. Det ser ud til at være slut nu. Verden er blevet mere konfliktfyldt de senere år. Der er krig i Ukraine-Rusland og Israel-Palæstina, og der er stigende spændinger mellem Kina-Rusland og USA-Europa, ligesom Taiwan og Mellemøsten er potentielle konfliktområder.

Læs også: Kom på forkant med benspænd i din forsyningskæde

Den moderne digitale økonomi skaber nye sårbarheder for danske produktions SMV’er (små og mellemstore virksomheder, red.). SMV’er er ofte afhængige af eksport for at vækste deres forretning, og derfor har geopolitiske kriser som supply chain forstyrrelser og mulige markedsadgangsrestriktioner større konsekvenser for dem end for store virksomheder. 

”SMV’er er også særligt sårbare overfor cyberangreb som tyveri af IPR, sabotage og ransomware. Ny forskning afslører mangel på viden om cybersikkerhed blandt danske produktions SMV’er. Også det nye EU NIS2-direktiv indeholder strengere krav om cybersikkerhed til virksomheder, som også omfatter danske produktions SMV’er. Endelig har en ny kortlægning afsløret en lav grad af parathed til cybersikkerhed blandt danske SMV’er”, fortæller professor Jan Stentoft, der er leder af projektet ”Cybersikkerhed og forretningskontinuitet”.

Få styr på sårbarheder

Det er projektets formål at styrke danske produktions SMV’ers niveau af cybersikkerhed. Det sker ved at identificere og adressere sårbarheder i deres forsyningskæder og dernæst identificere de kapabiliteter, der er nødvendige for at kunne håndtere sårbarhederne. 

Arbejdet bliver baseret på fremtidsscenarier for to kritiske infrastrukturområder (forsvar og it- og kommunikationsteknologi). SMV’erne trænes i en firefaset procesmodel til at sikre ’supply chain resilience’, som er en model, der er udviklet i et eksisterende Industriens Fond projekt. 

Læs også: Data styrker forsyningskædens modstandsdygtighed 

Træningen i cybersikkerhed bidrager også til at øge vidensniveauet om cybersikkerhed generelt blandt SMV’erne. Projektet har desuden et særligt fokus på at sikre tværorganisatorisk forståelse for cybersikkerhed i valget af konkrete løsninger samt at ændre et omkostningsfokus til et fokus, hvor konkurrencemæssige fordele skabes ved at excellere indenfor cybersikkerhed.

Fokus på forsvar og IKT

Projektet har et særligt fokus på forsvarsindustrien samt IT- og kommunikationsteknologiindustrien samt tilgrænsende industrier. 

”Projektet udvikler en række fremtidsscenarier for virksomheders forretningsmiljøer med forskellige geopolitiske og cybermæssige udviklinger. Det tager afsæt i et netop afsluttet projekt hos Industriens Fond, hvor der er udviklet en procesmodel til at øge robustheden af SMV’ers forsyningskæder. Procesmodellen har fokus på at identificere, hvilke sårbarheder SMV’er har i deres forsyningskæder, samt hvilke kapabiliteter virksomheder bør have for at kunne håndtere sårbarhederne, se scr-smv.dk. I dette nye projekt arbejder vi videre med procesmodellen, som programmeres til et online digitalt værktøj og tilføjes nye sårbarheder og kapabiliteter set i lyset af cybertrusler og geopolitiske spændinger”. 

Det er tanken, at 50 virksomheder skal deltage i arbejdet med procesmodel for supply chain resilience, modtage træning i cybersikkerhed samt deltage i simuleringsspil. Projektet bliver gennemført i et samarbejde mellem tre institutter på SDU, som bidrager med hver deres faglighed.

Fakta om projektet

 • Projekt fra Industriens Fond.
 • Projektvarighed 2,3 år.
 • Bevilling på 8,5 millioner DKK.
 • www.cyber-smv.dk.

Projektgruppen

 • Jan Stentoft, professor, projektleder, Institut for Entreprenørskab & Relationsledelse, SDU.
 • Ole Stegmann Mikkelsen, lektor, Institut for Entreprenørskab & Relationsledelse, SDU.
 • Olivier Schmitt, professor (mso), Center for War Studies, SDU.
 • Vincent Keating, lektor, Center for War Studies, SDU.
 • Amelie Theussen, lektor, Forsvarsakademiet.
 • Marco Peressotti, lektor, Institut for Matematik og Datalogi, SDU.
 • Peter Mayer, adjunkt, Institut for Matematik og Datalogi, SDU.
 • Fabrizio Montesi, professor, Institut for Matematik og Datalogi, SDU.
 • Narongrit Unwerawattana, videnskabelig softwareudvikler, Institut for Matematik og Datalogi, SDU.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cybersikkerhed i forsyningskæden

Forsyningskæden er i dag den primære indgang for cyberkriminelle. Forsyningskæden er samtidig en så vanskelig en størrelse at håndtere i forhold til cybertrusler, at det måske ikke er rimeligt at bruge termen ’sikkerhed’. Måske er det mere rimeligt at tale om, at målet for indsatsen er ’højere resiliens’ frem for ’100 procent sikkerhed’. Læs forskellige vinkler på og anbefalinger til arbejdet med at forbedre cybersikkerheden i kæden.

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup