Geopolitisk uro og it-trusler truer freden i forsyningskæden

Danske SMV’er oplever en stigende mængde forstyrrelser i deres ledelse af forsyningskæder, og to af de tunge er geopolitisk uro og it-sikkerhed. SDU lancerer derfor med støtte fra Industriens Fond et ambitiøst toårigt projekt, der skal hjælpe danske SMV’er med beredskab på særligt disse to områder.

Taiwans latente konflikt med Kina er blot ét eksempel på geopolitisk uro, der kan forstyrre danske SMV’ers forsyningskæder.. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

07.11.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Vi har i en længere periode oplevet en relativ stille periode med et lavt niveau af internationale konflikter, en periode der måske har rod tilbage til Murens fald den 9. november 1989, som åbnede op for en ny og roligere verdensorden efter mange års ’kold krig’ og atomvåbentrusler. Det ser ud til at være slut nu. Verden er blevet mere konfliktfyldt de senere år. Der er krig i Ukraine-Rusland og Israel-Palæstina, og der er stigende spændinger mellem Kina-Rusland og USA-Europa, ligesom Taiwan og Mellemøsten er potentielle konfliktområder.

Læs også: Kom på forkant med benspænd i din forsyningskæde

Den moderne digitale økonomi skaber nye sårbarheder for danske produktions SMV’er (små og mellemstore virksomheder, red.). SMV’er er ofte afhængige af eksport for at vækste deres forretning, og derfor har geopolitiske kriser som supply chain forstyrrelser og mulige markedsadgangsrestriktioner større konsekvenser for dem end for store virksomheder. 

”SMV’er er også særligt sårbare overfor cyberangreb som tyveri af IPR, sabotage og ransomware. Ny forskning afslører mangel på viden om cybersikkerhed blandt danske produktions SMV’er. Også det nye EU NIS2-direktiv indeholder strengere krav om cybersikkerhed til virksomheder, som også omfatter danske produktions SMV’er. Endelig har en ny kortlægning afsløret en lav grad af parathed til cybersikkerhed blandt danske SMV’er”, fortæller professor Jan Stentoft, der er leder af projektet ”Cybersikkerhed og forretningskontinuitet”.

Få styr på sårbarheder

Det er projektets formål at styrke danske produktions SMV’ers niveau af cybersikkerhed. Det sker ved at identificere og adressere sårbarheder i deres forsyningskæder og dernæst identificere de kapabiliteter, der er nødvendige for at kunne håndtere sårbarhederne. 

Arbejdet bliver baseret på fremtidsscenarier for to kritiske infrastrukturområder (forsvar og it- og kommunikationsteknologi). SMV’erne trænes i en firefaset procesmodel til at sikre ’supply chain resilience’, som er en model, der er udviklet i et eksisterende Industriens Fond projekt. 

Læs også: Data styrker forsyningskædens modstandsdygtighed 

Træningen i cybersikkerhed bidrager også til at øge vidensniveauet om cybersikkerhed generelt blandt SMV’erne. Projektet har desuden et særligt fokus på at sikre tværorganisatorisk forståelse for cybersikkerhed i valget af konkrete løsninger samt at ændre et omkostningsfokus til et fokus, hvor konkurrencemæssige fordele skabes ved at excellere indenfor cybersikkerhed.

Fokus på forsvar og IKT

Projektet har et særligt fokus på forsvarsindustrien samt IT- og kommunikationsteknologiindustrien samt tilgrænsende industrier. 

”Projektet udvikler en række fremtidsscenarier for virksomheders forretningsmiljøer med forskellige geopolitiske og cybermæssige udviklinger. Det tager afsæt i et netop afsluttet projekt hos Industriens Fond, hvor der er udviklet en procesmodel til at øge robustheden af SMV’ers forsyningskæder. Procesmodellen har fokus på at identificere, hvilke sårbarheder SMV’er har i deres forsyningskæder, samt hvilke kapabiliteter virksomheder bør have for at kunne håndtere sårbarhederne, se scr-smv.dk. I dette nye projekt arbejder vi videre med procesmodellen, som programmeres til et online digitalt værktøj og tilføjes nye sårbarheder og kapabiliteter set i lyset af cybertrusler og geopolitiske spændinger”. 

Det er tanken, at 50 virksomheder skal deltage i arbejdet med procesmodel for supply chain resilience, modtage træning i cybersikkerhed samt deltage i simuleringsspil. Projektet bliver gennemført i et samarbejde mellem tre institutter på SDU, som bidrager med hver deres faglighed.

Fakta om projektet

 • Projekt fra Industriens Fond.
 • Projektvarighed 2,3 år.
 • Bevilling på 8,5 millioner DKK.
 • www.cyber-smv.dk.

Projektgruppen

 • Jan Stentoft, professor, projektleder, Institut for Entreprenørskab & Relationsledelse, SDU.
 • Ole Stegmann Mikkelsen, lektor, Institut for Entreprenørskab & Relationsledelse, SDU.
 • Olivier Schmitt, professor (mso), Center for War Studies, SDU.
 • Vincent Keating, lektor, Center for War Studies, SDU.
 • Amelie Theussen, lektor, Forsvarsakademiet.
 • Marco Peressotti, lektor, Institut for Matematik og Datalogi, SDU.
 • Peter Mayer, adjunkt, Institut for Matematik og Datalogi, SDU.
 • Fabrizio Montesi, professor, Institut for Matematik og Datalogi, SDU.
 • Narongrit Unwerawattana, videnskabelig softwareudvikler, Institut for Matematik og Datalogi, SDU.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Fremtidssikring af danske virksomheders forsyningskæder

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Opdateringer af Dynamics 365 reduceres fra syv til fire årligt

Mere fra...

01.12.2023SCM.dk

Plast genbruges i kæmpe mængder til øltransport

01.12.2023SCM.dk

Luftfarten sætter turbo på omfattende omstilling

01.12.2023SCM.dk

ESG og robotter præger det moderne lager

30.11.2023SCM.dk

Nye millioner til Klimakompasset vil gavne SMV’er

30.11.2023SCM.dk

Elektrisk lastbil vinder stor pris

29.11.2023SCM.dk

Bølge af betalingssvindel udfordrer e-handelen

29.11.2023SCM.dk

Nyansættelse skal løfte bæredygtigheden

28.11.2023SCM.dk

Pakkelevering i Sydjylland stiger markant

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Mod historisk CO2-neutralitet i 2050 | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Mette Kaagaard, administrerende direktør hos Microsoft i Danmark & i Island, som vil tale om "Mod historisk CO2-neutralitet i 2050".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia