Greater Copenhagen ligger i top i OECD inden for udvikling af grøn teknologi

Greater Copenhagen er blandt de bedste regioner i OECD, når det gælder grønne patenter, grønne jobs og grøn forskning. Det viser en ny OECD-rapport. Rapporten præsenterer også 13 anbefalinger til, hvordan Greater Copenhagen kan fastholde og udvikle sin position som en fremtrædende grøn innovationshub.

Greater Copenhagen udmærker sig som et førende center for grøn innovation og ligger i top 4 procent (12 ud af 328) af OECD-regionerne, når det gælder antallet af grønne patenter per indbygger. Foto: 123rf.com

24.10.2024

SCM.dk

Mange af de nye teknologier, der er nødvendige for, at OECD's byer og regioner kan nå deres klimamål for 2050, er stadig på et tidligt udviklingsstadie. Men lokale tiltag kan fremskynde udviklingen. Desuden skaber investeringer i grøn innovation nye job og styrker regionernes konkurrenceevne på det globale marked, lyder det ifølge en ny OECD-rapport, "The geography of green innovation hubs in OECD regions". Rapporten blev præsenteret på OECD Local Development Forum 2024, arrangeret af OECD og Greater Copenhagen.
Rapporten kortlægger niveauet af grøn innovation og forholdet mellem grønne patenter og lokale arbejdsmarkeder på tværs af 328 OECD-regioner og zoomer også ind på Greater Copenhagen, som har bidraget med data til analysen.

Rapporten viser, at Greater Copenhagen udmærker sig som et førende center for grøn innovation og ligger i top 4 procent (12 ud af 328) af OECD-regionerne, når det gælder antallet af grønne patenter per indbygger. Hele 22 procent af regionens patenter er inden for grønne teknologier, mens OECD-gennemsnittet er 16 procent.

Størstedelen af de grønne patenter, der blev udviklet mellem 2000-2021 i Greater Copenhagen, var rettet mod at begrænse klimaforandringerne, for eksempel teknologier til at reducere udledningen af drivhusgasser i forbindelse med energiproduktion og produktion af bæredygtige varer.

Greater Copenhagen har også succes med at skabe grønne jobs. I 2021 udgjorde grønne jobs 24,7 procent af beskæftigelsen, hvilket er 7 procentpoint mere end OECD-gennemsnittet.

Grøn forskning er et andet succesfuldt område, hvor regionen udmærker sig. Tre af verdens fem bedste universiteter inden for bæredygtighedsforskning ligger i Greater Copenhagen, viser rapporten.

Greater Copenhagen har fordel af stærke partnerskaber mellem universiteter, virksomheder og offentlige organisationer, men står over for udfordringer med at sikre adgang til grønne kompetencer og finansiering. Rapporten fremhæver 13 konkrete anbefalinger, der kan hjælpe Greater Copenhagen med at fastholde sin stærke position i den grønne omstilling.

En af dem er at styrke de eksisterende samarbejder både inden for og på tværs af grænsen. Det vil gøre det muligt for regionen at udvikle flere teknologier, som når hurtigere ud på markedet og skaber økonomisk værdi. Bedre fælles finansieringsmekanismer mellem landene og løsninger på administrative og juridiske grænsehindringer vil styrke samarbejdet yderligere, mener OECD.

Indsatsen for at øge optaget af STEM- og erhvervsuddannelser for at matche behovet for arbejdskraft og en mere fleksibel lovgivning for rekruttering af arbejdstagere fra tredjelande er to andre konkrete forslag.

Læs også: Flere modne akademikere bliver på arbejdsmarkedet

Jan Hendeliowitz, bestyrelsesmedlem i Greater Copenhagen og tidligere formand for OECD-LEED Committe, deltog i præsentationen af analysen sammen med OECD på konferencen:

”Det er meget glædeligt, at OECD med denne rapport bekræfter, at Greater Copenhagen ligger i top, når det gælder grøn innovation, som tidligere analyser også har vist. Der er et stærkt engagement i regionen for at udvikle teknologi til at nå klimamålene, og det afspejles tydeligt i analysen. Samtidig står vi over for udfordringer og forhindringer, som vi arbejder hårdt på at finde løsninger på. OECD kommer med konkrete anbefalinger, som vi kan tage til os og lade os inspirere af i vores fortsatte bestræbelser på at fastholde og udvikle Greater Copenhagens stærke grønne position”, sagde Jan Hendeliowitz.

Kilde: Greater Copenhagen

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

18.06.2025SCM.dk

DSV-topchef angribes for brutal ledelsesstil

18.06.2025SCM.dk

Seneste bøde: Betaler 4 millioner kroner for vildledende klimaudsagn

12.06.2025SCM.dk

Vestlige lande udskyder klimahandling med kreative undskyldninger

11.06.2025SCM.dk

Dårligt arbejdsmiljø koster Danmark milliarder hvert år

10.06.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Et samarbejde der forenkler din pallehåndtering

07.06.2025SCM.dk

Eksport holder stand trods Trumps toldmure

06.06.2025SCM.dk

Grøn magt i Danmark er i erhvervslivets hænder

05.06.2025SCM.dk

CEO Kasper Tranberg står nu i spidsen for brændstofforsyning til dansk luftfart

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
CQI and IRCA QMS Lead Auditorkursus baseret på ISO 9001:2015 (English)

5 dages intensivt kursus der giver dig den fornødne viden og færdigheder, så du efter endt træning kan organisere og lede audits af kvalitetsledelsessystemer baseret på ISO 9001:2015. CQI and IRCA Nr.: 17898

Dato

23.06.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Afvigelseshåndtering og årsagsanalyse

I forbindelse med lukning af afvigelser og andre interne udfordringer er det meget vigtigt at få lavet en ordentlig årsagsanalyse. Årsagsanalysen laves for at identificere de grundlæggende eller underliggende årsager, få dem rettet og dermed forhindre gentagelser. Det sker jo af og til, at vi løser det samme problem igen og igen.

Dato

24.06.2025

Sted

Odense

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

24.06.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Microsoft 365 Update

Få overblikket over de vigtigste nyheder i Microsoft 365 og Copilot hver måned.

Dato

25.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Microsoft Fabric Update

Unleash the boundless potential of Microsoft Fabric: Your monthly source for cutting-edge news and limitless opportunities.

Dato

25.06.2025

Tid

15:00

Sted

Online

Implement Consulting Group
Webinar
Enhancing production planning in SAP

Unlocking the power of PP/DS for future efficiency

Dato

26.06.2025

Tid

09:30

Sted

Online