Hvorfor er virksomhedens helt nye ERP-løsning allerede forældet – og hvordan undgår du det?

Vi oplever det for ofte hos virksomhederne: ERP-løsningen er spritny. De største og dyreste servere er indkøbt. Og efter 1-2 års implementering og tusindvis af timer er man endelig klar til at tage løsningen i brug. Men i stedet for at glæde sig over at være nået i mål er man blevet overhalet indenom af udviklingen og forretningens ændrede behov – og den nye og dyre ERP-løsning virker allerede forældet.

25.10.2016

Sune Lohse,, SCM.dk

Om skribenten

Sune Lohse er ERP- og Dynamics NAV-ekspert. Han startede sin karriere hos Navision Software og er i dag Chief Strategy Officer hos Abakion.

I ERP-strategibogen giver han i alt syv anbefalinger til virksomheder, der overvejer at anskaffe et nyt ERP-system. 

Den teknologiske udvikling er svær at holde trit med. Vi oplever kunder vokse for hurtigt ud af deres ERP-løsning – og deres opfattelse af, hvad der giver værdi, har ofte ændret sig, når løsningen er klar. De har svært ved at vurdere, hvordan deres verden ser ud om blot et år, og det er ikke til at forudse, om man skal skalere sine systemer efter vækst eller stagnation. 

Mobiltelefoner er et godt eksempel på, hvordan tiden har ændret sig. For 10 år siden var det normalt at have sin mobil i fem år, i dag er det flot, hvis man har den i to.

Huset blev for småt, da vi fik flere børn?

Men det er selvfølgelig også nemmere at udskifte sin mobil end sit ERP-system, så sammenligningen er nok ikke helt rimelig. Bør man måske hellere sammenligne ERP-systemet med et huskøb? Når vi er unge og køber hus, har vi måske færre midler og en forventning om at skulle have to børn. Men så viser det sig, at vi fik tre børn, og som tiden går, ændrer vores ønsker om huset sig. Skal man så flytte eller bygge ud? Uanset hvad er det ofte kompliceret og besværligt, på samme måde som mange firmaer synes det er med ERP-systemet. Man får lavet et fundament, der er for småt, og det er dyrt og besværligt at få det skiftet ud. Løsningen hedder Cloud.

Stor SAP kunde anvender Dynamics NAV som ERP-løsning

At have en Cloud strategi handler ikke kun om, hvorvidt man vil have sine egne servere stående i kælderen, eller om man kan føle sig tryg ved at have sine forretningsdata lagret hos en hostingpartner. Det handler i høj grad også om implementeringshastighed.

Vi har en kunde med hovedkontor i Danmark, som kører SAP som ERP-system. Men deres meget kraftige vækst i Asien kan de ikke få understøttet med dette store ERP-system, da implementering og opsætning tager lang tid. Derfor valgte de for nogle år siden Dynamics NAV på en Azure Cloud-løsning som midlertidigt system på nogle af deres lokationer, så de kunne komme hurtigt i gang. Det viste sig at være så effektivt, at alle deres lokationer i Asien nu kører ”midlertidige Dynamics NAV-løsninger i skyen” (om de så nogensinde når til at rulle SAP ud derude, kan man jo kun gætte på).
 

Med Cloud kan ERP-systemet være næsten lige smidigt som mobilen

Opsætningen på din mobil ændrer du hurtigt og nemt, så den hele tiden passer til dine aktuelle behov. Bør virksomhedens ERP-løsning egentlig ikke være lige så hurtig og smidig at sætte op, så den lynhurtigt kan tilpasses forretningens ændrede behov – som for eksempel at følge med virksomhedens vækst på markederne i Asien? Der er hverken tid eller råd til lange implementeringsforløb og stivnede ERP-løsninger. Med Cloud kan virksomheden netop få den nødvendige fleksibilitet og hurtige implementering, som mange virksomheder sukker efter.

Cloud er som en kæmpe villa, hvor man kun bruger et lille hjørne

Når I skal opgradere eller udskifte virksomhedens ERP-løsning, bør I overveje Cloud. At have en Cloud-strategi er som at få stillet en kæmpe villa til rådighed, men kun betale for det, man bruger af den. Man kan starte i det små og vokse, efterhånden som behovet opstår. Og man kan endda skrue ned igen, ”når ungerne flytter hjemmefra”.

Når vi sætter ERP-systemer op som Cloud-løsninger, sker det lynhurtigt. Teknikken er så fleksibel i dag, at det faktisk mere er ERP-systemerne, der tager tiden at sætte op og opgradere, end det er teknikken bag. Så hvad angår servere, performance, dataplads, ram og alle disse smarte ting – så kan vi faktisk allerede i dag skifte det ud ligeså hurtigt som vores mobiltelefon.

Så det eneste, vi mangler nu, er, at både kunder og ERP-leverandører bliver bedre til at implementere standard ERP-løsninger i stedet for kundetilrettede løsninger. Når det sker, kan kunderne få opdateret deres servere og ERP-løsninger stort set uden, de selv opdager det.

Det har jeg skrevet mere om i en bog, der handler om ERP-strategi, som du kan læse gratis her.

Syv anbefalinger til et sundt og foranderligt ERP-system

1. Overvej en Cloud-strategi
2. Fokusér på værdi og forandringsparathed
3. Vælg "Best Practice" skalérbar standardfunktionalitet
4. Hav en strategi for fleksibel håndtering af stamdata
5. Vælg løbende driftsomkostninger frem for store investeringer
6. Overvej en strategi for opgraderinger, hvor kun relevante data er med
7. Vælg en behovsdrevet ERP-strategi – måske med forskellige platforme?

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

03.05.2024SCM.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

03.05.2024SCM.dk

SMV’er får nye værktøjer til at fastholde og rekruttere unge medarbejdere

03.05.2024SCM.dk

Cybersikkerhed er en klar konkurrencefordel

02.05.2024Axacon A/S

Sponseret

10 grunde til at du bør overveje et dedikeret WMS

30.04.2024SCM.dk

SAP-værktøjer skal accelerere bæredygtig cloud-udvikling

30.04.2024SCM.dk

COO vil industrialisere COOP’s processer

29.04.2024SCM.dk

Virksomheder får hjælp til at navigere i AI-landskabet

26.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Zebra MC9400 & MC9450 håndterminaler

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle