Hybrid 3D-print udvikler prototyper på rekordtid

Med en ny hybrid fremstillingsmetode, der kombinerer formkonstruktion, plaststøbning og 3D-print, udvikler Carmo A/S funktionelle prototyper på rekordtid og med et minimalt forbrug af ressourcer. Fond kalder løsningen fremtiden for dansk industri.

Ved den traditionelle metode til at sprøjtestøbe en plastkomponent udvikler og fremstiller man et prototypeværktøj af aluminium. Det kan tage 2-6 uger. Med hjælp fra 3D-print tager det 1-2 dage. Foto: Carmo A/S.

29.10.2021

SCM.dk

Virksomheder, der får udviklet og fremstillet plastkomponenter til produkter eller medical devices i plast, kan i fremtiden spare både tid, penge og miljøaftryk ved at holde sine aktiviteter i Danmark. Det er en realitet hos virksomheden Carmo A/S, der fremstiller plastkomponenter gennem sprøjtestøbning – en teknologi hvor flydende plast sprøjtes ind i en støbeform eller ”værktøj”. 

Ved den traditionelle metode til at sprøjtestøbe en plastkomponent udvikler og fremstiller man et prototypeværktøj af aluminium. Det kan tage 2-6 uger. Udviklingen af den endelige prototype kræver ofte flere rul med flere prototyper og dermed flere værktøj. Med en ny hybrid fremstillingsmetode, der benytter 3D-print (også kaldet Additive Manufacturing) til produktion af værktøjer, kan man udvikle og producere prototyper på 1-2 dage. 

”Den nye metode til rapid prototyping betyder, at vi i nogle tilfælde kan halvere udgifterne ved produktudvikling og produktets time-to-market. Dertil reduceres mængden af spild, og vi får mulighed for at udvikle værktøjer, der giver en langt mere robust volumenproduktion. Den kan vi tilmed tilbyde at producere i Danmark, da vi råder over et højt automatiseret produktionsapparat. Det gør det muligt for os at konkurrere med Asien prismæssigt på nogle typer produktioner”, forklarer udviklings- og teknologidirektør hos Carmo A/S, Anders Johnsen.  

Hurtigere fremstilling af sprøjtestøbte prototyper 

Med den nye metode til fremstilling af prøveværktøjer til sprøjtestøbte prototype plastemner kan man, i forhold til et traditionelt prototypeværktøj i stål eller aluminium, hurtigere lave tilpasninger af emnedesignet og afprøve alternativt værktøjsdesign. Dermed kan man på kort tid udvikle det færdige produkt med stor nøjagtighed i forhold til egenskaber, udseende, materialevalg og ikke mindst værktøjsdesign til produktionsværktøjet.  

Ferrosan Medical Devices A/S producerer gelatine-baseret hæmostatiske produkter til standsning af blødninger under operationer. Da selskabet skulle teste to nyudviklede plastkomponenter gennem en VoC (Voice of Customer) proces, skulle de inden for få uger fremstille støbeforme til sprøjtestøbning af prototype plastemner. Af den grund valgte de at prøve kræfter med Additive Manufacturing til hurtig fremstilling af støbeforme til prototyper.  

Læs også: Selvom 3D-print vinder indpas i industrien, halter SMV’er bagefter

”Med Additive Manufacturing fik vi meget hurtigt de første gode prototyper, som vi kunne justere på og gøre bedre. Der gik cirka tre uger, fra vi startede processen, til vi havde vores nye plastkomponenter klar til evaluering hos kunden. Det er den tid, det normalt tager at fremstille én prototype støbeform af metal, og der skal som regel bruges flere støbeforme for at finde det optimale design. Af den grund er Additive Manufacturing en fremstillingsmetode, vi kommer til at bruge meget mere, hvor det giver mening”, fortæller Tommy Persson, Project Engineer hos Ferrosan Medical Devices A/S. 

Fond for 3D-print: Hybrid fremstilling er en del af fremtiden for bæredygtig produktion 

Hos Dansk AM Hub håber direktør Frank Rosengreen Lorenzen, at flere virksomheder vil undersøge mulighederne ved hybrid fremstilling ved at implementere 3D-print i udviklingsprocessen.

Ifølge ham vil det være en stor konkurrencemæssig fordel for dansk industri, da 3D-print og hybrid fremstilling kan generere store økonomiske og miljømæssige besparelser, hvis det anvendes rigtigt. Fokus skal være på at udvikle kvalitet, robusthed og holdbarhed og undgå transport, materialespild og store varelagre: 

Læs også: Nu printer igus kunstig intelligens ind i deres komponenter

”De store produktionssystemer, som forsyner os i dag, fokuserer på at producere i så stor volumen som mulig til så lille en omkostning som mulig, men kravene til fremtidens produktion er, at denne også gøres så bæredygtig som overhovedet muligt. Og her kan hybrid fremstilling være et godt første skridt. I Dansk AM Hub har vi undersøgt de miljømæssige fordele ved hybrid fremstilling fremfor klassisk produktion, og de mange fordele er tydelige”, fortæller Frank Rosengreen Lorenzen og fortsætter:

”Jeg ser frem til, at vi sammen med de dygtige producenter og eksperter som Carmo A/S kan bygge et stærkt dansk økosystem omkring teknologien, så vi kan vise resten af verden, hvordan vi designer, udvikler og producerer fremtidens grønne produkter. For Carmo er et godt eksempel på det, der skal til for at højne niveauet for mere bæredygtig produktion i Danmark. Det handler om at kunne sit håndværk, kende sine kunder og industriens behov samt inddrage samarbejdspartnere tidligt i udviklingsprocessen”. 

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.07.2024SCM.dk

Virksomheder styrker it-sikkerhed med mærkningsordning

16.07.2024SCM.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

01.07.2024SCM.dk

Region Syddanmark investerer halv milliard i løsning til blodprøveanalyser

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup