Indsamling af bæredygtighedsdata volder problemer

Årlig global SAP-undersøgelse afslører, at danske ledere mener bæredygtigheds-tiltag bidrager til forbedrede forretningsresultater, men over 96 procent rapporterer også om problemer med at indsamle eller analysere data for at overholde lovgivningen.

Årlig global SAP-undersøgelse afslører, at danske ledere mener bæredygtigheds-tiltag bidrager til forbedrede forretningsresultater, men over 96 procent rapporterer også om problemer med at indsamle eller analysere data for at overholde lovgivningen. Foto: 123rf.com

07.12.2023

SCM.dk

SAP har udgivet resultaterne af sin årlige bæredygtighedsundersøgelse, som viser, at 94 procent af de adspurgte danske ledere vil fastholde eller øge deres investeringer i bæredygtighedstiltag inden 2026 i jagten på større økonomisk afkast. 

Den globale undersøgelse af over 4.700 virksomhedsledere, herunder over 100 fra Danmark, er den tredje udgave af SAP's årlige bæredygtighedsundersøgelse, der udforsker de vigtigste motiver og udfordringer for organisationer, som ønsker at reducere deres miljøpåvirkning i stor skala. 

Undersøgelsen indikerer, at Danmark er længere end mange af de lande, som landet normalt sammenligner sig med, og at de miljøstrategier, som Danmarks virksomhedsledere har implementeret, allerede resulterer i forbedrede forretningsresultater. Mere end fire ud af ti (42 procent) mener, at forbedret omsætning, overskud og vækst skyldes deres miljøtiltag sammenlignet med 31 procent i resten af verden.

En af grundene til denne succes kan være den langsigtede strategi, som danske virksomheder har anvendt. 15 procent af de danske respondenter sagde, at de har indsamlet data om miljømæssig bæredygtighed i over 20 år. Det står i markant kontrast til Tyskland (1 procent), Storbritannien (1,3 procent), Frankrig (3,5 procent) og USA (4,3 procent).

Det betyder ikke, at danske ledere har det nemt. Næsten en tredjedel (32 procent) har svært ved at bevise afkastet af investeringen, 41 procent er usikre på, hvordan miljøtiltag passer sammen med organisationens strategi, og næsten en tredjedel (32 procent) føler, at de mangler den nødvendige ekspertise til at gennemføre effektive tiltag. Hvis der ikke tages hånd om dette, vil det gøre langsigtede fremskridt sværere at dokumentere og opretholde. 

Tidligere blev tiltag til at beskytte planeten måske kun set som en moralsk eller etisk forpligtelse, men erhvervslivets mindset har udviklet sig, og i dag ser danske virksomheder i stigende grad de langsigtede økonomiske fordele, da over en tredjedel (35 procent) svarer, at indtægts- og overskudsmuligheder er en af de vigtigste incitamenter for bæredygtighedstiltag.

Selv i et marked plaget af inflation, problemer i forsyningskæden og stigende leveomkostninger står mange danske ledere fast på deres miljøforpligtelser, da de ser bæredygtighedstiltag som et middel til at kompensere for økonomisk usikkerhed. 52 procent af de danske ledere forventer nu at se et positivt økonomisk afkast af deres investeringer i bæredygtighed inden for de næste fem år.

I en kommentar til undersøgelsen siger Mikkel Stavnsbo, administrerende direktør i SAP Danmark: 

"Tag ikke fejl, vores undersøgelse viser, at det er på tide, at flere finansledere kommer på banen og bider mærke i, hvordan bæredygtighedstiltag kan gavne netop deres forretning. Efterhånden som det at tage skridt til at forbedre bæredygtigheden i forretningsmodellen bliver mere end bare et moralsk spørgsmål, og danske ledere ser langsigtede materielle gevinster, skal CFO'er og andre ledere tage en aktiv rolle i at levere køreplanen. Nu, hvor der er overskud på spil, kan finansafdelingen hjælpe med at drive en gennemgribende bæredygtighedstilgang for at levere det bedst mulige afkast”.  

På trods af sammenhængen mellem bæredygtighedstiltag og langsigtet indtjening viser SAP's undersøgelse, at danske virksomheder ikke inddrager finanscheferne i bæredygtighedsarbejdet, og det bremser udviklingen.

I øjeblikket er det kun 3 procent af virksomhederne, der har givet deres finansdirektør ansvaret for at sætte den strategiske retning for bæredygtighedsindsatsen. I stedet tilfalder det en række andre ledere, herunder CEO'er (32 procent), Chief Information Officers (21 procent) og bestyrelsen (10 procent). 

Og når det kommer til ansvar for resultaterne, er CFO'en lige så marginaliseret. Kun 9 procent har tildelt CFO'en ansvaret i Danmark og foretrækker i stedet at lægge ansvaret over på CEO'en (42 procent), Chief Sustainability Officer (34 procent) og CIO'en (28 procent). I betragtning af fokus på overskud og tab, omkostningsstyring og økonomiske resultater, er det måske mere naturligt for CFO'en at tage føringen på bæredygtighedsområdet? Da 31 procent af danske virksomhedsledere nævner finansieringsproblemer som en af de fem største barrierer for at gøre noget ved bæredygtigheden, og 27 procent kæmper for at få støtte fra ledende stakeholders til at gøre en fælles indsats, kan CFO'en være den forkæmper, de har brug for.

Måling af bæredygtighedsindsatsen er stadig en udfordring for danske virksomheder. Kun 36 procent kan spore Scope 1-udledninger (drivhusgasudledning, der produceres direkte) i en "høj grad". Kun 31 procent sporer Scope 2 (indirekte udledninger forbundet med den energi, en virksomhed køber) i en "høj grad", og kun 27 procent sporer Scope 3-udledninger (produceret på tværs af forsyningskæden) i en "høj grad". Så selv om Danmark er førende på bæredygtighedsområdet, er der meget plads til forbedring. Som et resultat af de eksisterende mangler tyr lederne til estimater eller "mavefornemmelser", når de oplyser om miljøpåvirkning. Danske ledere kæmper også med at indføre en standardiseret rapporteringsramme, hvor over en tredjedel (34 procent) ikke har nogen konsekvent metode til at beregne deres produkters miljøpåvirkning.

Læs også: Luftfarten sætter turbo på omfattende omstilling

Denne tvetydighed forværres yderligere af brugen af modstridende målemetoder til rapportering. Mens lederne i overvældende grad bruger direkte målinger til at spore energiudledninger (74 procent), ressourcetilgængelighed (71 procent), fast affald (79 procent) og materialeforbrug (78 procent), er de afhængige af gætterier og estimater for vandforurening (74 procent), påvirkning af forsyningskæden (68 procent), tab af natur (86 procent) og luftforurening (89 procent). Det fører til, at over 96 procent rapporterer om problemer med at indsamle eller analysere data for at overholde lovgivningen, på et tidspunkt, hvor danske ledere allerede skal navigere i en række skiftende regler, skatter og afgifter i forbindelse med deres CO2-aftryk.

Stephen Jamieson, Global Head of Circular Economy Solutions, SAP, siger: 

"I et klima, hvor strengere regler nu kræver, at virksomheder offentliggør miljøpåvirkning, risikerer ledere, der ikke kan rapportere disse data nøjagtigt, ikke kun beskyldninger om greenwashing, men bøder og skade på omdømmet. Fokus på at implementere en standardiseret rapporteringsramme vil sikre, at virksomheder underbygger deres grønne troværdighed, får målt rigtigt og sætter gang i indsatser, der direkte vil føre til langsigtet forbedring. Organisationer kan bruge disse data til at redesigne produkter, genbruge materialer, reducere affald og regenerere naturlige systemer på tværs af forsyningskæden - og dermed sætte skub i den cirkulære økonomi”.

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup