Jysk: Software til automation kræver erfaring

Jysk er en af de virksomheder i Norden, der har størst erfaring med at implementere software til komplekse, højautomatiserede lageranlæg, men: ”Vi har stadig brug for eksterne eksperter, der kan hjælpe”.

Jysks lager i Uldum i Østjylland. Foto: J.W. Luftfoto..

23.09.2013

SCM.dk

”Styresoftware giver altid anledning til problemer, og der er altid en række følgeomkostninger, som ingen havde forudset”, lyder det fra Henrik Bøgelund, supply chain direktør, Jysk. Foto: Privat. .

Jysk har etableret nogle af de største automatiserede lagre i Nordeuropa, først i Sverige, dernæst i Uldum i Danmark og sidst i Polen. Alligevel er det tydeligt, når man taler med den øverst ansvarlige for disse etableringer, at implementering af særlig styresoftware ikke er en spadseretur i den lokale park.

Læs også: Fejl i software til automation koster kassen

”Styresoftware giver altid anledning til problemer, og der er altid en række følgeomkostninger, som ingen havde forudset. Jeg tror aldrig, det kan blive 100 procent, men vi har dog på den hårde måde efterhånden lært en del om, hvordan vi reducerer mængden af fejl og negative følgevirkninger”, fortæller supply chain direktør Henrik Bøgelund.

Vilkårene ændrer sig lynhurtigt
Den væsentligste årsag til, at softwareprojekter går skævt, er ifølge Henrik Bøgelund den simple, at automationsprojekter altid spænder over en længere årrække, og at der i tidsrummet fra analyse og beslutningsgrundlag til den endelige implementering uundgåeligt sker ændringer i forretningen.

”Det kan ikke undgås, at varesortimentet ændrer sig. Hvis vi for eksempel går fra mange små kartoner til en meget større mængde store kartoner, får det hurtigt store konsekvenser for lageranlæggets kapacitet, design og funktionalitet”, fortæller han.

Andre årsager til skæve projekter omfatter manglende intern erfaring, manglende afstemning mellem behov og softwarefunktionalitet, manglende emuleringer og det forhold, at tidspres kan presse forberedelsen, så den bliver mangelfuld.

Læs også: Automatisering sætter fart på lageret

Seks gode råd
Henrik Bøgelund fremhæver seks anbefalinger til virksomheder, der står over for at implementere software til et automatiseret anlæg:

  1. Foretag en grundig følsomhedsanalyse, hvor I afdækker de steder, det kan gå galt. Det skal med i den kravspecifikation eller Functional Design Specification (FDS), som leverandøren efter Bøgelunds mening skal skrives, og kunden med stor omhyggelighed skal godkende.
  2. Foretag tests i form af emulering så tidligt og så ofte som muligt. Det koster en del, men det er altid langt, langt billigere at rette fejl før idriftsættelse end efter.
  3. Brug erfarne eksterne rådgivere. Det er så komplekst, og der sker hele nye udviklinger i teknologi, regler etc., at det er nødvendigt.
  4. Er I mindre erfarne på dette område, så pas på med at tage den nyeste teknologi i anvendelse. Ny teknologi kan give fordele, men risikoen kan også være høj.
  5. Analysér kilder til fejl i software, projekt, integration, forretningsvilkår etc. Hvad sker der, hvis omsætningens stiger eller falder 20 procent? Hvad sker der, hvis en nøgleprojektleder bliver syg eller forlader virksomheden? Risikoanalysen skal indeholde en plan B og C for alle risici, og styregruppemøderne skal placeres, så gruppen kan tage stilling til risiciene i rette tid.
  6. Ledelsen, som sponsorerer projekt, skal være indstillet på, at indkøring af software til automation tager lang tid. Der dukker altid en stribe uforudsete følgeomkostninger op.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

24.05.2024SCM.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

24.05.2024SCM.dk

Bliv klogere på brug af kunstig intelligens i jeres forsyningskæde

23.05.2024SCM.dk

Ny alliance vil udvikle nye danske ChatGPT’er

22.05.2024SCM.dk

90 millioner kroner skal styrke dansk tech innovation

21.05.2024SCM.dk

Milliarder skal forgylde fremtidens kvanteteknologi

20.05.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - Loyalty, brand identity, and time matter

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup