Lidl offentliggør alle leverandører af tøj og sko

Som den første dagligvarekæde i Danmark offentliggjorde Lidl i fredags en liste over de ca. 650 virksomheder, der fremstiller tøj og sko til selskabets eget sortiment. Bagved ligger et ønske om mere transparens og værdi for pengene, og et håb om at konkurrenterne følger trop.

Det er samtlige af Lidls leverandører af tøj og sko, der er blevet offentliggjort. Foto: Lidl.

18.09.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

Selvom aktører som Bestseller i beklædnings- og modeindustrien har gennemført lignende tiltag, så er graden af transparens i sektoren stadig ikke der, hvor mange mener den burde være.

Og det er netop et ønske om mere gennemsigtighed og generel ansvarlighed, der har fået Lidl til – som den første dagligvarekæde i Danmark – at offentliggøre listen med de mange producenter, forklarer selskabets indkøbschef, CCO Mikko Forsström.

”Vi oplever en stigende interesse fra forbrugerne i, hvor deres varer kommer fra, og derfor også et øget behov for transparens i vores arbejde, ikke mindst i forsyningskæden. Med initiativet her vil vi demonstrere, at vi påtager os vores ansvar inden for sortiment, medarbejdere, miljø, samfund og forretningspartnere langs hele værdikæden,” siger han.

Lidls indkøbschef, CCO Mikko Forsström, håber at kædens initiativ vil inspirere konkurrenterne til at tage det samme skridt. "Personligt er det tæt på hjerte", siger han. Foto: Lidl.

En lang, svær og omfattende proces
Processen der har gået forud for fredagens offentliggørelse, har ifølge Mikko Forsström været både svær og omfattende, og har ikke mindst taget lang tid. Det skyldes både ambitionsniveauet og de forhold, leverandørerne har skullet indordne sig under, eksempelvis Lidls egen Code of Conduct.

”Vi kommer ud med listen på dette tidspunkt, fordi vi nu har en komplet opgørelse over alle vores leverandører af tekstiler og sko. Det sidste skridt, fra 99 til 100 procent, har nok været det største, og vi har været hårde og sagt, at de leverandører, der ikke vil være med, de kan ikke længere levere til os. Det kan være et langt sejt træk, men vi tror på vores samarbejdspartnere og vi arbejder sammen med dem om at forbedre eventuelle mangler. Og det er kun, hvis vi oplever, at de ikke vil eller kan forbedre situationen, ser vi os nødsaget til at afbryde samarbejdet. Det sker dog utroligt sjældent. Så in the end er alle glade”, fortæller han.

Udover ønsket om mere transparens, så handler offentliggørelsen også om, at man vil tilbyde forbrugerne og sine kunder det bedst mulige produkt. Ikke som sådan ud fra et kommercielt hensyn – med Mikko Forsströms ord regner man ”ikke med et decideret overskud” – men fordi man gerne vil gøre en forskel i et større perspektiv.

”Vi vil gerne redefinere discountbranchen og give folk mere for pengene i form af ansvar, kvalitet, omtanke og transparens. Og så håber vi, at vores konkurrenter følger trop og kommer med lignende tiltag. Forhåbentlig arbejder de allerede på det; det vil jo være bedst for alle parter”, siger Mikko Forsström.

Direktør for DIEH, Mikkel Stenbæk Hansen, ser med positive øjne på Lidls beslutning. Foto: Morten Pors.

DIEH: Interessant initiativ - behov for flere fælles løsninger
En af de organisationer, der ser med positive øjne på Lidls beslutning, er Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH), hvor man med direktør Mikkel Stenbæk Hansens ord "...er glade for at se, at den danske dagligvarebranche generelt har igangsat en lang række forskellige initiativer inden for etisk handel de seneste par år og dermed bidrager til at nå DIEHs mål."

"Vi kan se af de mange forskellige initiativer, at der er mange forskellige måder at fremme etisk handel. Vi synes, at Lidls initiativ er interessant – også selvom det er rigtigt, at det er set før uden for dagligvarebranchen. I DIEH arbejder vi for at udvikle fælles løsninger på komplekse problemstillinger, og jeg kunne godt ønske mig flere fælles løsninger ift. etisk handel på tværs af detailhandlen – naturligvis inden for lovens rammer", siger han.

Tekstiler og sko er selvsagt kun en ganske lille del af udvalget i et supermarked som Lidl eller deres konkurrenter i detailsektoren. Fra DIEHs side ser man gerne, at de ansvarlige tanker breder sig til andre produktkategorier.

"Der er ikke nogen tvivl om, at der er behov for at arbejde for mere etisk handel og ansvarlighed i værdikæder også på andre områder, samt at fødevarer er et andet relevant område, men samtidig er det helt naturligt, at man starter et sted", siger Mikkel Stenbæk Hansen.

Læs også: HP om bæredygtighed: Vores leverandører skal forstå, hvorfor vi gør, som vi gør

Det synspunkt er man ikke uenig i hos Lidl. Mikko Forsström understreger igen, hvor lang en proces, der har været at få dagens offentliggørelse på plads, men slår samtidig fast, at man ikke har tænkt sig at hvile på laurbærrene.

"Det her er ikke det sidste initiativ fra vores side, og der er jo nok at tage fat i", slutter han.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup