Logistikprisen 2009: Logistik i superligaen
Logistik og Supply Chain Management (SCM) har de sidste ti år langsomt bevæget sig ud af skyggen i virksomhederne til at blive langt mere professionaliseret, og den aktuelle krise trækker nu logistikken helt frem i spotlyset. Det mærker man også hos dommerkomitéen for årets Logistikpris. Udover Logistikprisen byder Den Danske Logistikkonference 27. oktober også på indlæg fra førende supply chain eksperter fra blandt andet Lego, Ecco og Danisco Genencor. Og så kan man møde den danske CEO fra Triumph Motorcycles, Tue Mantoni.
Det professionelle niveau i logistik- og SCM-afdelingerne er løftet markant. Det gælder det strengt logistikfaglige, men det gælder først og fremmest logistikledernes helheds- og forretningsforståelse. Vi kan i dommerkomitéen ud fra de ansøgninger, vi modtager hvert år, se, at logistiklederne bliver mere bevidste om deres eget værd, de bliver dygtigere til at markedsføre sig, og de bliver mere bevidste om at oversætte logistikverdenen til et sprog, data og økonomi, som giver direkte mening for økonomichefer og topledere, siger Lars Petersen og tilføjer:
Logistik og SCM handler i dag ikke kun om at styre vare- og informationsflowet gennem virksomheden i forhold til kunder og leverandører bedst muligt. Logistik handler i dag om på bedst mulig måde at styrke den samlede værdiskabelse og virksomhedens forretningsstrategi, og det er altså et større spring, end det måske lige lyder."
Og han ved, hvad han taler om. Han vandt selv Logistikprisen i 2003 som logistikdirektør for Oticon, han vandt Post Danmarks personlige pris Årets Værdiskaber i 2005, og siden 2003 stod han som Group Senior Vice President i spidsen for Grundfos SCM-arbejde. Per 1. juni 2009 tog han springet fra logistik til generel ledelse som administrerende direktør i den logistiktunge genvindings- og miljøservicevirksomhed Stena Metal.
Krisen kræver logistikkraft
Lars Petersen er ikke i tvivl om, at logistikken er nøglen til at styre virksomhederne gennem det økonomiske morads.
Den aktuelle krise kalder kraftigt på bedre cash flow, reduktion af omkostninger og en hurtigere cash-to-cash cycle, fordi stort set alle virksomheder lige pludselig er presset på likviditeten og kreditmulighederne. Nøglen til bedre likviditet er SCM, det er alle direktioner efterhånden smertefuldt klar over.
Næsten alle private virksomheder i Danmark og resten af den vestlige verden oplever i øjeblikket et massivt fald i kundeordrer. I den situation sælger hvert led i forsyningskæden naturligvis først ud af sit færdigvarelager. Det betyder, at et fald i efterspørgslen på 30 % hurtigt bliver til 70-80 % hos underleverandører længere bagude i kæden, fordi faldet i efterspørgslen bliver forstærket af varelagerreduktioner hele vejen gennem forsyningskæden.
Hvis en virksomhed ikke er i stand til at håndtere disse udsving, vil det hurtigt få katastrofale effekter på virksomhedens økonomi. I en krisetid som nu skal logistiklederne hurtigt være i stand til at reducere lagre, omkostninger og gennemløbstider, mens de i gode tider omvendt skal være i stand til at sikre varer på hylderne, der til enhver tid kan tilfredsstille kundernes efterspørgsel. Lige nu er logistik virksomhedernes varme stol, fordi forsyningskæden i mange tilfælde repræsenterer 50-75 % af virksomhedens cash flow, siger Lars Petersen.
Pris løfter logistiks positionering
Han mener, at en pris som Den Danske Logistikpris kan være ekstrem nyttig for logistikafdelingens arbejde i en virksomhed. Prisen er en ekstern 3. parts anerkendelse af, at det arbejde, logistikafdelingen udfører, er på et exceptionelt højt niveau, og det kan ifølge Lars Petersen gøre det nemmere at få taletid og velvillighed i organisationen, når der skal implementeres forandringer.
Jeg oplevede selv i min tid hos Oticon, at det overraskede ledelsen og andre funktioner, at Oticon var blandt de allerbedste til logistik, da vi vandt Logistikprisen i 2003. Det banede vejen for vores arbejde, og det gav ikke mindst et ordentlig løft til Supply Chain-organisationens egen motivation og engagement.
Store spillere på konferencen
Hvem der får årets logistikpris, afsløres på konferencen i København 27. oktober. Her vil der også være indlæg fra førende supply chain eksperter fra blandt andet internationale virksomheder som Lego og Ecco, som fortæller om udviklingen fra produktionsvirksomhed til ejer af værdikæden.
Den danske CEO fra Triumph Motorcycles, Tue Mantoni, fortæller om virksomhedens fremgang i et presset marked takket være en kritisk gennemgang af hele forsyningskæden.
Derudover kan man blive klogere på hovedelementerne i bæredygtighed, og hvordan de kan integreres i en strategisk Supply Chain tankegang, samt høre om Danisco Genencors informationssystem med en stærk infrastruktur, som har minimeret de totale leveringsomkostninger fra ti globale produktionssteder.
I de kommende numre af Supply Chain Magasinet kan du læse interviews med et udvalg af talerne.