Møbelfabrikken og de 100 softwarerobotter

Den danske møbelproducent Tvilum er verdensførende inden for plademøbler til ”fair priser”. Men producenten er også en af dansk produktions frontløbere, hvad angår effektiv brug af softwarerobotter til at skabe skalerbarhed og mere tilfredse medarbejdere. Fabrikken har i dag cirka 100 robotter i fuld sving med at aflaste medarbejdere for de ’trælse’ rutineprægede opgaver.

”Vi får mange besøg fra store danske produktionsvirksomheder, der gerne vil blive klogere på, hvordan vi får værdi ud af RPA. Det er vi glade for”, fortæller Per Steneman Larsen. Foto: Tvilum..

15.08.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Kan det lade sig gøre at serieproducere møbler i det lavere prissegment konstrueret af spånplader i Danmark og til danske lønninger? Altså den slags møbler, der oftest kommer i flade papkasser, som du selv skal samle med skruer, dyvler og lim hjemme på gulvet. Ja, det kan det.

I hvert fald hvis producentens navn er Tvilum og har adresse i Fårvang i Østjylland. Møbelfabrikken har levet en omtumlet tilværelse det sidste årti, og i årene 2012-2017 leverede virksomheden i alt knap en halv milliard kroner i underskud. Det resulterede i en konkursbehandling i februar måned 2018, hvor virksomheden blev solgt til en ny ejerkreds. Efter en rekonstruktion har virksomheden i dag fået godt fodfæste på det globale marked for dette møbelsegment med kunder som Ikea, Lidl, Jysk etcetera.

Omsætningen i 2021 er på 1,6 milliard kroner med overskud på bundlinjen.

”I en virksomhed som vores går der masser af tid med at taste ordrer, fakturaer, transaktioner, shippingbookinger etc. ind på computerne. Vi kan se, at vi kan fjerne meget af den spildtid ved at bruge RPA”, fortæller Jacob B. Larsen. Foto: Tvilum..

Tilbage til kernen
Rekonstruktionen af Tvilum har handlet om at finde tilbage til kernen, som er volumenproduktion og små marginer. ”For os handler det om storproduktion – så vi skal ikke forsøge at opføre os som noget andet”, siger Per Steneman Larsen. Han er Continuous Improvement Director og en del af ledelsen. Virksomheden har blandt andet reduceret varesortimentet fra 3000 til cirka 1300 varenumre som en del af øvelsen med at forenkle værdikæden, ligesom virksomheden har fokuseret på kvalitet og pålidelig leveringsevne. Han tilføjer:

”Vi producerer nogle af verdens mest konkurrencedygtige plademøbler i et af verdens dyreste produktionslande. Det kan vi gøre, fordi vores primære råvare er spånplader, og de koster det samme over hele verden. Fordi vi har dygtige medarbejdere. Fordi vi kender markedet og er dygtige til at designe de rigtige møbler. Og så fordi vi er gode til at anvende værktøjer som continuous improvement (CI), lean, overall equipment efficiency (OEE), produktionsrobotter og softwarerobotter (RPA = robotic process automation), som gør os:

• effektive,
• attraktive for medarbejdere,
• mindre afhængige af lønomkostninger,
• i stand til at løfte den vækst, vi heldigvis oplever og
• ikke mindst i stand til at skalere op og ned, når markedet pludselig ændrer sig”.

Robotter på kontoret
Vi har i mange år set masser af robotter på fabriksgulvet, men nu er tiden kommet til, at robotterne også invaderer kontorgangene i danske virksomheder. Det sker i stor stil i mange produktionsvirksomheder; men der er ikke mange, der er lige så langt som møbelfabrikken i Fårvang.

”Vi får mange besøg fra store danske produktionsvirksomheder, der gerne vil blive klogere på, hvordan vi får værdi ud af RPA. Det er vi glade for, fordi vi gerne deler ud af vores erfaringer, og fordi besøgende også gør os klogere på, hvad det er, vi gør, og hvordan vi hele tiden kan blive endnu bedre”, fortæller Per Steneman Larsen.

Det startede i 2018. Det med robotter på kontoret. Tvilum havde i forbindelse med rekonstruktionen efter konkursen med beklagelse måtte sige farvel til mange administrative medarbejdere. Det var derfor været nødvendigt at se på, hvordan virksomheden kunne automatisere de mange tidskrævende manuelle processer, møbelfabrikken har i forbindelse med ordrebehandling, fakturabehandling, reservedelshåndtering etcetera. Både fordi det var usikre tider for fabrikken i 2018, og fordi det generelt er vanskeligt at rekruttere nye medarbejdere.

Han tog derfor kontakt til RPA Nordic i november 2018, fik en licens til noget RPA-software og satte Jacob B. Larsen, der har erfaring med både processer og programmering, på opgaven. I januar måned 2019 havde de den første softwarerobot på banen.

”Vi har i dag mere end 100 softwarerobotter i gang, og det tal vil kun stige i fremtiden. De er i dag en central del af vores governance og strategi”, fortæller Per Steneman Larsen. Foto: Tvilum..

”Vi lagde den gang vægt på at komme hurtigt i gang. Vi lagde ud med et af de lettere projekter for at høste nogle erfaringer og så løbende lære, hvordan vi bedst griber RPA an. Den første robot tog cirka en måned at sætte op, og den tiende robot tog cirka en uge, så forbedrings- og læringskurven var stejl”, fortæller Per Steneman og Jacob B. Larsen.

Jacob B. Larsen har i dag fået Kristian Bak som kollega til at hjælpe arbejdet med at implementere softwarerobotter på fabrikken. Der er nemlig stor intern efterspørgsel fra de administrative medarbejdere, som er begejstrede for at overlade de ’trælse’ rutineprægede opgaver til softwarerobotterne, så de får mere tid til de sjovere og mere udfordrende opgaver i hverdagen.

Mindre tastearbejde, mere kundeservice
Jacob B. Larsen fremhæver, at RPA og softwarerobotter ikke er så kompliceret, som det måske lyder. ”I en virksomhed som vores går der masser af tid med at taste ordrer, fakturaer, transaktioner, shippingbookinger etc. ind på computerne. Det er arbejde, der ikke skaber værdi, men kræver en masse tid, som medarbejderne så ikke kan bruge på at servicere kunder, udvikle nye processer etc. Vi kan se, at vi kan fjerne meget af den spildtid ved at bruge RPA”, fortæller han.

Tvilum slår altså to fluer med ét smæk med RPA. Dels bliver virksomheden mere effektiv, og dels fjerner virksomheden en masse trivielle arbejdsgange, som medarbejderne er trætte af at udføre. Ja, det var vist sig, at der måske i virkeligheden er tale om ikke to men tre fluer. Den tredje ’flue’ er skalerbarhed, fleksibilitet, omstillingsevne eller resiliens.

Tvilum oplevede nemlig under covid-19 pandemien på linje med mange andre virksomheder en voldsom vækst i e-handelsordrer. ”Vi oplevede på kort tid mere end en fordobling i e-handel i USA. Vores lager af skriveborde blev for eksempel udsolgt på én dag, da nedlukninger og hjemmearbejde lige pludselig spredte sig i USA. Den form for pludselig vækst eller kraftige udsving i vores efterspørgselsmønster kunne vi aldrig have løftet uden de mange softwarerobotter. Det er et godt eksempel på, hvordan RPA skaber en skalerbarhed for os, som er guld værd for vores forretning”, fortæller Per Steneman Larsen.

”RPA er den største enkeltstående forbedring af vores konkurrenceevne. Man kan sige, at robotterne gør os resiliente i en ellers usikker verden” fortæller Per Steneman Larsen..

Skalerbarhed og kunstig intelligens
”Vi har i dag mere end 100 softwarerobotter i gang, og det tal vil kun stige i fremtiden. Robotterne hjælper os i alle dele af vores værdikæde fra reservedelshåndtering over supply chain- og produktionsplanlægning til finansarbejdet. De er i dag en central del af vores governance og strategi”, fortæller Per Steneman Larsen.

”RPA er den største enkeltstående forbedring af vores konkurrenceevne. Softwarerobotterne forbedrer vores leveringstider og kvalitet. De gør os i stand til at arbejde med meget store datamængder, de fjerner mange kedelige opgaver, og de fjerner mange kilder til stress blandt medarbejdere. Og så gør robotterne os ekstremt skalerbare eller fleksible, så vi lynhurtigt kan tilpasse os ændrede markedsforhold. Man kan sige, at robotterne gør os resiliente i en ellers usikker verden” fortæller Per Steneman Larsen.

Han peger på, at Tvilum nu er blevet mere modne i arbejdet med robotter og fokuserer på at følge nøje med i den kraftige udvikling, der sker i værktøjer til at bygge softwarerobotter. Virksomheden er gået over til UI Path som deres primære værktøjsplatform, og de kigger hele tiden på de mange nye værktøjer, der dukker op. Han fremhæver, at muligheder hele tiden udvikler sig, og at de i øjeblikket har fokus på at lære af robotternes arbejde – eller lade robotterne selv lære - ved hjælp af kunstig intelligens, så automatiseringen hele tiden bliver mere effektiv.

Tvilum har etableret et dashboard, der viser hvor mange timer, der er sparet hver dag og hver måned ved robotkørslerne. Dashboard’et viser lige nu, at der bliver sparet cirka 3000 arbejdstimer per måned, og at tendensen er stigende.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den digitale forsyningskæde 2022

Relateret indhold

01.03.2024SCM.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

01.03.2024SCM.dk

Nyt opkøb skaber kæmpe enhed for Unity Enterprise-udvikling

27.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: Alt du skal vide om EDIFACT

26.02.2024SCM.dk

Manglende kompetencer er stopklods for brug af cobots

23.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup