Maersk og IBM vil skabe ny blockchainvirksomhed

Et joint venture mellem Maersk og IBM skal gennem digitalisering gøre den globale handel mere effektiv, transparent og sikker, og der er milliarder at spare. Blockchain skal være det teknologiske værktøj.

Processerne omkring verdens containertrafik skal digitaliseres, mener Maersk og IBM, der derfor vil stifte et nyt selskab med netop det formål. Foto: Maersk Line.

18.01.2018

SCM.dk

Et nyt selskab ser snart dagens lys på det internationale containerfragtmarked. Formålet med stiftelsen er at bruge blockchain til at forbedre den globale handel ved at digitalisere forsyningskæderne, og de to parter bag projektet må siges at have en hvis erfaring på området.

Læs også: Blockchain viser vejen for next generation distribution

Den nye virksomhed – der endnu ikke har noget navn – er således et joint venture mellem A.P. Møller – Maersk og IBM, og i en fælles pressemeddelelse forklarer de to giganter, hvordan de med samarbejdet vil ”adressere behovet for at levere mere transparens og simplicitet i flytningen af gods på tværs af grænser og handelszoner”, som det hedder.

Størrelsen og kompleksiteten i verdens handelssystemer fortsætter med at vokse. På årsbasis bliver der ifølge Maersk shippet varer for 4 billioner dollars (knap 25.000 mia. kr.), og det er selvsagt forbundet med massive omkostninger.

IBM har regnet sig frem til, at omkostningerne forbundet med den globale handel årligt beløber sig til 1,8 billioner dollars (omkring 11.000 mia. kr.), hvoraf udgifterne til dokumentation alene, ifølge det danske rederi, tegner sig for ca. en femtedel.

Her kommer det nye selskab og det centrale fokus på blockchain ind i billedet. Ifølge IBM kan mere effektive processer omkring fragtdokumentation nemlig spare op mod 10 procent af de samlede transportomkostninger, altså et beløb i omegnen af 180 mia. dollars om året.

CCO for Maersk, Vincent Clerc, ser frem til at udnytte det store potentiale i blockchainteknologien. Foto: Maersk.

Til det formål passer blockchains egenskaber ifølge de to virksomheder ideelt til stort netværk af forskellige partnere. Ved at bruge teknologien til at digitalisere globale handelsprocesser, kan det store flow af information blive løftet i forhold til sikkerhed og privacy i transaktioner, ligesom blockchain kan understøtte andre cloudbaserede open source-teknologier såsom kunstig intelligens, IoT og analytics via IBM Services.

Fordele for alle parter
Producenter, shippingselskaber, fragtfirmaer, havne- og terminaloperatører samt toldmyndigheder og ultimativt forbrugerne kan alle drage nytte af disse nye teknologier, lyder det.

”Dette nye firma er en milepæl i vores strategiske indsats i forhold til at fremme digitaliseringen af den globale handel. Potentialet i at kunne tilbyde en neutral, åben digital platform til sikker og nem udveksling af information er enormt, og der vi være fordele for alle aktører på tværs af forsyningskæderne ”, siger chief commercial officer for Maersk og kommende bestyrelsesformand for den nye virksomhed, Vincent Clerc.

Maersk og IBM har arbejdet sammen siden juni 2016, og med det nye joint venture er planen at kommercialisere og opskalere løsningerne til en bredere gruppe af organisationer. Først og fremmest drejer det sig om to kernekompetencer med fokus på at digitalisere den globale supply chain end-to-end:

  • En pipeline til shipping-information, der vil give gennemgående synlighed i forsyningskæden og lade alle involverede aktører udveksle information nemt og sikkert i real time.
  • Papirløs handel (Paperless Trade) skal digitalisere og automatisere papirarbejde ved at gøre det muligt for slutbrugerne at indberette, validere og godkende dokumenter på tværs af organisatoriske grænser og på en måde reducere tid og omkostninger forbundet med godstransport. Smarte kontrakter baseret på blockchain skal sikre at alle godkendelser er på plads, hvilket vil hjælpe med at hæve tempoet i processerne og reducere fejl.

Selskaber som General Motors og Procter and Gamble har allerede udtrykt interesse i at bruge platformen. Derudover vil toldmyndigheder i bl.a. Singapore og Peru undersøge mulighederne for at udnytte de nye værktøjer, ligesom APM Terminals vil bruge platformen i deres drift.

Læs også: Maersk vil digitalisere i samarbejde med Microsoft

Den tidligere topchef for Maersk Line i Nordamerika, Michael J. White, bliver CEO for det nye selskab, der får hovedkvarter i New York, og vil være ejet 51 procent af Maersk og 49 procent af IBM. Afhængig af regulatoriske godkendelser forventer man at løsningerne vil være tilgængelige om seks måneder.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

24.05.2024SCM.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

24.05.2024SCM.dk

Bliv klogere på brug af kunstig intelligens i jeres forsyningskæde

23.05.2024SCM.dk

Ny alliance vil udvikle nye danske ChatGPT’er

22.05.2024SCM.dk

90 millioner kroner skal styrke dansk tech innovation

21.05.2024SCM.dk

Milliarder skal forgylde fremtidens kvanteteknologi

20.05.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - Loyalty, brand identity, and time matter

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup