Mikrofabrikker skal revolutionere verdens vand- og drikkevareproduktion

Hvis drikkevarer produceres der, hvor de drikkes, bliver det CO2-belastende behov for at transportere glas og flasker rundt på kloden markant mindre. Det er princippet i de 100 nye mikrofabrikker, som skal bygges hos Alfa Laval i Søborg.

Mikrofabrikkerne bygges i to forskellige modeller – én, som er målrettet sikringen af rent drikkevand og én målrettet flere forskellige drikkevarer som både vand, sodavand og øl. Foto: Alfa Laval.

13.01.2022

SCM.dk

En slags 3D-printer, der kan sikre rent drikkevand og bryg som øl, cider og sodavand så forskellige steder som en nationalpark i Afrika og et luksushotel i en millionby – sådan kan en helt ny mikrofabrik fra Alfa Laval og innovationsvirksomheden Wayout International bedst beskrives.

Et nyt partnerskab mellem de to virksomheder betyder, at der i løbet af de kommende år skal produceres 100 mikrofabrikker hos Alfa Laval i Søborg, der er koncernens globale center for Food & Water-teknologi og herunder blandt andet bryggeriudstyr.

Mikrofabrikkerne bygges i to forskellige modeller – én, som er målrettet sikringen af rent drikkevand og én målrettet flere forskellige drikkevarer som både vand, sodavand og øl. Fabrikkerne kan desuden kobles op på en satellit og levere internet og telefoni til lokalområdet samt sikre fjern-vedligeholdelse af fabrikkerne.

Læs også: ”Rejsefabrik” giver nyt niveau af fleksibilitet

”Øde områder i eksempelvis Afrika langt væk fra en udbygget infrastruktur kan have store udfordringer med at få leveret rent drikkevand på flaske og skal ligeledes kunne håndtere de tomme flasker bagefter. En mikrofabrik har alt nødvendigt pumpe- og renseudstyr og kan kobles direkte på den lokale vandforsyning. Mikrofabrikken kan drives af solpaneler og kan således også fungere i områder uden for elnettet”, forklarer John Kyle Dorton, der er Vice President for bryggerisystemer hos Alfa Laval.

Adgangen til rent drikkevand er udfordret på verdensplan, hvor 3 ud af 10 personer ifølge FN mangler adgang til drikkevand, der er håndteret sikkert og forsvarligt. Det problem kan mikrofabrikkerne være med til at løse. En enkelt mikrofabrik kan dagligt producere drikkevand til 300 husstande og har en månedlig kapacitet på op til 70.000 liter. Det betyder samtidig en CO2-besparelse på transport og emballage på op til otte tons om måneden.

Mikrofabrikker opsat i en nationalpark og en hotellobby

Mikrofabrikkerne indeholder blandt andet flowteknisk udstyr og udstyr til væskeoverførsel fra Alfa Laval, mens Wayout International har udviklet selve systemet, som indeholder alt, hvad der er brug for i produktionen af både rent drikkevand og øvrige drikkevarer som øl, cider og sodavand.

”Princippet om at producere der, hvor vi forbruger har et kæmpe potentiale for en mere økonomisk profitabel og ikke mindst bæredygtig produktion og distribution af eksempelvis drikkevarer. Vi eliminerer unødvendig logistik, og hvis vi producerer øl og sodavand lige der, hvor de drikkes – i en hotellobby eller lufthavn fx – kan vi spare op til en kvart million plastikflasker hver måned”, fortæller John Kyle Dorton.

Enhver lokal vandkilde kan bruges i mikrofabrikkerne, da vandet bliver komplet neutraliseret gennem blandt andet UV-filtrering og afsaltning. Det rene vand tilsættes mineraler igen efterfølgende og forsegles i sterile letvægtstanke af rustfrit stål.

Læs også: Dansk tech sikrer vandkvalitet og forebygger fiskedød i Norge

Den første prototype af mikrofabrikken til øl, sodavand og drikkevand blev installeret og afprøvet på et resort i Serengeti-nationalparken i Tanzania og er stadig i brug samme sted. Der er desuden en mikrofabrik i brug på et luksushotel i den kenyanske hovedstad Nairobi, og Alfa Laval er i dialog med flere forskellige bryggerikoncerner for at teste markedet yderligere. Den første mikrofabrik dedikeret til rent drikkevand kommer i brug i løbet af 2022.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

14.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Faldsikring - sikkerhed i højden til professionelle fra Fyns Kran Udstyr

11.06.2024SCM.dk

5 fremtidstendenser for finmekanik

07.06.2024SCM.dk

Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

06.06.2024Global AGV

Sponseret

Skån dine medarbejdere og boost arbejdsmiljøet med AGV

05.06.2024SCM.dk

Danske produktionsvirksomheder har kun lige kradset i overfladen af AI

04.06.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi vil beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul”

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup