Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

Ord er nemmere end handling – også for CO2-reduktioner. Mere ensartede krav til strategi fra lovgivere og standardsættere kan være en stor hjælp.

15.04.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

En nylig rapport fra Corporate Climate Responsibility Monitor viser, at mange af de 51 multinationale virksomheder i undersøgelsen planlægger at reducere deres absolutte emissioner med 30 procent inden 2030. Det er under IPCC's anbefaling af absolutte reduktioner på 43-50 procent sammenlignet med 2017. 

Forskellen i målene opstår primært, fordi virksomhederne sætter relative reduktionsmål, hvilket tillader vækst i deres samlede emissioner, hvis deres salg stiger. Desuden viser rapporten, at mange virksomheder ikke tager indirekte emissioner (Scope 3) med i deres mål, på trods af at disse ofte udgør flertallet af deres samlede emissioner. 

Hverken mål eller planer er gode nok

Samlet er indtrykket af de multinationales klimaplaner ikke imponerende. Som der står i rapporten: 

”De fleste virksomheder har fortsat 2030- og net-zero-målsætninger, som er enten flertydige eller kun forpligter virksomheden til begrænset reduktion af deres udledninger. Målsætningerne kan ofte heller ikke forstås uden yderligere oplysninger, bl.a. fordi virksomhederne ikke har alle kilder til udledninger med, de har ikke harmoniseret deres baseline-år, de opdaterer ikke oplysninger bagud, hvis der kommer nye kilder eller metoder til og de sætter ikke informationer om udledninger i kontekst.” 

Den vigtigste grund, til at målsætningerne ikke helt holder vand, er dog, at mange virksomheder har for store forhåbninger til uprøvede teknologier. Det kan være CO2-fangst i stedet for at skifte væk fra fossile brændsler, eller køb af offsets til at matche mere end de sidste, uundgåelige emissioner. 

Manglende strategier for at nå en tidligere kommunikeret net zero målsætning førte i marts måned 2024 til at Science Based Targets initiatives (SBTi) ændrede status for 239 virksomheder til ”commitment removed” i deres dashboard for virksomheders klimaløfter. Fordi virksomhederne ikke inden for 24 måneder efter de havde kommunikeret deres mål om net zero havde sendt deres målsætninger til validering hos SBTi. Blandt de stoe internationale i den bunke finder man Microsoft, Microsoft, Procter & Gamble, Unilever og Walmart. Ni danske virksomheder, heriblandt Carlsberg og Vestas, fik samme behandling. 

Handlingslammelse kan forekomme

En anden rapport fra tidligere i 2024, udarbejdet af det britiske the Carbon Trust, kommer med bud på, hvad barriererne for net zero er for virksomhederne. Det sværeste er tilsyneladende ikke at sætte dem, for antallet af virksomheder med net-zero målsætninger stiger hastigt. 

Men, som de skriver i rapporten, ”mens ambition er velkomment, så kæmper mange virksomheder med at bevæge sig fra målsætninger til at levere på disse”. Rapporten undersøger herefter, hvad barriererne er, ved at spørge 400 bæredygtighedschefer fra Storbritannien, Tyskland, Holland og Sverige. 

De nævner forhold som manglende samarbejde med leverandørkæden om Scope 3, for svage politisk bestemte rammevilkår og forbehold over for brug af offsets. 

Carbon Trust er ud fra resultaterne nået frem til en anden faktor, som bør have særlig opmærksomhed: at virksomheder, særligt i de tidligere faser af arbejdet med reduktioner helt enkelt bliver handlingslammede i analysefasen, fordi de bliver usikre på, om deres tilgang holder vand, og om de kan sige noget overhovedet, hvis de ikke kan svar på alt. Noget Carbon Trust kalder ”greenstalling”.  

Bedre krav og anbefalinger hjælper

Både Corporate Climate Responsibility Monitor og Carbon Trust peger på øget strømlining af anbefalinger og vejledninger til net-zero som vejen frem. 

“Jeg syndes det er meget opmuntrende – og det hjælper virksomheder bade I de tidligere og senere stadier I arbejdet med net zero – at der bliver stadig større enighed om, hvordan godt ser ud, når det handler om net zero, siger Nina Foster fra Carbon Trust til netmediet edie. 

Det kan f.eks. være den løbende forbedring af SBTi kriterier, lovgivning om anti-greenwashing, ISO’s guide til net zero og FN’s High-Level Expert Group on Net-Zero.

 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup