Ni trin til at fjerne klimabelastning i din samlede forsyningskæde

Udledninger af CO2 vil i de fleste forbrugervendte industrier være langt større i forsynings- eller leverandørkæden end, den er i virksomhedens egen drift. Men hvordan får man leverandørbasen med på vognen? Det har World Economics Forum og BCG et svar på med ni konkrete tiltag, som alle CEO’er, CPO’er og COO’er kan tage i brug.

WEF og BCG fremhæver i rapporten, at cirka 40 procent af alle emissioner i forsyningskæderne kan blive fjernet med tilgængelige og omkostningslave virkemidler og teknologi. Arkivfoto..

05.04.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Der sker en acceleration af indsatsen for at skabe bedre vilkår for vores planets klima i øjeblikket, og det sker på tværs af alle sektorer og samfundsfelter. Virksomheder, byer, lande og regioner melder alle ud om målsætninger på ’nul kulstof’, faktisk er antallet af den slags målsætninger ifølge WEF fordoblet i 2020. Dekarbonisering af forsyningskæden er en af de helt store kilder til at fjerne kulstof fra vores aktiviteter. Man taler om scope 1, 2 og 3, hvor 1 og 2 er egen drift og køn af for eksempel energi til egen drift, og scope 3 er leverandørbasen, der ofte består af mange niveauer af leverandører.

Forsyningskæden er en gigantkilde til emissioner
World Economics Forum (WEF) og Boston Consulting Group (BCG) har i fællesskab udgivet rapporten “Net-Zero Challenge: The Supply Chain opportunity”, der gør en dyd ud af præsentere en række anbefalinger til, hvordan man kan takle udfordringen med at fjerne kulstof fra forsyningskæden, og hvordan det i fald det lykkes i så fald kan være en ’game-changer’ i den globale klimakamp.

WEF og BCG har interviewet en række globale virksomheder, der har førertrøjen på i arbejdet med at fjerne kulstof fra leverandørkæden. De har spurgt de førende virksomheder, hvad deres ’hemmelige tricks’ for at lykkes med arbejdet er, og det har ført til formulering af ni anbefalinger.

Ni konkrete tiltag
De ni anbefalede tiltag omfatter:

1) Opbyg en omfattende baseline med data om udledninger – udvid den løbende med data fra leverandører.
2) Opstil ambitiøse og holistiske reduktionsmål.
3) Undersøg om det er muligt at hente CO2-reduktioner ved at genoverveje valg foretaget i produktdesignet.
4) Undersøg reduktionspotentialet i at source geografisk anderledes.
5) Opstil ambitiøse indkøbsstandarder.
6) Samarbejd med leverandører om at finde virkemidler til at mindske CO2-udledninger.
7) Find sammen med fagfæller og ’konkollegaer’ om at afstemme branchemål og definere en fælles ramme for indsatser, der kan fremme klimakampen.
8) Gør brug af skalering og volumen til at drive efterspørgsel og nedbringe prisen for grønne løsninger.
9) Udvikl interne governance-mekanismer som præsenterer emissioner som en styringsmekanisme og afstem incitamentsordninger for beslutningstagere med emissionsmål.

WEF og BCG fremhæver i rapporten, at cirka 40 procent af alle emissioner i forsyningskæderne kan blive fjernet med tilgængelige og omkostningslave virkemidler og teknologi. Rapportforfatterne definerer ’omkostningslav’ som under 10 Euro eller 12 US dollars per ton CO2-reduktion. Virkemidlerne omfatter for eksempel cirkularitet, effektivitet og vedvarende energi – og påvirkningen af produktomkostninger er marginal.

To tankevækkende fakta

  • Otte forsyningskæder er ansvarlig for mere end 50 procent af den globale emission. Hvis disse forsyningskæder blev fuldt ud ’dekarboniseret’, ville det medføre en beskeden prisstigning på 1-4 procent for slutkunden.
  • Det er i dag faktisk muligt at reducere en stor andel af emissionerne i forsyningskæderne med eksisterende teknologi. Teknologierne er tilgængelige, og de er billige.

Kilde: World Economic Forum og Boston Consulting Group.

Rapporten konkluderer, at nul-udledning vil medføre en prisstigning på beskedne 1-4 procent for slutkunden.

”Denne vigtige rapport viser, hvordan virksomheder har muligheden for at gøre en kæmpeforskel i kampen for at forbedre klimaet ved også at fjerne kulstof fra forsyningskæden. Interaktionen mellem regeringer og virksomheder for at gribe denne mulighed er vigtig. Vi indbyder alle ledere til at tage del og hjælpe med at bygge momentum for denne væsentlige dagsorden”, fortæller Dominic Waughray, der er administrerende direktør for World Economic Forum.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sourcing maj 2021

Relateret indhold

29.04.2024SCM.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

29.04.2024SCM.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle